Главният прокурор награди с най-високото отличие двама прокурори от ВКП

Главният прокурор награди с най-високото отличие двама прокурори от ВКП
Главният прокурор Сотир Цацаров и прокурор Валери Първанов, снимки:ПРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров връчи награди на завеждащите отдел "Досъдебен" Валери Първанов и отдел "Административен" Славка Славова към Върховната касационна прокуратура (ВКП,) които се пенсионират в края на годината, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата са наградени с най-високото отличие в системата на прокуратурата – грамота и "Кортик на Прокуратурата на Република България", за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните им задължения.

Прокурор Валери Първанов работи в органите на съдебната власт от 01 февруари 1980 г. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на прокуратурата, където се е развивал последователно и възходящо по съответните нива на кариерно и професионално израстване. Заемал е длъжностите заместник-районен прокурор на районна прокуратура – Плевен, военен прокурор във Военно-окръжните прокуратури в Плевен и София, прокурор и завеждащ отдел в Прокуратурата на въоръжените сили. От 01 януари 1999 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура. За периода от 2006 г. до 2013 г. е заместник на главния прокурор при ВКП. Към настоящия момент е завеждащ отдел "Досъдебен" във Върховна касационна прокуратура.

Прокурор Славка Славова работи в Прокуратурата на Република България от 01 август 1979 г. Изпълнявала е длъжностите младши прокурор в районна прокуратура Девня, заместник-районен прокурор в Софийска районна прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура, прокурор в отдел "Следствен" при Главна прокуратура, а впоследствие в отдел "Следствен" на Върховна касационна прокуратура. Славова е била ръководител на сектор "Инспекторат" в отдел "Административен" във ВКП, а към момента е завеждащ отдел "Административен" във Върховна касационна прокуратура.

В края на ноември 2019 г. предстои освобождаването от длъжност на двамата прокурори, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор е отправил и предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)  Първанов и Славова да бъдат поощрени и с най-високото отличие на ВСС: почетен знак първа степен – златен, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения, и високи нравствени качества.

Зам.-главният прокурор Мария Шишкова, прокурор Славка Славова и главният прокурор Сотир Цацаров

ВКС потвърди оправдателната присъда на адвокат за укриване на близо 1 млн. лв. данъци

Предишна новина

Прокуратурата обсъди борбата с престъпленията срещу интелектуалната собственост с представители на правителството на САЩ

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 4
  Везни | нерегистриран
  3
  -3

  Цацаров едва ли е познавал Джамбов и Колев.За тях сигурно само е чувал,но за посочените други двама заслужава да бъде награден подобаващо.

 2. 3
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.