Колебая се дали механизмът за разследване на главния прокурор ще е работещ в този вид

Колебая се дали механизмът за разследване на главния прокурор ще е работещ в този вид
Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, снимка: Канал 3/архив

"Венецианската комисия дава много препоръки към България. Даже Комисията предлага изменения на Конституцията. Това е консултативен орган и може да даде становище по законопроекти, когато е в съответствие с Конституцията. Правото да тълкува Конституцията е на Конституционния съд. Колкото до настоящия проект за разследване на главния прокурор - това е проект на кабинета и нека да видим какво ще се приеме. То може да се приеме, но дали така трябва да бъде. Колебая се дали този механизъм ще е работещ, честно казано, но трябва, ако се приемат и други механизми, които биха могли да гарантират независимост на този "инспектор" – може и да заработи. Пак казвам – това е проект и подлежи на корекции". Това коментира пред журналисти представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, след заседанието на Пленума на кадровия орган във връзка с предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) и създаването на "инспектор", който да е независим от главния прокурор и да провежда разследвания срещу него и заместниците му при евентуално извършено от тях престъпление.

Представляващият ВСС посочи още, че вече е подписал предложението за освобождаването на главния прокурор Сотир Цацаров от поста и се очаква до края на деня документът да е в кабинета на президента Румен Радев, който трябва да подпише указ. Очакванията на Магдалинчев са, че държавният глава ще подпише указа до понеделник, за да бъде обнародван той в "Държавен вестник", а встъпването на Гешев да може да се реализира в сряда.

На въпрос какъв ще бъде Иван Гешев като главен прокурор и Сотир Цацаров като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Магдалинчев отговори, че познава новоизбрания "обвинител №1" от няколкото срещи и от представянето му като кандидат за такъв пред Пленума. "Впечатлението ми от това, което отстрани съм видял, е, че г-н Гешев ще се справи с този пост. По отношение на г-н Цацаров – нямам никакви колебания. Познавам го много отдавна – бил е наказателен съдия и е изключително добър специалист, а Антикорупционната комисия предполага добри познания и в тази област", коментира Магдалинчев и допълни, че не разчита като "негативен знак" отсъствието на Цацаров от заседанието на Пленума, по време на което бе гласувана оставката му.

На въпрос относно конкретните очаквания на представляващия ВСС от Иван Гешев, той припомни напрежението, което бе създадено около и при самия избор на нов главен прокурор и отново подчерта, че зад атаките към процедурата стоят чисто политически интереси. "Участвал съм няколко избора на някой от "тримата големи"  - такова напрежение никога не е било. Аз нямам логично обяснение защо точно толкова напрежение се създаде, освен, ако някой не се разрови малко по-назад и не каже – май има и други цели – политически амбиции", каза Магдалинчев и попита реторично: "Кой организираше всички тези мероприятия? Дали беше плод на цялото гражданство, което излезе или някой отзад стоеше. "Да, България" къде беше – присъстваше постоянно на тези митинги? Говорим за оформени политически интереси".

Магдалинчев бе попитан и за репликата на депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков от сряда от парламентарната трибуна, в което той обвини председателят на ВКС Лозан Панов, че политизира институцията, която ръководи, и дори нарече съда "политическа партия". "Това е изказване на народен представител. Идеята е да се уважават институциите, а не личността. Дали го харесват или не – той е председател на институцията", допълни представляващият ВСС.

Още по темата

Разяснява изискванията за издаване на европейска заповед за арест и ефективната съдебна защита на лицата, посочени в нея

Предишна новина

Районна прокуратура – Средец също дари наградата си от 1300 лв. за благотворителност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.