Недопустимо е съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор

Недопустимо е съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор

Асоциацията на прокурорите в България излезе с апелт във връзка с процедурата за избор на следващ главен прокурор. Този път то е адресирано до Висшия съдебен съвет (ВСС), президента Румен Радев и главния съдебен инспектор Теодора Точкова и касае атаката на група съдии, основно свързани с политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), срещу избрания с внушително мнозинство за "обвинител №1" Иван Гешев, както и срещу правосъдния министър Данаил Кирилов.

От съсловната организация подчертават, че възприемат отвореното писмо на групата съдии, с което се иска извинение от правосъдния министър и дисциплинарка за Иван Гешев, като "продължение на линията за компрометиране на изборната процедура и на конкретно избрания кандидат". "Подобно нагнетяване на напрежението оказва деструктивно влияние на цялата съдебна система. Поради това, считаме за свой професионален дълг да настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители", пишат от Асоциацията.

От организацията пишат още, че оценяват като недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор и отправят призив за "прекратяване на опитите за политизиране на избора за главен прокурор, тъй като подобен подход е деструктивен и уронва престижа на съдебната власт".

"Не следва да се допуска заради обслужване на определени политически и конюнктурни интереси да бъдат игнорирани чисто професионалните и юридически критерии за избор на главен прокурор. Изразяваме подкрепа към всички членове на Прокурорската колегия при Висшия съдебен съвет и заявяваме, че същите при дискусиите за избор на главен прокурор отстояваха позициите на прокурорите, следователите и служителите в Прокуратурата на Република България", пишат още прокурорите до ВСС, президента и главния съдебен инспектор.

Междувременно, "Правен свят" се сдоби и с имената на всички около 150 съдии, подкрепили атаката срещу избрания за главен прокурор и правосъдния министър.

От нея става ясно, че зад нея стои основно ръководството на ССБ, както настоящото, така и в миналите години, макар организатор на цялото мероприятие  да е неуспелият кандидат за председател на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев. Сред имената на подписалите "съдийското отворено писмо" са тези на бившите председатели на ССБ Борислав Белазелков, Капка Костова, Мирослава Тодорова, Атанас Атанасов, настоящия председател Калин Калпакчиев, както и бившите и настоящи членове на политизираната съсловна организация Емил Дечев от СГС, Владислава Цариградска от РС – Луковит, Нели Куцкова от САС, Десислава Попколева – бивш и.ф. председател на СГС, Петко Петков, член на ръководството на ССБ и бивш заместник.-министър на правосъдието по времето на Христо Иванов, както и бившите членове на ВСС Юлия Ковачева и Галина Карагьозова.

"Правен свят" публикува пълния текст на апела на Асоциацията на прокурорите:

По повод изпратеното до Вас отворено писмо на съдии /основно представители на една от съсловните организации на съдиите в България/, Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България намираме за необходимо да изразим позиция, както по направените от тях искания, така и за проведените на 24.10.2019 година и на 14.11.2019 година заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет, за избор на главен прокурор на Република България.

Както е известно, заседанията се излъчваха пряко по Българска национална телевизия, Българска национална телевизия- канал 2 и на Интернет страницата на Висшия съдебен съвет, като по този начин изслушването на г-н Иван Стоименов Гешев– кандидат за поста главен прокурор на Република България, стана обществено достояние и беше проведено пред очите на всички български граждани. Безспорно процедурата беше публична и открита, без аналог, както за страната ни, така и за Европейския съюз. Широката общественост имаше възможност пряко и непосредствено да възприеме всички опити да бъдат саботирани заседанията, тяхната продължителност, обстановката, сигналите за поставени взривни устройства. Видими бяха усилията за създаване на процедурни проблеми без юридически аргументи, като обикновените български граждани изпитаха неудобството от блокирането на ключов столичен булевард в пиков час.

И двете заседания приключиха с явно гласуване, на което кандидатът за главен прокурорполучи категоричната подкрепа на огромното мнозинство от 20 членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. Против кандидата и в двете заседания гласуваха само по четирима членове на съвета- представители на Съдийската колегия. Показателен обаче е фактът, че кандидатурата на г-н Иван Гешев беше подкрепена, освен от членовете на Прокурорската колегия и от мнозинството на членовете на съвета от Съдийската колегия, в това число и от председателя на Върховния административен съд.  Протоколите от заседанията са публични и всеки, който желае, може да се запознае със съдържанието им на електронната страница на Висшия съдебен съвет, като прецени изложените мнения и аргументи.

За съжаление наред с чисто юридическите мотиви и професионални критерии в проведена процедура беше направен опит за безпрецедентен и недопустим политически натиск. Политическа партия прекрати предизборната си кампания и призова за протести срещу кандидатурата на г-н Гешев.

Като съсловна организация на прокурорите в България изразяваме уважението си към всеки един член на Висшия съдебен съвет и към всеки един български съдия, но категорично се противопоставяме на подхода да се използва всякакъв възможен начин, включително чрез манипулации и генериране на фалшиви новини   за създаване на изкуствено напрежение между Съда и Прокуратурата на Република България. Считаме, че е недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор и да се намесват в кадровата политика и самоуправлението на прокуратурата в цялост. Заявяваме за пореден път принципната си позиция, че на свой ред представители на Прокуратурата на Република България не би следвало по какъвто и да е начин да се намесват в професионалния избор на съдиите при избор на административни ръководители на съдилищата, включително при избор на председател на Върховния касационен съд, респективно Върховния административен съд.

За нас отвореното писмо на съдиите е продължение на линията за компрометиране на изборната процедура и на конкретно избрания кандидат.Подобно нагнетяване на напрежението оказва деструктивно влияние на цялата съдебна система. Поради това, считаме за свой професионален дълг да настояваме да бъдат зачетени  ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители.

Отправяме призив за прекратяване на опитите за политизиране на избора за главен прокурор, тъй като подобен подход е деструктивен и уронва престижа на съдебната власт. Не следва да се допуска заради обслужване на определени политически и конюнктурни интереси да бъдат игнорирани чисто професионалните и юридически критерии за избор на главен прокурор.

Изразяваме подкрепа към всички членове на Прокурорската колегия при Висшия съдебен съвет и заявяваме, че същите при дискусиите за избор на главен прокурор отстояваха позициите на прокурорите, следователите и служителите в Прокуратурата на Република България.

Призоваваме всички прокурори, следователи и съдебни служители от системата на Прокуратурата на Република България да подкрепят нашата позиция чрез декларация, която да изпратят в електронен вариант на email apb@prb.bgи на хартиен носител до Висшия съдебен съвет, Президента на Република България и Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Още по темата

Осем от обвинените за наркоразпространение в София остават в ареста

Предишна новина

При връщане на дадено, при начална липса на основание, обезщетение за забава се дължи от поканата за изпълнение

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 28
  Сталкер | нерегистриран
  0
  0

  А не се ли усещате, че припявате по рефрена на Бойкикев?

 2. 27
  Не | нерегистриран
  7
  -1

  До 13

  Съдийте някой нов химичен елемент ли е

 3. 26
  | нерегистриран
  11
  -3

  Не приляга този лъв като символ. По-подходящо е някакво влечуго.

 4. 25
  Бачо Кольо Улавия | нерегистриран
  10
  -5

  ПЕСЕН ЗА ПРОКУРОРА  Ние спориме двама със дама на тема:

  "Прокурорът във новото време".

  А дамата сопната, знаете –

  тропа, нервира се, даже проплаква.

  Залива ме с кални потоци от ропот

  и град от словесна атака.

  – Почакайте – казвам, – почакайте, нека...

  Но тя ме прекъсва сърдито:

  – Ах, моля, запрете!

  Аз мразя прокурора.

  Не струва той вашта защита.

  Аз четох как някой изпълнил поръчка – наклепал по ТВ-то

  сам брат си, човека.

  Измил се, облякъл червената тога,

  на черква отишъл подире

  и... после му станало леко…

 5. 23
  | нерегистриран
  12
  -2

  А е допустимо това да правят полицаи и млади яки момченца, нямащи нищо общо със съдебната система?

 6. 22
  ********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 21
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 20
  **************************************************-***************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 19
  Учуден | нерегистриран
  27
  0

  Вижте какво дами и господа.На битово и професонално-делово равнище няма проблем между съдии и прокурори.Идеята - те да бъдат задължително противопоставени е на политиците , които имат амбицията да командват съдебната власт.Така е защото не искат да ходят по затворите.Запишете си го някъде в тиквите/добре де - в главите , ако някой се обижда/.Принципът е записан отпред на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата".Правете си сами извода ,какво прави разделението.Ще цитирам част от текста на песента "Hey you" на Пинк Флойд от албума "Стената".Там се казва накрая - Together we stand ,divided we fall.Който знае английски , да превежда.Кратко и ясно казано.Не знам кой представлява Асоциацията на прокурорите и доколко изразява мисленето на всички прокурори в страната, но мисля ,че има достатъчно мислещи представители на държавното обвинение.

 10. 18
  | нерегистриран
  22
  -6

  1. Проблем е, когато съдии дават оценка на прокурор, но не е проблем, когато такава му дават полицаи и дансаджии. По логиката на наказателния процес обаче, работата на прокурора се оценява точно от съда, а пък работата на полицая се оценява от прокурора, а не обратното.  2. Проблем е, когато политически партии оценяват избора на главен прокурор, но не е проблем, когато действащият главен прокурор ходи при политически партии, за да преценят те дали да го подкрепят за бъдещия му избор в орган на изпълнителната власт.

 11. 17
  До номер 13 | нерегистриран
  9
  -5

  Наблегнете на граматиката преди да изразявате мнение по правна материя!

 12. 16
  Съдия до 13 | нерегистриран
  8
  -3

  Достатъчно е едно име - Галина Заxaрова!

 13. 15
  Съдия до 13 | нерегистриран
  3
  -4

  Достатъчно е едно име - Галина Зафирова!

 14. 14
  | нерегистриран
  4
  0

  Къде може да видим това отворено писмо на съдиите?

 15. 13
  кой от подписалите е уважоаван,драги ми Смехурко!?? | нерегистриран
  12
  -15
  До коментар #3 от "льольо | нерегистриран":
  Сред имената на подписалите се има сериозни и уважавани имена.  може би да запхочна от цариградска и нейния фактически съпруг,от Петко петков или някой друг от списъка...

  Съмнителни храбреци и комплексирани хора са подписали против Гешев ,защото те никога нямат дори усещането за самооценка.Баба ми казваше :"на всяка манджа мерудия".

  Колко са на брой съдийте в тази държава?

  Колко са подписали?!

  Стига вече!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.