Освободиха от системата съдийка от АССГ, не ходила на работа с месеци и бавела дела над 2 години

Освободиха от системата съдийка от АССГ, не ходила на работа с месеци и бавела дела над 2 години

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи от съдебната система съдийка от Административен съд София-град (АССГ), за която още преди няколко месеца председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков алармира, че се отнася драстично немарливо към работата си.

Става дума за съдия Росица Бузова, която има стотици неизписани дела през последните 2 години, но е подала оставка пред кадровия орган. На заседанието стана ясно, че съдийката обявявала за решаване делата си и просто ги изоставяла на бюрото си. Освен това не се явявала на работното си място с месеци, а в кабинета на Чолаков буквално било наводнено от жалби и сигнали от адвокати и страни, засегнати от неизпълнението на служебните задължения на съдийката. Именно председателят на ВАС беше и кадровикът, който бе внесъл в дневния ред въпроса с освобождаването на съдията.

Този иначе на пръв поглед лесен за решаване казус обаче предизвика дебат между съдебните кадровици заради опасността, ако съдия Бузова бъде освободена от длъжност преди приключването на дисциплинарките срещу нея, да получи парично обезщетение, което по думите на представляващият ВСС Боян Магдалинчев, тя не заслужава. "Ако гласуваме оставката, ще трябва да прекратим производството и тя ще си получи обезщетенията, ще излезе от системата като я наградим за бездействието ѝ: Ето парите, бъдете здрава и щастлива. А че хората чакат с години, няма значение", подчерта Магдалинчев.

От своя страна Вероника Имова първоначално го подкрепи и предложи Колегията да изчака приключването на производствата срещу съдия Бузова преди да я освободи, за да се избегне опасността тя да получи несправедливo значителна сума пари, въпреки че не е вършила работата си от години.

"В интерес на правосъдието е делата да бъдат приключени. Това удря по имиджа на административното правосъдие, а такова поведение е непростимо. Трябва да държим сметка за баланса между интересите на правосъдието, които трябва да намерят приоритет, пред това дали тя ще получи обезщетение, при положение че не е изчистила делата с години. Всичките й дела са в съда, а тя не идва на работа", възрази обаче Георги Чолаков и настоя съдия Бузова веднага да бъде освободена от системата.

Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова и Лозан Панов подкрепиха тезата на Георги Чоалков. "Не считам, че предложението да го отложим и да изчакаме е оптимално", заяви Керелска.

Накрая, Вероника Имова преосмисли предложението си за отлагане и го оттегли, при което последва гласуване. А то показа, че с 9 гласа "за", срещу 2 "против" Росица Бузова вече не е съдия в АССГ.

Сотир Цацаров е номиниран за председател на КПКОНПИ

Предишна новина

Динко Хаджиев поема ръководството на РС-Златоград

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  Копърков | нерегистриран
  15
  -2

  Аре пак глупости, ако има дисциплинарно производство с предложение за дисциплинарно уволнение, което още не е приключило, при подаване на оставка и напускане на системата няма да вземе никакво обезщетение. Пише го в ЗСВ, ама няма кой да чете.

 2. 4
  НГА | нерегистриран
  7
  0

  Срещу тази съдийка сме писали жалби и накрая случайно една призовкарка ни каза, че няма смисъл от жалби, защото не могат да й връчат дисциплинарките- та тя не ходела на работа. Така едно дело повече от две години сме го чакали за решение!

 3. 2
  питащ | нерегистриран
  23
  -3

  Ако един служител в частна фирма прави същотото,дали с месеци и години някой ще го търпи?Ще изхвърчи на третия ден.А тази --рла,с години нищо не е правила,не ходила на робота,получавала е по 4000 лв чиста месечна заплата,и сега се умувало как да бъде освободена.Има нещо сбъркано в Конституцията и ЗСВ,относно начина на освобождаване на магисратите.Такива не бива да получават никакво обезщетение,а дари да врнат получените пари със задна дата.Пълно е с такива "магистрати",а парите ги зарабатваме ние-обикновенните хора.

 4. 1
  | нерегистриран
  22
  -2

  За тази съдийка съм сигурен, че ще има и дела по ЗОДОВ за бавно правосъдие. Да помисли АССГ и да я поиска като 3ЛП,такова безочие отдавна не беше се случвало.Тя си беше за уволнение и прав беше Р.Радков, когато занимаваше предишния ВСС с нейното поведение, но те не уважиха неговото мнение, да не става излагация,все пак съдийката беше не къде да е, а в Косово. А че не си гледаше делата и не си пишеше решенията имаше подкрепа и от Ю.Ковачева и от Г.Карагьозова. Колко ли дела ако адвокатите се усетят ще заведат по ЗОДОВ в бъдеще продиктувани от неизпълнението на нейните съдийски задължения.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.