Спират роенето на слаби университети


Механизъм за закриване на университети, които два пъти получат ниска оценка при институционална акредитация или отказ за такава, както и закриване на специалности с лошо качество на образованието. Това предвиждат част от приетите на първо четене промени в Закона за висшето образование.
 
При първа оценка под 4 по скала до 10 университетът ще получава отказ за институционална акредитация, но ще има право да подобри качеството на обучение. При втори отказ – след година и половина се предвижда закриване. По същия начин ще се закриват и специалности с лошо качество на образованието. В момента при отказ на институционална акредитация на университета се спира субсидията от държавата.
 
С промените се въвежда и контрол върху ректорите от страна на МОН. Те ще трябва да подписват договор за управление с министъра на образованието.
 
Свързаност на висшите учебни заведения, средства за изследвания и инвестиции с млади преподаватели. Това са стъпките за промяна в консерватизма на висшето образование у нас, посочи просветният министър Красимир Вълчев в НС. По думите му в момента акредитацията на университетите се прави формално.
 
В промените е заложено още изготвянето на Националната карта на висшето образование. Всяко решение за откриване, преобразуване, закриване или финансиране от държавата на висшите училища ще трябва да се прави в съответствие с нея. Преди приемането й ще бъде въведен временен мораториум за разкриване на нови университети или филиали. В момента висшите училища у нас са 51 – 37 са държавни, а 14 частни.
 

Съдът отстрани от длъжност директора на ОДБХ в Бургас и 4-ма служители

Предишна новина

Улеснява се упражняването на правата на акционерите в публични дружества

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.