Проф. Семов: Как прокуратурата да бъде хем ефикасна, хем не твърде всевластна

"Конституцията може да бъде променяна по два начина - някои разпоредби могат да бъдат променяни от обикновено Народно събрание, други - от Велико народно събрание (ВНС). Но ако бъде свикано ВНС, то може да променя всичко в Конституцията, може да приеме изцяло нова Конституция". Това каза пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов и уточни, че това е дебат, който съществува в обществото от повече от 20 години. Според него е добре, че във връзка с избора на нов главен прокурор, президентът Румен Радев отново поставя темата за промяна в основния закон.
 
"На България й е драматично необходим разгърнат разговор за Конституцията, защото тя в голяма степан и масово не се познава. Повтаря се като мантра една празна глупост, че президентът е обединител на нацията, няма такова нещо в Конституцията - той е политическа фигура. Той олицетворява единството на нацията, не е обединител - това са различни неща", коментира още той и изброи още примери за непознаване и неразбиране на основния закон.
 
По темата за нуждата от дебат за отчетността на главния прокурор, проф. Семов заяви, че проблемът не е в отчетността, а в отговорността: "По-големият проблем е в правомощията на главния прокурор и на прокуратурата изобщо. И това не е въпрос толкова за мястото на прокуратурата в съдебната система, която у нас е система на правосъдието, а не на съда, като такъв. Много по-големия въпрос е дали е намерен разумният баланс между независимост, която да даде свобода на и смелост на прокурора, и твърде големи правомощия, които понякога превръщат прокуратурата в твърде овластена структура на държавата".
 
По думите на конституционния съдия основният въпрос е как прокуратурата да бъде хем ефикасна, хем да не бъде твърде всевластна. "Има общо усещане в нашето общество за липса на законност и на правосъдие", категоричен бе проф. Семов. 
 
Конституционният съдия проф. Атанас Семов коментира, че лично той има съмнение дали е полезен за една демокрация механизъм, при който решенията на КС важат напред, когато се произнася за неконституционността на един закон.  
 
Истанбулската конвенция
 
Във връзка с гласуваната преди дни от Европейския парламент незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, проф. Семов каза, че не е бил в състава на Конституционния съд, който определи тази Конвенция като противоконституционна, но напълно подкрепя това решение:
 
"Никой в ЕС не може да задължава една държава да стане страна по който и да било договор", категорично заяви той. Според него правителството трябва да излезе с програма за действие и да заяви, че не може да приеме Конвенцията, но могат да бъдат направени всички промени, които тя изисква.
 

За първи път в България: Робот започна работа в адвокатска кантора

Предишна новина

Не го чака лек мандат, но ще се справи!*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    педито Бориту Велчефф | нерегистриран
    1
    -2

    Семоф, ти си доста елементарен и в стремежа да се покажеш, колко си учен, откри топлата вода. Спри се малко бе Семоф. Знаят те, нема да те пропуснат при раздаването на баницата. Успокой се, защо си твърде семпъл ьорист и простотията ти личи отдалече. А като дрънкаш всеки ден по телевизията лъсва и неистовото ти желание да се покажеш, което е присъщо на всеки прустак.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.