Разбиха престъпна група, източвала пари със скимиращи устройства

Разбиха престъпна група, източвала пари със скимиращи устройства

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група, изтегляла парични средства от подправени банкови карти, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Действията по разследване, претърсване и изземване са извършени на територията на София и село Нови Хан по образувано досъдебно производство. Групата е действала от началото на 2018 година на територията на България и в чужбина. Създадена е с цел неправомерно изтегляне на парични средства от подправени банкови карти.

"Повод стана получена оперативна информация в сектор "Фалшификации" и ГД "Борба с организираната престъпност" за дейността на български граждани, ангажирани с извършването на престъпления против паричната система. Пострадалите лица, ако не били абонирани за услугата "Есемес известяване" понякога дори и не разбирали, че наличността им по сметките липсвала", уточни още Милева

Участниците в групата са четири лица, двама от които са братя.

"Единият от участниците през 2015 година е осъден в Република Виетнам за скимиране на банкови карти. Другият - през 2017 година е задържан в гр. Сантяго, Чили за незаконно теглене на парични средства, за което е осъден ефективно. Същият е изтърпял наказанието си "лишаване от свобода" в затвор. Третият е задържан през 2012 година в гр. Талин, Република Естония за същата дейност", допълни още Сийка Милева.

"Основно копирането на банкови карти се осъществява в по-богати страни в ЕС. Самото тегленето на финансовите средства става в страни от Латинска Америка, предвид контрола. Това е стара практика, която за съжаление продължава. Като знам как работят колегите съм сигурен, че мащабите вече са силно редуцирани. Няма конкретни цифри. Скимиращите устройства, които са изработени не са малко. Сумите, които са присвоени също са големи. Ако мога по-общо да кажа "до вчера бяха доволни от живота", обясни зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. 

Неутрализираната престъпна група е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

БСП внесе промени в НПК за засилване на влиянието на съда върху прокуратурата

Предишна новина

Тиха, спокойна и податлива на манипулации – профилът на банкерката, присвоила близо 1 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.