Правителството предлага независим прокурор да разследва обвинител №1, но без да му дължи отчет

Правителството предлага независим прокурор да разследва обвинител №1, но без да му дължи отчет
Премиерът Бойко Борисов е доволен, че ще може да се отчете пред новото ръководство на Европейската комисия

С изменението, което правим създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерски съвет, предавано на живо. "Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и не докладва, не докладва и в хода на разследването", добави още министър-председателят.
 
Става въпрос за независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората, да разследва главния прокурор. Това е предложил правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия, уточнява сайтът "Епицентър".
 
"Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", посочи премиерът. За отбелязване е, обаче, че становищата на Венецианската комисия, не са задължителни. Правителството обаче бърза да се съобрази с тях, въвеждайки институция на "независим разследващ главния прокурор", който ще се избира от същия ВСС, който избира и главния прокурор. Неясно остава - а кой ще разследва "независимия разследващ прокурор", ако той също попадне под ударите на закона. Този "независиим" прокурор ще се избира с 2/3 от ВСС, каквито гласове при последния избор получи и новият главен прокурор. И какво гарантира неговата "независимост", с какво тя се различава от независимостта на сегашния главен прокурор? На тези въпроси не бе даден отговор.
 
От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища - на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор, подчерта премиерът. 
 
Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт (ЗСВ) - това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде абсолютно независим и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор. Това са основните промени, които се предлагат, за да се създаде ред за търсене на наказателна отговорност и подозрение за извършено престъпление от главния прокурор на Републиката.
 
"С приетия проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия", обобщи премиерът. "Когато се обсъждаха Мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия, с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия", обясни премиерът. "Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент, с извънредно заседание", допълни той. "Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", допълни Борисов. "Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", обясни няколко пъти премиерът.
 
"Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия. В тази единствена точка днес - проект на решение за одобряване на проект за Закон за допълнение на допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, която се надявам да приемем след като Дани Кирилов докладва", каза още Борисов.
 
"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на Комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии", отбеляза още Борисов.
 
"Преди няколко дена новият председател Урсула фон дер Лайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", каза още той.
 
Правосъдният министър Данаил Кирилов уточни, че след корекциите в проектозакона се създава нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура, той ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години. Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с промените не се предвиждат допълнителни финансови тежести и от първи прочит не смята, че има нужда от промени в бюджета.
 
Борисов очаква промените в закона да минат "максимално бързо" в парламента с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти.
 

 

Още по темата

Слави Трифонов: Съдът отхвърли регистрацията на партия "Няма такава държава" с измислена причина

Предишна новина

Арестант съди държавата за 20 хил. лв., молци изяли дрехите му

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 16
  Да бе да | нерегистриран
  0
  0  Поредна "игра с публиката".

 2. 15
  ЕТО ГО РЕШЕНИЕТО | нерегистриран
  0
  -1

  https://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%B5-news890285.html

 3. 14
  ами | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #10 от "ГейШеф | нерегистриран":
  Пак глупости в интерес на шайката. Требе ВНС и промяна, с която прокуратурата да се извади от съдебната власт, а главният прокурор да се избира и уволнява от НС - като се издъни, правят комисия в НС - разследват го набързо и го махат. После си го хвърлят на прокуратурата да го разследва, както всички други граждани.  Ами какъв е смисъла главния да се избира и уволнява от НС, като същото това НС от ГЕРБ ще си то избира? След като си го избира, няма как да го уволнява, той е техен.

 4. 13
  5472 | нерегистриран
  2
  -2

  Кога го избраха, кога вече им пречи?!

 5. 12
  аа ха а хаха | нерегистриран
  31
  0

  Само дето независимия ще го назначи ББ за да разследва главния. И него като главния съдия ,пак ще го назначава ББ. Психиатрите от Карлуково е време да се самосезират. Цирка вече девета година става опасен.Лудостта е заразителна и много,много опасна.

 6. 11
  Да беше само ПрикриваТураТа... с мед да ги намажеш | нерегистриран
  7
  -13

  Ами зависимият не само от Америка за България псевдосъд?! С гражданските в полза на монополи, корпулентните корпорации, банки, застрахователи и въобще онзи който плаща повече?! Ами административните винаги верни на Партията... Нова Конституция и всички съдии и прокурори изборни и мандатни!

 7. 10
  ГейШеф | нерегистриран
  33
  -7

  Пак глупости в интерес на шайката. Требе ВНС и промяна, с която прокуратурата да се извади от съдебната власт, а главният прокурор да се избира и уволнява от НС - като се издъни, правят комисия в НС - разследват го набързо и го махат. После си го хвърлят на прокуратурата да го разследва, както всички други граждани.

 8. 9
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  16
  -1

  Татко ще ни купи колело ...

 9. 8
  мнение | нерегистриран
  16
  -6

  Слабост в проекта е ,не само,че е противоконституционен-противоречи на чл 126 ал 2. Това ще се оправи-очевидно е,че Конституцията ще я изменят-не вярвам, да не се усетят за конституционния проблем. Слабост на проекта е ,че независимия прокурор ще идва от средите на прокуратурата, а в прокуратурата случайно попаднали -няма. Изисква се вярност към статуквото и понякога -и беззаконието(определено смятам,че прокуратурата се е сраснала с беззаконието-примери за това са гнусната практика подсъдими да стават потърпевщи от престъпления-например битите в метрото,, пребитият пред НДК, набедените за скъсването на пагона и тн примери), за да те допуснат до прокуратурата, и към кариерно развитие там. Че до за да станеш младши прокурор-това става с престъпни схеми-раздадени казуси-доказано и през 2006 и през 2015г-ТОВА СА РЕЦИДИВИРАЩИ, И доказани СЛУЧАИ НА БЕЗЗАКОНИЕ още при самото постъпване в прокуратурата дори на най-ниско ниво, а какво остава за последващо кариерно развитие. Забравихте,ли,че здравите сили в прокуратурата дори физически ликвидират хора, или им скалъпват обвинения-случи се с прокурор Колев през 2002г-първо му беше подхвърлена дрога, а после и го разстреляха на улицата. И до ден днешен няма досъдебно производство кой му подхвърли дрогата, и по чия поръчка, а и давността вече вероятно е изтекла.

  Накратко-поантата тук е,че независимия прокурор не трябва да е действащ прокурор, още по-малко -не трябва да е от средите на сегашния инспекторат към Главна прокуратура. Че в този инспекторат няма как да попаднеш по дефиниция, ако си противник на действащото ръководство или сегашната организация на прокуратурата , или ще спорите-нали действащото ръководство определя кой ще отиде в този инспекторат. Този инспекторат трябва да бъде закрит, и учреден наново, нов прокурорски инспекторат, с нови хора, никога не били досега прокурори. Независимия прокурор трябва да определи сам хората в инспектората след конкурси, измежду кандидати, които не са от прокуратурата, иначе за какъв независим инспекторат говорим, и за какъв независим прокурор говорим? Независимия прокурор и инспекторатат към него трябва да е от юристи-правозащитници, водили успешно дела срещу прокуратурата-. само така ще се гарантира,че независимия прокурор ще е независим, и ,че наистина ще има дела срещу Главния и особено-срещу заместниците му. Как смятате,че лице от прокуратурата, получило карирено развитие, повишено в действащата прокуратура към ВКС,или към Главна прокуратура ,че би разследвал тези, които са му дали, позволили кариерното развитие?! Това е абсурд.

  ДА ПОВТОРЯ:  1. НУЖНА Е ПРОМЯНА В КОНСТИЦИЯТА-чл 126 ал 2. Без нея проектът е противоконституционен.

  2.НЕЗАВИСИМИЯ ПРОКУРОР НЕ ТРЯБВА ДА Е ОТ СРЕДИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА, нито инспектората към независимия прокурор, нито да идва от мевере. Това трябва да са юристи, дошли извън системата, даже изявили се като противници на системата на прокуратурата -чрез водеене на дела в съда срещу прокуратурата досега(има такива-аз мога да посоча поне десетина адвокати,, които са взели прокуратурата на абонамент в съда-и водят УСПЕШНО дела срещу прокуратура,( а и мевере-те са от същото котило на беззаконието).  да потретя:

  Накратко-за да се спре беззадконието в прокуратурата независимия прокурор трябва да е външно на прокуратурат лице, а не лице, повишено во върхови нива в прокуратурата, и той видите ли да станел независим прокурор-това е абсурд!

  Проектът да бъде спрян, да не бъде внасят урболешката, до прецизиране на текстовоте, и преди това до конституционни изменения. Небходиимо е добавяне на ал 3 на чл.126, например-приблизителни проектотекстове :  Независим прокурор има правамощия да проверява, разследва и обвинява Главния прокурор и заместниците му. За независимия прокурор ал 2 на 126 не се прилага. За независим прокурор се избира лице, което досега не е работило като прокурор или следовател, и не е работило към МВР или други специални служби, отговарящ на изискванията да бъде Главен прокурор.

 10. 7
  до 6 | нерегистриран
  14
  -1

  Очевидно е,че има конституционен проблем. Но протиивоконституционен закон се прилага, до изричното му обявяване за такъв. А в случая-кой ще сезира КС? Може би Главния прокурор, ако един ден стане обект на разследване, за да го шиканира?

 11. 6
  вътю | нерегистриран
  19
  -1

  ДОБРЕ,АМА ВИЖТЕ ЧЛ.126 АЛ.2 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА! ВИЖТЕ ГО,ДЕ!!! И ТОГАВА КОМЕНТИРАЙТЕ... КАКВА НЕЗАВИСИМОСТ НА СПЕЦИАЛНИЯ ПРОКУРОР?АМИ ТОЗИ ТЕКСТ... ТАКА СТАВА КОГАТО ВСЕКИ ,КОЙТО НЕ Е ЮРИСТ СЕ ПРАВИ НА ТАКЪВ!!!!! И ПОЛИТИЗИРА ВСИЧКО!ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! НА СТУДЕНТИТЕ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!! И УМНАТА!!!

 12. 5
  | нерегистриран
  22
  -2

  Бочко ще има да търси спирачка за новия Главен, но вече е късно и ще духа попарката яко и то съвсем скоро!

 13. 4
  Пълна | нерегистриран
  17
  -1

  Пародия. За всички в "процеса".

 14. 3
  ххх | нерегистриран
  31
  -24

  Ситуацията нече е нетъприма.Свикване на ново ВНС,изваждане на прокуратурата от съдебната власт,заличаване на следствието,съкращение на 50% от съдии,прокурори и администрация.Не сме на първо и второ място по брой на прокурори и с съдии, на глава от населението в Европа.И полицаи.Само колко такива работят в двете систеви и полечават едновременно пенсии.Това се нарича социална извратеност.

 15. 2
  независим прокурор да разследва обвинител №1 | нерегистриран
  13
  -1

  Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. РЕШЕНИЕ № 2

  София, 7 февруари 2017 г.

  конституционно дело № 13/2016 г.

  съдия-докладчик Константин Пенчев

  (Обн., ДВ, бр. 20 от 07.03.2017 г.)

  Мястото на прокуратурата и структурата й са разисквани, както в Комисията за изработване на проекта за Конституция на България, така и в пленарни заседания на Седмото Велико Народно събрание. След продължителни дебати относно мястото на прокуратурата и следствието, надделява становището, че съдебната власт следва да се разглежда като система, включваща три самостоятелни подсистеми: съд, прокуратура и следствие. В центъра на съдебната власт са съдилищата, които осъществяват правораздаване според Конституцията. Прокуратурата и следствието са останалите две подсистеми на съдебната власт със своите специфични функции. Тези три елемента на съдебната власт са относително самостоятелни, като макар съдът да заема централно място, останалите не са му подчинени.

  По отношение структурата на прокуратурата е имало спорове довели до промени на съответната разпоредба в проекта за Конституция между първо и второ гласуване.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.