Гебрев се оплете в лъжите си за "Дунарит"


Оръжейният бос и ортак на банкера-беглец Цветан Василев – Емилиан Гебрев, се оплете сам в лъжите си в поредно интервю за бТВ.
 
Гебрев, който вече налага монопол в ефира на телевизията, появявайки се като гост в нейно предаване за втори път в рамките на само седмица, даде пространно изявление, чиято цел бе отново да лансира манипулацията, че опитът да бъде отровен бил свързан с "Дунарит". В крайна сметка обаче само затъна още повече в блатото на манипулациите, лансирани от престъпния му тандем с Василев.
 
Поводът за новата поява на оръжейния бос в явно комфортния за него и лишен от всякакви неудобни въпроси ефир бе съобщение на прокуратурата от края на миналата седмица, в което изрично се уточнява, че няма връзка между покушението над Гебрев и русенския завод "Дунарит". Като доказателство от държавното обвинение изтъкнаха, че в периода около опита за убийство на оръжейния бос (бел.р., той е приет в болница по спешност на 28 април 2015 г.) от негова страна "не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод са лишени от основание". От прокуратурата посочиха също, че в рамките на досъдебното производство за опита за отравяне на Гебрев са проверени всички сделки на ЕМКО за периода 2014-2015 г. Така една от версиите, по които се работи, е, че опитът за убийство, зад който според информации в чуждестранните разследващи сайтове "Белингкет" и "Инсайдър" стои спецзвено на руското ГРУ, свързано и с покушението над Скрипал, е заради експортен износ на оръжие за Украйна. Сделката е била осъществена в периода от декември 2014 до март 2015 г.
 
В новото си интервю Гебрев реално потвърди за сделката, но се пробва да я омаловажи, като заяви, че била само "една десета от реализирания износ" от предприятието му ЕМКО. В същото време обаче още при постъпването му в болница в оръжейния бранш се заговори, че именно тя може да стои в дъното на опита за покушение срещу него – версия, която оръжейният бос отчаяно се опитва да замаже и опровергае, защото не обслужва интересите му – неговите и на ортака му Цветан Василев. Вместо това тандемът се пробва да насади в общественото съзнание измислената релация между "Дунарит" и отравянето на оръжейния бос. За да притиска, от една страна, държавата. А от друга - да отвлече вниманието от факта, че Гебрев абсолютно незаконно контролира и точи вече над две години финансирания с десетки милиони от КТБ завод, изпълняващ натовски поръчки и съответно даващ достъп до конфиденциална информация на алианса на Цветан Василев и руския му ментор – олигарха Константин Малофеев.
 
Така вчера ортакът на банкера беглец отново заяви, че още през 2015 г. бил поканен да "участва в укрепването и придобиването на "Дунарит". Дори посочи и конкретен месец – февруари въпросната година. Какви са фактите обаче? Те категорично влизат в противоречие както с документите по партидата на завода в Търговския регистър, така и с реалните действия на Гебрев през 2015 г. Първо – въпросната година оръжейният бос наистина има аспирации към военен завод, но не към "Дунарит", а към НИТИ, като дори подава документи да придобие предприятието, но в крайна сметка не успява да му сложи ръка. Чак тогава - в началото на 2016 г., Гебрев влиза в схемите за кражбата на "Дунарит". В същото време през февруари 2015 г. наистина има промени в контрола над русенския военен завод, но те нямат нищо общо с оръжейния бос. В края на месеца – на 25 февруари 2015 г. като управител на едноличния собственик на "Дунарит" - "Кемира", е вписано подставеното лице на Константин Малофеев и Цветан Василев – белгиецът с кремълски паспорт Пиер Луврие. Луврие остава на тази длъжност до май 2015 г. След провала на "бандата за 1 евро", както стана известна у нас т.нар. инвестиционна група на белгиеца, в играта – към края на 2015 г., беше вкарано друго подставено лице на Малофеев – руснакът Дмитрий Косарев. Чак след като и този опит за кражба на предприятието претърпя фиаско, в схемата влезе Гебрев.
 
Заводът и в епицентъра на шпионския скандал
 
"Дунарит" се озова и в епицентъра на шпионския скандал от септември тази година, заради който с обвинение се сдоби бившият соцдепутат и председател на движение "Русофили" Николай Малинов. Малинов бе подведен под отговорност за престъпление срещу Републиката като рупор у нас на план за промяна на геополитическата ориентация на страната ни от прозападна в сателитна на Русия. Според прокуратурата идеолози на плана са били покровителят на Цветан Василев – прокремълският олигарх Константин Малофеев и генералът от ГРУ Леонид Решетников. А за целите на финансирането му самият банкер-беглец е прехвърлил на Малофеев активи за милиард, които дори не са негови, защото са били финансирани от КТБ. Сред тях се оказа и "Дунарит".
 
Пробва да прилапа актив за 280 млн. лева срещу € 10 млн. Три пъти опита да се впише като собственик, но го порязаха
 
Три опита да се впише като собственик на завода в Търговския регистър е направил дотук Емилиян Гебрев. И трите пъти обаче е порязан, защото върху акциите на "Дунарит" има запор, наложен по искане на КПКОНПИ. Въпреки това вече над 2 години оръжейният бос, действащ в тандем с Цветан Василев, държи незаконно контрола върху предприятието благодарение на услужлив съдебен състав в Русенския окръжен съд, който сложи начело на завода удобен на престъпния съюз борд. Благодарение на него Гебрев точи ресурсите на "Дунарит", като по този начин със свежи пари в продължение на години е захранван Василев, а отчисления отиват според разследващите и към руския му покровител Константин Малофеев. Именно заради схемите, прилагани от тандема, Гебрев се сдоби с обвинение като ръководител на ОПГ за пране на пари.
 
Пазарната стойност на завода се изчислява на цена между 210 и 280 млн. лева, като самото предприятие е пряко кредитирано с 96 млн. лева от КТБ и трябва да е част от масата на несъстоятелността на фалирания трезор. В същото време тандемът Гебрев-Василев се пробват да го откраднат под носа на държавата като първо пробваха врътка с увеличение на капитала на компанията-майка на "Дунарит" - "Кемира". След нейния провал пък приложиха друг трик – договор за заем в размер на 10 млн. евро, сключен през юни 2016 г. между тогавашния изпълнителен директор на завода Кръстьо Кръстев и ЕМКО на Гебрев. Сумата е по-ниска дори от чистата печалба на предприятието към онзи момент, а доказателства, че е платена дори няма, но въпреки това заемът е изкаран спасителен за завода и "Дунарит" е вписан в договора като обезпечение по него.
 

Доналд Туск и Лех Валенса призоваха поляците да протестират срещу съдебните реформи

Предишна новина

Беглец от правосъдието произвеждал и продавал нов вид синтетична дрога

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.