Развеждаме се бързо при нотариус

Развеждаме се бързо при нотариус

Бързите разводи по френски образец ще станат възможни, ако депутатите постигнат консенсус за поправки в Семейния кодекс и ГПК, с която разтрогването на брака по взаимно съгласие да се случва и при нотариус. "Започнахме консултации и се надявам да стигнем до извода, че подобна реформа ще бъде от полза за хората и ще облекчи работата на съдилищата", заяви пред "Труд" юристът Филип Попов (БСП), който е член на правната комисия в парламента.
 
Разводите пред нотариус вече са практика в редица държави от Европейския съюз, а водеща страна в инициативата е Франция. Там промените са в сила от 2017 година като част от реформата "Правосъдие 21 век".
 
Френският опит сочи, че разводите по взаимно съгласие пред нотариус могат да се случват в рамките на максимум 40 дни. При производството участват и адвокати, а ако семейството има непълнолетни деца, се взема становище и на социалните служби. Разводът става факт в момента, в който документите са разписани при нотариус. В момента у нас дори и със споразумение, съпрузи, които искат да разтрогнат брака си, трябва да се явят в насроченото открито съдебно заседание и да заявят в съдебна зала, че желаят да се разведат. В противен случай, при отсъствие на един от съпрузите без уважителна причина, производството се прекратява. Разводът пред нотариус ще става подобно на изповядването на сделка, като с едно ходене в кантората ще се парафира споразумението между съпрузите. И в момента то включва родителските права, местоживеенето на децата, имотните отношения, ползването на семейно жилище и издръжка на съпруг при необходимост, както и промяната във фамилното име.
 
Валери Жискар д`Естен въвежда системата
 
В Латвия, по подобие на Франция, бракът може да бъде прекратен пред нотариус с общо искане, подписано от двамата съпрузи. Законовата уредба е разписала ясно и отговорността на родителите към ненавършилите пълнолетие деца. Съпрузите прилагат писмено споразумение за издръжката на децата, режимът на свиждания и подробно описани родителските права.
 
Подобно бързо производство е прието и в Испания, където молба от единия от съпрузите може да е потвърдена със съгласие на другия. Пред нотариус се представя споразумението за ползването на семейното жилище, подялбата на общото имущество, банкова сметка за евентуална издръжка на съпруг и т.н.
 
Любопитната подробност е, че понятието за разводи по взаимно съгласие е още от времето на Френската революция, но по време на мандата на президента на Франция Валери Жискар д`Естен (1974-1981) стават факт в законодателството. Така се въвежда системата за бързото разтрогване на брака, заедно с падането на възрастта на пълнолетие от 21 на 18 години, използването на контрацептиви и прекъсването на бремеността. Валери Жискар д`Естен е сочен за един от идеолозите на създаването на Европейска конституция.
 

Данъчна кампания 2020 ще започне на 10 януари

Предишна новина

5793 нови българи за първите 9 месеца на 2019 г.

Следваща новина

Коментари

33 Коментара

 1. 33
  ... | нерегистриран
  4
  -2

  От юридическия си опит, в който се нагледах на имотни измами, измършени с любезното съдействие на нотариуси, съм убедена, че е наложително сделките с имоти да се извършват само от държавни нотариуси, за чиято дейност отговорност да носи държавата. Нека частните да си заверяват сделките с автомобили, договорите за аренда и наем, пълномощни, преписи и др., но разпоредителните сделки трябва да им се забранят незабавно. Не знам дали се води статистика на имотните измами, които не могат да станат без участието на нотариус, но броят им определено е плашещ. Особено голям е броят на измамите със земеделски земи, които се продават без собствениците им да си имат хабер. После за земя с пазарна оценка около 5 000 лв. може да пръснеш почти толкова, за да водиш дела в малки съдилища, значително отдалечени от мястото, в което живееш и да разчиташ да попаднеш на знаещи съдии. В голяма част от случаите не можеш да си върнеш земята, защото тя е препродадена веднага след измамната сделка и са минали 5 години от добросъвестното и придобиване, в което обаче ти е плащана рента, за да не се усетиш докато мине придобивната давност. През това време се е погасила и отговорността на нотариуса, който и без друго носи имуществена отговорност до размера на удостоверения интерес, който при такива сделки обикновено е данъчната оценка на земите. Колко възрастни и самотни хора пропищха не е истина, а на практика с нищо не може да им се помогне, да не говорим, че повечето нямат пари за скъпи и продължителни съдебни битки. Затова държавата да си поеме отговорността за гарантиране сигурността на частната собственост, която Конституцията обявява за неприкосновена.

 2. 32
  докога | нерегистриран
  9
  0

  НЕ! Нито ще се разтоварим ефективно, нито работата ще се върши надеждно! Тези дела са нищожен процент и стига са тъпкали у нотариусите таксите. ПРОСТО НАЗНАЧЕТЕ ОЩЕ МАЛКО РАЙОННИ СЪДИИ! ТЕ ВЛАЧАТ ЦЯЛАТА РАБОТА И СА НАТОВАРЕНИ КАТО МАГАРЕТА. ВЪРШАТ СИ РАБОТАТА ДОБРОСЪВЕСТНО НО РАБОТАТА НЕ ЗА ДЕН ДВА, ГОДИНА. НАЗНАЧЕТЕ РАЙОННИ СЪДИИ. ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!

 3. 31
  ташев | нерегистриран
  4
  -2

  подкрепям всички коментиращи , които смятат , че развода по взаимно съгласие следва да е към общината и таксата да е в рамките на сегашната около 50 - 60 лв. За това ще са доволни и общините , доколкото тези дела съставляват един не малак процент от работата на съда .

  Като не съм съгласен всички производства по взаймно съгласие да се гледад по административен ред , а тези , които са чисти , без деца . Как нотариуса ще изисква социален доклад , кой ще извършва проверка на достоверността на този доклад , ако се правят промени , то същите следва да се и в Закона за закрила на детето , не само в СК и ГПК .

  Като знаем за случай за фиктивно прехвърляне или разпоредителни сделки с имущество без участие на прехвърлител и за насилствено или чрез измама проведени такива сделки , как да сме сигурни , че това отново няма да се отрази в дейността на нотариуси с нисък морал, при споразумения в който се решават интереси на деца .

 4. 30
  | нерегистриран
  1
  -6

  Стара идея, не само разводите по взаимно съгласие, но и

  сключването на самият граждански брак да става при нотариус,

  така ще се вържат нещата и със сключване на брачния договор за имуществените отношения.И без друго държавата абдикира от работа и всичко възлага на агенции и агенциѝки.

 5. 29
  | нерегистриран
  14
  0

  Естествено , че е лобизъм . Ако не беше лобизъм щеше да има обосновка напр. "Делата за развод по взаимно съгласие са много сложни ….много са....затрудняват съдилищата …" и пр. и пр. Нищо такова няма - вземат се НАЙ-ЛЕСНИТЕ брачни дела , които не са много и са равномерно разпределени в цяла България . Лапане без напрягане - типично за нотариусите .  Без да се шегувам предлагам да се възстановят ДРУГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА . Да поемат делата с материален интерес под 1000 лева , делата за домашно насилие , спорове в етажната собственост , обиди и клевети и пр. Това са може би 50 000 дела годишно . Ето това е помощ за съдилищата , а не някакви охранителни производства .

 6. 28
  097665 | нерегистриран
  10
  -2

  Поредната простотия и лобизъм за нотариусите!Логично е и най-бързо би следвало да се случва разводът , там където е сключен-т.е пред лицето от съответната община!Евтино и бързо!Ако това е целта!Иначе е пълнене гушата на нотариусите!Както сте подкарали с реформата скоро ще имаме частни съдилища?!"Реформатори" разчовъркайте си хубаво мозъците!!!!!!

 7. 27
  Адвокат | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #26 от "Юрист | нерегистриран":
  Типично по български със завист гледате в чуждите панички. Идеята е да се разтовари съдът. ще има право на избор къде да се отиде -пти натриус или пред съд, и таксата ще трябва да е еднаква. Ако пред нот. е повече, кой ще го избере? Дребна злоба и андрешковщина. И на двете места също така ще има адвокати, спокойно. С какъв акт шяю да се произнася нотариуса- с какъвто и при констативките, които са доста по -сериозни вещни казуси, при които никой не роптае. Констативката ви спестява едно вещно дело за давност, но там не роптаете. Докато смяната на име, деклариране на имущество, разводите по взаимно и други щуротии, които си висят в ГПК и ЗГР, са пред съд, той се отдалечава от реформата. Но разбира се в безправен свят само се следим по балкански кой колко ще облажи.

  Нотариусите мразят адвокати да им влизат в работата,гледат колкото се може сделки или каквото и да е там да се свърши без участие на адвокат.За това и нотариалните актове на много места в канторите им се пишат от деловодителки,които са без юридическо образование. И после като опре работата в съда става кой ми ....в гащите? Все пак ако взаимното съгласие им се даде самите нотариуси при регламентирано в закона адвокатско участие ще насочват клиентите си към "правилния" адвокат.Или просто ще си имат адвокат ,който формално да учавства в процедурата,а документите ще се пишат от тях.Което означава,че на потенциалните кандидат-двойки за развод по взаимно съгласие ще се предлага споразумение по шаблон.на пръв поглед то може да ги устрои,цената на услугата също,но често проблемите възникват след като развода вече е факт.И точно такива споразумения стават бомби със закъснител.

 8. 26
  Юрист | нерегистриран
  3
  -12

  Типично по български със завист гледате в чуждите панички. Идеята е да се разтовари съдът. ще има право на избор къде да се отиде -пти натриус или пред съд, и таксата ще трябва да е еднаква. Ако пред нот. е повече, кой ще го избере? Дребна злоба и андрешковщина. И на двете места също така ще има адвокати, спокойно. С какъв акт шяю да се произнася нотариуса- с какъвто и при констативките, които са доста по -сериозни вещни казуси, при които никой не роптае. Констативката ви спестява едно вещно дело за давност, но там не роптаете. Докато смяната на име, деклариране на имущество, разводите по взаимно и други щуротии, които си висят в ГПК и ЗГР, са пред съд, той се отдалечава от реформата. Но разбира се в безправен свят само се следим по балкански кой колко ще облажи.

 9. 25
  Хаха | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #13 от "Учуден | нерегистриран":


  Не съм виждал по-скучна работа от тази на Нотариуса.

  Ама животът не е само работа....

 10. 24
  един нотариус | нерегистриран
  4
  -17

  Ако проекта се приеме разводът по взаимно съгласие при нотариус ще се извършва с участието на адвокат,който ще изготвя и внася документите.Но типично по български-адвокатите не искат те да са добре,искат нотариусите да са зле.

 11. 23
  | нерегистриран
  17
  -2
  До коментар #22 от "РВС да са към общините! | нерегистриран":
  Другарки и другари,

  и в момента разводите са лесни, евтини, и по несложна процедура, а и бързи. Че дори и адвокат-тройкаджия от държавните изпити може да се справи, а и съдия- тройкаджия може да постанови развод-без трудности.

  Има си и начин и да си избереш съд, ако този , където ти е по постоянен адрес е претоварен(за страни, искащи да избегнат СРС-който съвсем нсе е бавен съд-за сведение!).  Очевидно промяната цели облагодетелстване на нотариусите. Едва ли разводът ще струва при тях символична сума- 25 плюс 40 лв, както е сега(ако няма имущество за разделяне и деца-каквото е често срещана хипотеза , особено при български семейства, малцинствените семейства по принцип не разписват за граждански брак). При нотариус разводът ще струва стотици левове, дори и да няма имущсетво и деца.

  Ако толбкова искате да "изкарате" разводите от съда-направете разводът да е пред общината(съществуващо в Русия-просто препишете законът, систевата работи, и то добре-досежно развод по взоимно съгласие). Има резон длъжностното лице от общината, сключвако браковете, да има правомощия и да развежда по взимно съгласие-ЗАЩО НЕ? Тогава таксите ще са за общината. Така или иначе бракове се слючват по традиция в почивни дни, а в останалите дни длъжностните лица са имат повечко време-може тогава да развеждат.

  Съгласен съм , но това ни връща към ГРАНДИОЗНАТА ИЗМАМА с т.нар."латински нотариат". Ако се върнем към 1996-1997 г , когато нямаше частни нотариуси , държавният нотариат работеше добре ИЗВЪН СОФИЯ. Държавата си прибираше нотариалните такси , нотариусът си беше държавен служител и не се подмазваше на страните , за да има работа . Унищожиха държавния нотариат , за да станат едни от най-посредствените юристи милионери , да затворят "гилдията" и да гласуват за нови нотариуси децата и жените си . Сърбаме попарата , а държавата губи милиони приходи . Със загубените приходи можеше да се построят 10 нови нотариата в София , Пловдив , Варна и пр. Вместо това някои нотариуси живеят на Малдивите и по Карибите , а помощници им вършат работата . Естествено апетитите им за ново лапане нараства . МПС с нотариална заверка , при положение , че и там няма пречка страните да се явят директно в КАТ и да се подпишат пред длъжностно лице . Нотариално заверени документи се искат според 1 000 000 нормативни акта , нищо че можеш да занесеш в администрацията оригинала да го снимат . Нотариусите са си нагли по природа , а и други им пригласят .  Ако искат да облекчат съдилищата много по-важни неща могат да се направят . Например , да се ограничи правото на иск на лудите , да се затегне режима на освобождаване от държавни такси , да се уреди медиация , особени юридикции , да се подпомогне арбитража . ПРОБЛЕМ СА ТВЪРДЕ МНОГОТО ИСКОВИЕ И ЗАПОВЕДНИ ПРОИЗВОДСТВА , А НЕ РАЗВОДЪТ ПО ЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 12. 22
  РВС да са към общините! | нерегистриран
  18
  -2

  Другарки и другари,

  и в момента разводите са лесни, евтини, и по несложна процедура, а и бързи. Че дори и адвокат-тройкаджия от държавните изпити може да се справи, а и съдия- тройкаджия може да постанови развод-без трудности.

  Има си и начин и да си избереш съд, ако този , където ти е по постоянен адрес е претоварен(за страни, искащи да избегнат СРС-който съвсем нсе е бавен съд-за сведение!).  Очевидно промяната цели облагодетелстване на нотариусите. Едва ли разводът ще струва при тях символична сума- 25 плюс 40 лв, както е сега(ако няма имущество за разделяне и деца-каквото е често срещана хипотеза , особено при български семейства, малцинствените семейства по принцип не разписват за граждански брак). При нотариус разводът ще струва стотици левове, дори и да няма имущсетво и деца.

  Ако толбкова искате да "изкарате" разводите от съда-направете разводът да е пред общината(съществуващо в Русия-просто препишете законът, систевата работи, и то добре-досежно развод по взоимно съгласие). Има резон длъжностното лице от общината, сключвако браковете, да има правомощия и да развежда по взимно съгласие-ЗАЩО НЕ? Тогава таксите ще са за общината. Така или иначе бракове се слючват по традиция в почивни дни, а в останалите дни длъжностните лица са имат повечко време-може тогава да развеждат.

 13. 21
  Бог да пази тази държава от псевдо | нерегистриран
  17
  0

  Псевдо - юристът Филип Попов (БСП), който е член на правната комисия в парламента

 14. 20
  Адвокат | нерегистриран
  22
  -2
  До коментар #4 от "Обективен | нерегистриран":
  За Много Години! Здраве и благодат за всички! Обаче! Удивявам се колко по-лоши и злобни ставаме с всеки изнинал ден! Само защото ще се случва пред нотариус е достатъчно, за да възбуди ниЗките страсти и да оплюем всички нотариуси и въонще Нотариата! Защо бе хора? 80 % от разводите по взаимно съгласие във Франция се случват пред нотариус! Още повече това е възможност, не задължение. Който иска може да се обърне към съда. Не разбирам тази омраза... Но щом ви прави щастливи, продължавайте...

  С тази недомислица излиза,че един щемпелмайстор има по-голяма компетентност от съдията! Тази няма да я бъде,най-малкото защото България не е Франция.Достатъчно се оядоха нотариусите,стига им толкова.

 15. 19
  Нямам думи | нерегистриран
  23
  -2

  Ама верно ли при развод по взаимно съгласие трябва да се явят страните в съда. За идиоти ли ни имате? При нотариусите неприсъствено ли ще бъде? Това е глупаво и безумно и се прави само за да пълни джобовете на нотариусите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.