Софийски градски съд отказа да регистрира партията на Слави Трифонов

Софийски градски съд отказа да регистрира партията на Слави Трифонов

Софийският градски съд (СГС) отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава", съобщиха от съда. Мотивът на съдебния състав с председател Татяна Костадинова е, че "използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката".

Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът приема, че използваното в настоящия случай наименование съставлява съчетание между придобилия гражданственост израз "няма такава/няма такъв" и съществителното име "държава". Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният. Така се оказва, че изразът би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Изложените съображения мотивират съда да приеме, че наименованието на партията не следва да се разглежда като противно на добрите нрави и да е основание за отказ за регистрация. Този извод е обоснован и от разбирането, че когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка – само тогава, когато императивната норма е нарушена по начин, който изключва всякакво съмнение за нарушението.

В мотивите си съдът посочва още, че следващото, подлежащо на вписване обстоятелство е уставът на партията. Това означава, че съдът следва да осъществи контрол дали неговото съдържание противоречи на императивни правни норми.

"Изискването да не се използват държавните символи като герба и знамето не е самоцелно – то осигурява спазването на конституционните разпоредби на чл. 1, ал. 3 и особено на чл. 11, ал. 2 от Конституцията на Републиката, съгласно които "никоя политическа партия не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет" и "нито една политическа партия не може да се обявява или утвърждава за държавна". За да се ограничи възможността гражданите да отъждествят един политически субект с източника или носителя на държавна власт, законът забранява на участниците в политическия живот да използват тези външни признаци, с които държавната власт се характеризира", се казва още в мотивите на съдебния състав.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд (ВКС) в седемдневен срок от връчване на препис.

Правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с Джок Полфрийман

Предишна новина

За три години над 18 000 магистрати и разследващи са преминали обучение по оперативна програма

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  пълна глупост | нерегистриран
  1
  -11

  То бяло, зелено и червено има и в италианското знаме. Освен това не е на ивици. Пълна глупост и поръчкова история

 2. 3
  RRR | нерегистриран
  21
  -2

  Поредния мбецил с опит за собствена партийна.

 3. 2
  | нерегистриран
  25
  -1

  Съдийката е рокаджийка и мрази чалгата.

 4. 1
  Електорат | нерегистриран
  23
  -1

  С такова наименование и с такава наивна грешка в емблемата, обяснението на тази инициатива на Слави е само едно - ...и ние сме в "кириза", а вие /народе/, бъдете спокойни, че "някой го е грижа за вас". Явна подкрепа на статуквото. Типичен случай на уж зараждаща се опозиция. Едно и също, пазят си придобитото едни и същи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.