Шест експертни организации се обявяват против законопроекта за независим прокурор

Шест експертни организации се обявяват против законопроекта за независим прокурор

Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за "независим прокурор" са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор. Това се казва в общо отворено писмо на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона - "Антикорупционен фонд", "Български адвокати за правата на човека", "Български институт за правни инициативи", "Български хелзинкски комитет", Фондация "Институт за пазарна икономика" и "Програма достъп до информация".
 
Те искат и оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от министъра законопроект е "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект", се казва в общото становище.
 
От шестте организации припомнят, че в решението  на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Колеви срещу България" се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление.
 
"На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване", заявяват шестте експертни организации.
 
Както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия всякога са изразявали мнение, че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице. Предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 07.12.2019 г. законопроект не отговаря на тези стандарти.
 
"Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор. По повод представения й законопроект, тя изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. По-рано тази година изборът на г-н Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние", пише още в отвореното писмо. 
 
Организациите призовават министър-председателя Борисов незабавно да поиска оставката на Данаил Кирилов като автор на обсъжданите законопроекти и отговорен за провеждането на съдебна реформа и настояват за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, вкл. наказателната отговорност на българския главен прокурор в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона.
 
Писмото е внесено в деловодството на Министерски съвет на 12 декември 2019 г.

Прокуратурата разследва инцидента с автомобил на НСО

Предишна новина

Сотир Цацаров – Магистратът с железни нерви*

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  2
  -8

  Достойни!

 2. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 1
  УЧУДЕТ | нерегистриран
  5
  0

  КАКВО ЗНАЧИ "НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР" ДА НЕ БИ ОСТАНАЛИТЕ ДА СА ЗАВИСИМИ? ТВЪРДО ПРОТИВ !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.