Евродепутатите призоваха 7 страни от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

С огромно мнозинство - 500 "за", 91 "против" и 50 "въздържал се", Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Сред нейните вносители е и евродепутатът Илхан Кючюк. Одобреният текст призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.
 
Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото. ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата "Права и ценности" на ЕС.
 
Справка на вота показва, че в подкрепа на документа са гласували само двама от българските евродепутати - един от съвносителите на документа Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа".
 
Преобладаващата част - Асим Адемов, Андрей Новаков, Александър Йорданов от ЕНП, Ангел Джамбазки  и Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти са били против.
 
Интересен факт е, че от Прогресивния алианс на социалистите и демократите има единствено 3-ма против и това са българските евродепутати Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.
 
Въздържали са се Радан Кънев, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Майдел от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от социалистите. 
 

Банките ще събират без съд просрочени кредити

Предишна новина

Нагласяли постфактум кредитните досиета в КТБ

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  murazik | нерегистриран
  0
  0

  Той също така е важна област на потенциално сътрудничество, като се има предвид прилагането на надлежна проверка в областите на последните трудови стандарти. https://geometrydash-free.com/

 2. 1
  112 | нерегистриран
  1
  0

  Може ли да помоля за екземпляр от резолюцията на ЕП, че ми е на свършване тоалетната хартия?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.