Белгийски лекари са изправени пред съд за убийство, с което са помогнали на жена да прекрати живота си

Белгийски лекари са изправени пред съд за убийство, с което са помогнали на жена да прекрати живота си
Тине Нис, 38 г., подложена на евтаназия през 2010 г.; Снимка: The Guardian, семеен архив

Трима белгийски лекари са поводът за образувания на 14 януари 2020 г. съдебен процес за убийство, чрез което са помогнали на жена да сложи край на живота си, предаде The Guardian. Това е първото подобно наказателно дело за евтаназия, което се води в страната.

Лекарите, чиито имена не са оповестени публично, са обвинени в незаконно отравяне на 38-годишната Тине Нис на 27 април 2010 г. Прокурорите твърдят, че Нис не е покривала условията на белгийския закон, за да бъде евтаназирана. Те са първите лекари, подложени на процес за неправомерно извършена евтаназия в Белгия. Държавата легализира тази практиката през 2002 г.

Тримата, чиито подписи са били необходими за процедурата, са лекарят, приложил смъртоносната инжекция, бившият общопрактикуващ лекар на пациентката и психиатър. Семейството на Тине Нис, както и медицинските сестри, които са присъствали при извършването на процедурата, твърдят, че евтаназията е изпълнена по аматьорски начин и че пациентката не е имала неизлечимо психическо разстройство, което е ключово условие за предоставяне на евтаназия, според белгийското законодателство.

Процесът в северния град Гент ще се фокусира върху подбора на съдебните заседатели. Предвидено е да започне във вторник следобед, като прогнозите са, че може да отнеме значително време, предвид чувствителния характер на делото. Очаква се наблюдаващите прокурори да прочетат обвинението в петък, преди на лекарите да бъде дадена възможността да говорят на заседанието следващия понеделник.

Белгийското законодателство позволява на възрастните да сложат край на живота си доброволно при условие, че са изправени пред непоносими физически или психически страдания в резултат на сериозно и нелечимо разстройство. През 2014 г. се прави изменение на закона, като се дава възможност това право да бъде приложено и за неизлечимо болни деца.  

Повечето пациенти, избрали медицински асистирана смърт, най-често са терминално онкоболни. През годините психичното страдание обаче се е разширило в приложението си в практиката, например в случаи при близнаци, родени глухи и слепи, които не могат да понесат да не могат да се виждат или чуват.

В съседната Нидерландия, където евтаназията също е законна, лекар бе оправдан по време на процес през септември 2019 г., по обвинение, че не е получил правилно съгласие от жена, страдаща от болестта на Алцхаймер.

Още по темата

Общодържавно издирване на заподозрения за взрива в блок във Варна

Предишна новина

Министерство на здравеопазването, Прокуратурата и Лекарският съюз ще си сътрудничат срещу насилието над медицински лица

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Не е зле да се обмисли тази практика за прилагане и у нас. Чести са случаите на самоубили се онкоболни, когато вече няма надежда за лечение...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.