Георги Георгиев остава окръжен прокурор на Русе

Георги Георгиев остава окръжен прокурор на Русе
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, снимка:архив

Досегашният ръководител на Окръжна прокуратура-Русе Георги Георгиев, който в момента е и изпълняващ функциите на окръжен прокурор, пое втори мандат на поста. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Битката за ръководното място се проведе между него и колегата му Николай Николов, който е редови магистрат в същото обвинение.

Пръв пред кадровиците се представи Георгиев, демонстрирайки отлично познаване на проблемите на обвинението и впечатлявайки членовете на Колегията с конкретните си решения.

"ОП-Русе е специфична с това, че се намираме на границата с Румъния. От там се пренасят контрабандно стоки и наркотици, работим и по линията на изпирането на пари и на злоупотребите с еврофондовете", посочи прокурор Георгиев, като уточни, че към момента обвинението работи добре.

По думите му, когато е встъпил в длъжността при първия си мандат, е заварил сериозен брой тежки дела за икономически престъпления, които са били възложени на следствения отдел към ОП-Русе, което е водело до неимоверна натовареност на следователите. Проблемът, според него, вече е решен, като за това са допринесли основно разследващите полицаи.

"Разбира се има динамика през петте години, в които бях административен ръководител, но смятам, че цялостната политика дава предвидимост и балансиран подход, за да продължим работата и занапред", подчерта прокурор Георгиев, като допълни, че и в качеството си на административен ръководител не е спирал да работи като действащ магистрат – явявал се е в зала наравно с другите си колеги, а сред внесените от него в съда дела няма нито едно върнато. Като пример за добрата медийна политика досега, прокурор Георгиев даде случая с жестокото убийство на 30-годишната Виктория Маринова.

"Установили сме всички неприключили дела през годините, като се извършва анализ и се взимат мерки. Оценяваме, че работата по някои разследвания вървят малко по-бавно, но такава е тяхната специфика, която засяга основно данъчни престъпления от румънски граждани. Намирам, че все пак сме намерили своя начин за справяне и сме наясно с всички причини за забавянията, така, че, ако положим още малко усилия, смятам, че можем да подобрим работата си", каза още кандидатът.

Огнян Дамянов по традиция му зададе въпроса за преструктурирането на държавното обвинение и дали и как окрупняването би се отразило. "При нас изглежда лесно, тъй като прокуратурата, която е закрита, е само една. Но РП-Бяла е на над 50 км и вероятно проблемите ще са от чисто транспортно естество. Подготвили сме се чисто прокурорски така, че прокурорите от РП-Русе да подпомагат колегите си от териториалното отделение в Бяла и да не се налага постоянно пътуване, за да се справим с тези предизвикателства", посочи още прокурор Георгиев.

Вторият кандидат Николай Николов беше доста по-лаконичен и създаде усещане за противоречия в становищата си по важни въпроси у кадровиците. "В работата си ще се водя от няколко принципа – приемственост, това, че имам алтернативна концепция, не значи, че доброто, постигнато досега не бива да бъде отчетено, на второ място ще разчитам на качествената работа, както и на принципа на бързината и ефективността. Няма да изоставя и принципа на справедливостта. На последно място с колегите си, служителите и представителите на другите органи и гражданите ще се опра на принципа на честността", каза в представянето си прокурор Николов.

Той посочи, че във връзка с вече споменатите забавени дела, би предприел мерки като събиране на екипи от прокурори, които да анализират причините и да набелязват цели, както и да продължи регулярните обучения. "Прокуратурата трябва да прояви проактивно поведение и да търси възможност за развиване на дейностите с цел запазване на постигнатите резултати и постигане на един методически уют", каза още кандидатът.

По думите на прокурор Николов е необходим и детайлен анализ на спрените производства и за причините за това. "116 дела са прекратени в последните години заради несъставомерност. Това е много голяма бройка, която отнема от потенциала на магистратите. Трябва редовно да се обсъждат и проблемите със срочността", каза още той, като посочи, че трябва да се положат и още усилия за уеднаквяване на натовареността на прокурорите и следователите.

"Работата ми е тази – да върна прокуратурата там, където й е мястото", каза на финала прокурор Николов.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира на финалните думи на кандидата и го помоли да обясни какво има предвид и защо смята, че прокуратурата в Русе не е на мястото си. "ОП-Русе почти винаги е била в първата петица на прокуратурите в страната, както по ефективност, така и по качество на дейността си. В момента ние сме в средата на класацията и считам, че това нещо може да се подобри. А то може – защото в прокуратурата работят много добри и амбициозни колеги. В момента положението и в Апелативната прокуратура е около средното. Идеята ми е като подобрим показателите си, да се върнем там в класацията, където винаги сме били", отговори кандидатът.

Огнян Дамянов пръв взе думата, за да мотивира вота си: "Натовареността и статистиката не са състезание – няма първи, втори или трети. Те се използват, за да бъдат взети управленски решения. Това не може да бъде самоцел, класиране, състезание. Всеки териториални структури са еднакво важни. Казвам го по повод казаното от колегата Николов – просто такива класирания няма. Това може би е най-лесният вот, който ще направя и ще подкрепя колегата Георгиев, най-малкото заради успешния му върви мандат", каза кадровикът.

И главният прокурор се изказа в подкрепа на прокурор Георгиев. "Познавам работата на първия кандидат съвсем отблизо. Георги Георгиев успя да наложи не само промяна, но и един много колегиален дух. Вярно е и това, че работи наравно с колегите си. Качествата му и като административен ръководител, и като прокурор видях на място при едно тежко криминално престъпление. Виждайки стиковката, на мен ми стана ясно, че с един умерен тон могат да се постигнат конкретни резултати. В концепцията на другия кандидат прозира по-скоро лична неудовлетвореност", каза Цацаров.

Накрая, със 7 гласа "за" досегашния окръжен прокурор на Русе, срещу един в подкрепа на другия кандидат – Прокурорската колегия назначи отново прокурор Георгиев на поста.

Съд в САЩ започна разглеждането на иск за клевета срещу Илон Мъск

Предишна новина

България съдейства на Европол в акция срещу пране на пари с над 200 ареста

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  Клиничен психолог | нерегистриран
  6
  0

  Явно някои хора много добре познават симптоматиката на неудовлетворения човек , щом поставят категорични диагнози . Хахаха

 2. 3
  Минувач | нерегистриран
  5
  -1

  Е, това всичко казва.... В прав текст.

 3. 2
  Гошо хубавеца | нерегистриран
  9
  -2

  Значи всички коментари се трият. Защо ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.