ВАС отхвърли жалбата срещу обществената поръчка за национална детска болница

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ), като остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за строежа на националната детска болница.
 
По-рано тази година КЗК потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за обществена поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница.
 
Върховните съдии са постановили, че решението на КЗК е правилно, като не приемат твърденията и аргументите на КАБ, че липсата на разделяне на поръчката на обособени позиции - за проектирането и за строителството, ограничава конкуренцията и не допуска до самостоятелно участие в процедурата проектантите. Разделянето на поръчката на обособени позиции е въпрос на целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол, отбелязват магистратите.
 
В решението на съда се казва още, че цялостната организация на работния процес и качественото изпълнение на поръчката обуславя нуждата дейностите по проектиране, изпълнение на строителството и упражняването на авторския надзор да са от един изпълнител.
 
Също така се допълва, че през февруари 2019 г. възложителят е извършил обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен, след извършване на строително-възстановителни дейности.
 
Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
 

Комисията за борба с корупцията в парламента изслушва Цацаров и опонента му за председателския стол в КПКОНПИ

Предишна новина

Съдът отстрани от длъжност директора на ОДБХ в Бургас и 4-ма служители

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.