Цацаров радикално променя КПКОНПИ

Цацаров радикално променя КПКОНПИ
Главният прокурор Сотир Цацаров, снимка:архив

Главният прокурор Сотир Цацаров, който преди седмица бе номиниран от управляващото мнозинство за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), предвижда радикални промени на институцията. Това се разбира от концепцията на кандидата, представена на ресорната парламентарна комисия и публикувана на сайта на парламента. В рамките на 25 страници Цацаров представя актуалното състояние на устройство и функциониране на Антикорупционната комисия и предлага конкретни мерки за оптимизиране и подобряване на работата й.

Според бившия съдия и настоящ "обвинител №1" броят на служителите, които пряко отговарят за противодействието на корупцията по високите  етажи на властта е "крайно недостатъчен за нормална работа". "Броят на служителите в дирекцията е неадекватен на обема работа, която й се възлага. Това налага предприемане на спешни мерки за осигуряване на допълнителни щатове в нея и незабавно започване на процедури по назначаване на лица, отговарящи на съответните изисквания", категоричен е Цацаров, който предлага и разкриването на териториални звена за борба с корупцията по високите етажи на властта. Към настоящия момент тази дирекция,  която преди това е била в ДАНС, има свои представители само в столицата.

Ако бъде избран за ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров възнамерява да облекчи възможностите за подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси, като акцентира и върху нуждата от осигуряването на нужната закрила за подателите на информацията. Сотир Цацаров предлага още въвеждането на постоянен медиен мониторинг, който да следи за разкрития, направени от журналисти и медии, с цел незабавна реакция.

От Концепцията се разбира още, че Цацаров планира засилване на ролята на Инспектората в Комисията, който да следи за интегритета на служителите на антикорупционния орган. Членовете на КПКОНПИ да имат ясно определени правомощия и функции, предлага още кандидатът. Според Сотир Цацаров има нужда от оптимизиране и улесняване и на подаването на годишните декларации за имущество и интереси от заемащите висши държавни постове.

Като цяло концепцията на Цацаров прави критичен анализ на досегашната дейност на КПКОНПИ, ръководена доскоро от Пламен Георгиев, който след като бе възстановен като прокурор, отново напусна съдебната система и стана генерален консул в Испания. Сред един от пропуските, набелязан от Сотир Цацаров, е нормативното закрепване на щатовете на Антикорупционната комисия на 482 души. Номинираният за следващ ръководител на КПКОНПИ отбелязва като положителен ефект доброто взаимодействие с прокуратурата. В заключение Сотир Цацаров акцентира и върху нуждата от събиране на отделните дирекции на държавната комисия в обща сграда, а не както е сега - на различни адреси в столицата.

Очакванията са Народното събрание да избере следващия председател на Антикорупционната комисия след по-малко от месец. Освен Цацаров за поста е номиниран и Симеон Найденов, депутат от "Воля".

Още по темата

Лавината от недоволство на магистрати и служители срещу политическия натиск за избора на главен прокурор се разрасна

Предишна новина

Над 100 прокурори и семействата им залесиха терен край Трявна

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 9
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  2
  0  Всъщност,какво й е на тази комисия, та да има нужда от радикална реформа? Не беше ли пълен отличник бездруго??

 2. 8
  Моля | нерегистриран
  2
  0

  Господин Цацаров предлага административни мерки, каквито е прилагал през годините, които не налагат извод за визия за борба с корупцията, нито пък оптимизация на работа, извън раздуване на щата. Не виждам след поста Главен прокурор, с изключително лош завършек като извод за борба с корупцията и зависимостите в съдебната власт, как се очаква от него да има успехи на мястото, за което се е кандидатирал? Моля, извинете ме, но не прочетох нищо съществено, което да ме убеди, че е променил чисто чиновническия си подход, търкан с години на различни постове.

 3. 7
  ГейШеф | нерегистриран
  20
  -3

  Абе тоя като главен прокурор пребори корупцията по високите етажи на властта - образно казано я прати в нокдаун, сега направо ще я довърши - с мощен нокаут... Баси вица!

 4. 6
  обърнал се илия, пак в тия | нерегистриран
  14
  -3

  ясна е картинката.

 5. 5
  ххх | нерегистриран
  12
  -4

  Изтрихте ме ,защото преди малко написах,че трябва в Пловдив да има арести на корумпирани магистрати,полицаи,и отговорни други служители.,че един шеф на спецслежба беше прогонен от Пловдив на стотици километри,защото е в комбина с корумпиран отговорен прокурор,че трябва да се арестува тази пасмина,че един сайт преди време писа за тях.Не Ви лие срам да ме триете?Ще има арестувани съдии и прокирари,и полицаи в Пловдив.Идва този момент.Пак ме изтриите!

 6. 4
  Старчока , който помни ЗСГ | нерегистриран
  23
  -5

  КПКОНПИ е пак прокуратура , но прокуратура МЕНТЕ с гражданско-правен уклон . Дори в НРБ не се позволяваше подобно разхищение на пари и дублиране на функции . Пътищата пред КПКОНПИ са два - закриване /по-добрият вариант/ и продължаване по същият път - укрепване на "капацитета" с нови полицейски и прокурорски правомощия , още хора , още пари и пр. и пр. Реално КПКОНПИ и сега е "на загуба" - бюджетът харчи за нея огромни суми , а приходите са "бъдещо и несигурно събитие ". Отделно се плащат и обезщетения по ЗОДОВ . Загубите от КПКОНПИ ще се увеличават и накрая ще има няколко милиарда в изпълнителни листове , но не и имущество срещу което да се реализират . Факт е , че много дела се водят за "равностойност на разпоредено имущество" т.е. за липсващи пари , които никога нямат да се появят ….

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.