Приключи проектът за подкрепа за подобряване на капацитета на ИВСС

Приключи проектът за подкрепа за подобряване на капацитета на ИВСС

На 11 декември 2019 г. в присъствието на инспектори и експерти от ИВСС, представители на Съвета на Европа и Службата за подкрепа на структурните реформи, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Атанаска Дишева от ВСС, съдии, прокурори и следователи, представители на академичната общност професорите Пенчо Пенев и Даниел Вълчев, представители на съсловни и неправителствени организации, работещи в сферата на съдебната система, се организира и проведе кръгла маса на тема "Добрите практики на държавите членки на ЕС" по проект "Подкрепа за подобряване на капацитета на Инспектората към Висшия съдебен съвет на Република България". Проектът стартира официално на 11 юли 2019 г. и се осъществява съвместно между Инспектората към ВСС и Отдела за правно сътрудничество към Съвета на Европа, с финансовата подкрепа от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия, съобщиха от ИВСС.

Срещата бе открита от Теодора Точкова, главен инспектор на ИВСС, която посочи целите на проекта и предизвикателствата, които се поставят пред Инспектората на ВСС във връзка с него.

Приветствие към присъстващите направиха Наталия Кодакевич, координатор на проекта, отдел за правно сътрудничество, Генерална дирекция за правата на човека и върховенството на закона към Съвета на Европа и Мина Шойлекова, съветник по политики, звено за Управление и реформа на публичната администрация, Генерален секретариат на Службата за подкрепа на структурните реформи, Европейска комисия

Анита Сорти, Генерален инспектор в Генералния Инспекторат на министерството на правосъдието на Италия и Ана Ресенде, Инспектор съдия, Висш съдебен съвет на Португалия, запознаха присъстващите със структурата на съдебната система в Италия и Португалия и проверките които се извършват на магистратите от посочените страни.

Лорена Бахмайер, професор по право в Мадридския университет "Комплутенсе", Испания, консултант по реформи в сектора на правосъдието на Съвета на Европа, изложи основните акценти в доклада си, посветен на Инспектората на съдебната власт на Испания и дисциплинарната система на съдиите в Испания. Посочено бе, че в доклада са представени основните характеристики на испанската система за носене на отговорност на съдиите и предотвратяване на нарушения, както и за установяване на етични стандарти. Подчертано бе, че са налице съществени различия по отношение структурата и функциите на съдебната система на двете страни, съответно различия в структурата и правомощията на Инспектората на съдебната власт в Испания и Инспектората в България, което прави стриктното сравнение между тях много трудно. Изтъкна се, че е необходим задълбочен анализ за обсъждане и преценка кои добри практики на Инспектората на съдебната власт на Испания могат да се използват от ИВСС.

Йоана Корнеску, адвокат, консултант по реформи в сектора на правосъдието на Съвета на Европа, запозна присъстващите с най-важните акценти в представения от нея доклад "Общ преглед на проверките за почтеност в правосъдната система на Франция". Обърнато бе внимание, че организацията на правосъдната система на Франция е доста сложна със своята двойственост на юрисдикциите, като са налице съществени институционални и правни разлики между френската и българската съдебна система по отношение на деонтологичната зона, начините на гарантиране на почтеност на съдебната система и за предприемане на действия, целящи справяне с нарушенията в тази област.

Миряна Визентин, консултант по реформа на съдебната система от Съвета на Европа, извърши сравнителен анализ на инспекционните служби на различни еврапейски държави, като акцентира на международните стандарти, наложени от ГРЕКО и Венецианската комисия.

На проведената дискусия въпроси зададоха Капка Костова, член на ССБ, Атанаска Дишева, член на ВСС и председател на дисциплинарната комисия на Съдийската колегия и Биляна Гяурова- Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, на които отговориха главния инспектор на ИВСС, Лорена Бахмайер, Мариана Визентин, Йоана Корнеску, Анита Сорти и Ана Ресенде.

Пленумът на ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор

Предишна новина

Дадоха нов ведомствен апартамент на съдийка от Варна, член на КАК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.