Започва одитът на централизираната система за случайно разпределение на дела

Започва одитът на централизираната система за случайно разпределение на дела

Започва дългоочакваният одит на централизираната система за случайно разпределение на дела (ЦССРД), който Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска преди осем месеца, за да разбере какво е нивото на защитата й от външни влияния. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на съдебните кадровици.

Пленумът на ВСС поиска такава външна проверка през април т.г., като се мотивира с решение на предходния състав на Съвета от април 2017 г. за същото, както и с факта, че подобен одит никога не е извършван, откакто Системата функционира. По-късно и правосъдният министър Данаил Кирилов настоя за одит на сигурността на системата, след посещението си във Върховния касационен съд, където присъства на демонстрация как се разпределят дела в Търговска колегия на съда. Процедурата за намиране на изпълнител за външния одит на сигурността е втора поред. След откриването на първата обществена поръчка се оказа, че има нередности при подаването на единствената оферта, което наложи разкриването на нова процедура.

След откриването на втората обществена поръчка, документи за участие е подал само един кандидат – фирмата "Аматас" ЕАД. Самият одит на информационната сигурност трябва да отнеме не повече от 45 дни, след като ВСС подпише договор с изпълнителя, и отново е с прогнозна стойност 20 000 лв. Обхватът на поръчката включва извършване на анализ и оценка  на  текущото състояние  на  сигурността  на ЦССРД, изготвяне на доклад и препоръки за ограничаване на вътрешни и външни уязвимости. Обхватът на поръчката включва, като задължителен минимум, извършване на ИКТ (информационни и комуникационни  технологии) - одит от гледна точка на информационната сигурност.

Спор в Пленума обаче все пак имаше, след като се оказа, че въпреки яснотата коя е избраната фирма, все още не е изготвен окончателният вариант на договора, който представляващият ВСС Боян Магдалинчев трябва да бъде упълномощен да сключи с изпълнителя. Възражения и проблеми с процедурата по традиция имаха Олга Керелска, Атанаска Дишева и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Именно те бяха най-ожесточените противници на извършването на одита изобщо. Според Олга Керелска, не можело Пленумът да гласува възлагането на Магдалинчев за сключването на договора, преди той да е изготвен, въпреки че фирмата вече е избрана, а техническото задание е ясно от осем месеца.

"Щом нямате доверие на представляващият ВСС да сключи договор, при положение, че при последното публично разпределение на делото за Джок Полфрийман три пъти не можахте да включите системата – добре. Проблемът освен в технологичното решение е и в правното. Така че следващата ми молба е да си проверите правилата за случайно разпределение на дела – едни за всички съдилища, други за ВКС", коментира правосъдният министър Данаил Кирилов.

В крайна сметка, Пленумът единодушно одобри избраният изпълнител - "Аматас" ЕАД – но отложи сключването на договор с нея.

Правителството предлага независим прокурор, който да може да разследва главния

Предишна новина

Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  БОЕЦ | нерегистриран
  1
  0

  и кой пак против? Лозан Панов и Атанаска Дишева!

 2. 2
  | нерегистриран
  1
  -1

  Ако е реалистичен и искат да посвършат работа, нека ровнат в разпределението на преписките в Районните пракуратури. Да видим как един прокурор решава 100 дела, а останалите - 10. Питайте дознателите в ОД на МВР, даже те са наясно, че работят 1-2 пракурори, а останалите ходят на фризьор. Но то се вижда и в УИЗА.

 3. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  ха сега!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.