ВСС най-после заговори за реформа на съдебната карта на съдилищата в конкретика

ВСС най-после заговори за реформа на съдебната карта на съдилищата в конкретика

Висшият съдебен съвет (ВСС) за първи път заговори за реформата на съдебната карта в конкретика, макар и действията в тази посока да са все още в подготвителна фаза. Става дума за вече описания от "Правен свят" проект за "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата", изпълняван от ВСС по Оперативна програма "Добро управление", в който е предвидено разработването на механизми за реформа на съдебната карта както по отношение на съдилищата, така и на прокуратурите.

По отношение на държавното обвинение няма съмнение, че реформата вече е факт, тъй като от началото на 2020 година официално ще бъдат окрупнени 28 районни прокуратури, като това се явява "втора вълна от процедурата". От началото на настоящата година вече бяха закрити други 11 районни прокуратури, а на тяхно място бяха разкрити териториални отделения.

Темата за прерайонирането на съдебната карта по отношение на съдилищата обаче цикли вече в няколко състава на Съдийската колегия, като повечето идеи, дадени от една малка част от кадровиците, не събират нужното одобрение. Така на практика проектът, по който ВСС е бенефициент, се явява първата, но може би най-важна крачка, в преодоляването на предпазливия подход и отношение на членовете на Съдийската колегия към прекрояването на съдебната карта.

В случая темата бе обсъдена на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, когато стана ясно, че проектният екип започва да тества пилотно моделите за реорганизация и/или обединяване на десет районни съдилища и прокуратури, за да вземат накрая кадровиците решение как да процедират по-нататък.

Ръководителят на проекта Гергана Мутафова представи на вниманието на колегите си предложението за одобряване на подбрани групи от съдебни структури, които да попадат в обхвата на Дейност 1.5 от проекта, която касае: "Изготвяне на детайлни доклади по места за реорганизация и/или обединяване на съдебни структури". А кадровиците одобриха десет пилотни съдилища и прокуратури на принципа "по две на апелативен район". По отношение на прокуратурите пък става дума за такива, които до момента не са засегнати от вече стартиралата реформа.  

А по-конкретно става дума за РС-Eлxoвo, РС-Toпoлoвгpaд, PC-Oмypтaг, РС-Tъpгoвищe, PC-Beлиĸo Tъpнoвo, РС-Eлeнa, PC-Чeпeлape, РС-Cмoлян, PС- Kocтинбpoд и РС-Cливницa

За прокуратурите – РП-Aйтoc, РП-Kapнoбaт, PΠ – Бaлчиĸ, РП-Kaвapнa, PΠ-Πaвлиĸeни, РП-Ceвлиeвo, PΠ-Πaнaгюpищe, РП-Xapмaнли, PΠ-Бepĸoвицa, РП-Meздpa.

Накрая, Боряна Димитрова от Съдийската колегия, която също участва в проекта, уточни, че не става дума за автоматично закриване на избраните органи на съдебната власт, а тестови период, в който те ще бъдат подложени на определени механизми и режим на работа, за да стане ясно в крайна сметка кой подход ще изберат колегите й по отношение на съдилищата.

ВАС образува три нови тълкувателни дела по искане на двама от големите и омбудсмана

Предишна новина

Адвокатите трябва да имат избор как да бъдат облечени по време на съдебното заседание

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  А де | нерегистриран
  7
  -2

  Да не говорим, че сами си взеха решение до 18.11. да внесат готово щатно разписание. Пак беше късно, но и това не спазиха - собственото си решение. На фона на взети още през май и юли решения за закриване. Да не говорим, че всъщност всички "приемащи" органи на съдебната власт, които остават, също са пряко заинтересовани, тъй като в ПРБ ще има подбор, включващ и тях. Да не говорим, че указанията за закриването на дейността са безкрайно неясни и пораждащи безброй въпроси, на които няма да споменавам давания отговор.

 2. 7
  Пак от 6 | нерегистриран
  15
  -1

  Пожелавам на всички, на които занапред им предстои такава "реформа", нещата дотогава да се променят и да не преживеят същото.

 3. 6
  До служителите | нерегистриран
  20
  -2

  Само за информация на заинтересованите съдебни служители - как се случва реформата. В средата на годината ВСС взе решение да закрие от 01.01.2020 28 районни прокуратури. До ден днешен, 20 дни преди закриването, няма никаква информация и съответно няма взето решение какъв щат се разкрива в т.нар. приемащи прокуратури, нито пък какъв щат ще има в бъдещите териториални отделения. Та...месеци наред вече се работи в условията на пълна неяснота ще имаш ли работа след това, ще пътуваш ли за да работиш, ще останеш ли там, където си, да си търсиш ли нова работа. В същото време от теб се иска постоянно да продължаваш да работиш качествено и в срок. Явно до последно. Не му дреме на ВСС че решава човешки съдби и би било редно отдавна всеки заинтересован да е наясно с вариантите и да си вземе решението своевременно. Та...ето такава реформа тече...

 4. 5
  ПРБ - фарс | нерегистриран
  14
  -3

  Хахаха. Особено "адекватна" е реформата в прокуратурата. Направиха от Нова година Бургас и Плевен мега-структури, а занапред ще "пробват" да обединят Горно нанадолнище с Долно нанагорнище. Реформа един път!!!

 5. 4
  "Предпазлив подход" | нерегистриран
  34
  -3

  Не , ВСС не е "предпазлив" , а БЕЗКРАЙНО МЪРЗЕЛИВ И НЕКОМПЕТЕНТЕН . Пореден състав на ВСС имитира дейност , този път под формата на "проект за оптимизация и реорганизация". От европейски пари ли има нужда ВСС ДА СЕ СЪБУДИ , ЧЕ ВОЕННИТЕ СЪДИЛИЩА ОТ ГОДИНИ НЯМАТ РАБОТА . От европейски пари ли има нужда , за да види , че в някои центрове на районни съдилища са останали по 20 куци бабички , които имат нужда от личен лекар , а не от прихождащ съдия и прокурор ? От европейски пари ли има нужда , за да се прозре , че не може да има отделни административни и окръжни съдилища в областни градове под 50 000 души ? Че апелативните съдилища извън София като цяло нямат работа , а непрекъснато им се правят конкурси и им се назначават хора . Че не е нужно "да се ръчка" само сред районните съдилища . Такива реформи могат да се направят с тетрадка с карирани листа за две седмици , но тогава няма да могат да направят дебели гуши консултанти , контролиращи ги и прочие търтеи . Няма да има лапане по семинари в 5 звездни хотели . Да , доста НАГЪЛ , а не предпазлив , ПОДХОД......

 6. 3
  ххх | нерегистриран
  4
  -23

  Дрън-дрън,съдебна карта.Съкращение на 50% съдии и прокурори,и 100% следователи.Иначе"...пременил се Илия,пак в тия..."

 7. 2
  По-близо е | нерегистриран
  8
  0

  Ако ще се местят съдии, прокурори и служители от Елена в по-голям град, по-доброто решение наистина е Горна Оряховица, най-вече заради сградата, в която има възможност за обособяване на още работни места.

 8. 1
  Странно | нерегистриран
  6
  -4

  Елена не е ли по близо до Горна Оряховица, отколкото до Търново?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.