Лозан Панов отново избяга от дебата за реформата в съдебната система

Лозан Панов отново избяга от дебата за реформата в съдебната система
Председателят на ВКС Лозан Панов, снимка:архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се отклони от дебата за заповедните производства, насрочен за този вторник, под предлог, че ще присъства на встъпването в длъжност на председателя на РС-Златоград Динко Хаджиев.

Макар че Панов неизбежно, като председателстващ Съдийската колегия, собственоръчно е определил дневния ред за заседанието на кадровиците, т.е. знаел е за наличието на точката за обсъждане на един от най-сериозните и важни за съдебната система въпроси – този за реформата на заповедното производство и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), той все пак е насрочил встъпването в длъжност на съдия Хаджиев именно за същото време. Така Панов формално намира основание да се отклони от заседанието на кадровия орган.

Това не е първият случай, при който "съдия №1" избягва участие в дебат по реалните проблеми на съдебната система, за сметка на други негови "ангажименти", които самият той инициира или приема. Само преди месец Панов "пропусна" обсъждането от ВСС на казуса със скандализиралото обществото решение на Апелативен съд - София с председател на състава Калин Калпакчиев по казуса с условното предсрочно освобождаване на убиеца Джок Полфрийман. Това не попречи по-късно Панов да се прояви като съдник на колегите си от Съвета и от своя страна да изрази несъгласието си с позицията на Съдийската колегия по казуса – "Калпакчиев-Полфрийман".

По подобен начин преди близо три години, когато предишният състав на ВСС обсъждаше извършената от Панов чистка на служители от ВКС, председателят на ВКС бе организирал среща в зала "Тържествена" на Съдебната палата с тогавашния антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши.

Макар да е належащо приемането на решение по реформиране на съдебната карта, а и с оглед препоръките на Европейската комисия, председателят на ВКС напълно съзнателно избягва да присъства на заседанията на кадровия орган, когато тази тема присъства под различна форма. В краен случай, дори и да участва в заседанието, Панов демонстрира апатия и незаинтересуваност от темата, а по направени от колегите му във ВСС предложения, целящи задействане на оптимизиране на съдилищата, най-често гласува "против".

Затягат контрола над жилищата за туристи

Предишна новина

Министерство на правосъдието изгради Информационна система на съдебното изпълнение

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 6
  до 2 | нерегистриран
  16
  -10

  Този "фундаменталния" дето ще ходи в Златоград разполага с ресурса на две колегии във ВКС за професионално становище, но кога ли го е интересувала обикновената работа.

 3. 5
  | нерегистриран
  17
  -5
  До коментар #2 от "Е заповедното производство ли е фундаментът на съдебната реформа? | нерегистриран":
  Шегаджии.

  А кое е фундаментът ? Два-три наказателни дела "от обществен интерес" или болните амбиции на някои да овладеят съдебната система . Делата от заповедното производство са СТОТИЦИ ХИЛЯДИ , струва си да се дискутира … Да , не е журналистически интересно , но все пак .

 4. 4
  | нерегистриран
  11
  -1
  До коментар #3 от "Дебат | нерегистриран":
  Брей, значи в СК на ВСС ще се води дебатът за заповедните производства?!? Аз пък считах, че този дебат трябваше да се инициира от лица със законодателна инициатива и че в него трябва съдиите да вземат участие, а не съдебната номенклатура, в каквато се превърна ВСС

  Лицата със законодателна инициатива пет пари не дават за проблемите на районните съдилища . Няма лошо СК на ВСС да обсъжда тия въпроси , лошо ще е ако си остане само с "дискусията" и "анализа" и прехвърли топката на следващия състав на ВСС ….а май точно така ще стане .

 5. 3
  Дебат | нерегистриран
  17
  -9

  Брей, значи в СК на ВСС ще се води дебатът за заповедните производства?!? Аз пък считах, че този дебат трябваше да се инициира от лица със законодателна инициатива и че в него трябва съдиите да вземат участие, а не съдебната номенклатура, в каквато се превърна ВСС

 6. 2
  Е заповедното производство ли е фундаментът на съдебната реформа? | нерегистриран
  17
  -5

  Шегаджии.

 7. 1
  | нерегистриран
  21
  -2

  Встъпването ще е пред председателя на Окръжния съд в Смолян. Панов не е част от ппоцедурата и не необходим там, но ако иска да иде, няма кой да го спре.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.