ДАНС и МВР проверяват всички язовири и отпадъците в бивши мини

ДАНС и МВР проверяват всички язовири и отпадъците в бивши мини

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Главна дирекция "Национална полиция" съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите.

Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение.

В допълнение в отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите, относно състоянието на язовир "Бели Искър".

Главният прокурор разпореди проверка на отпадъците и в бивши мини

 

Главният прокурор Иван Гешев по повод възложената от него на 06.01.2020 година съвместна проверка, разпореди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев проверката да обхване и спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците, Закона за опазване на околната среда и съответните им подзаконови нормативни актове, относно съхранението на отпадъци в зоните на всички мини извън експлоатация на територията на Република България, съобщиха от държавното обвинение.

 

В хода на проверката следва да се установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на Република България, както и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз.

 

В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи.

 

При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер, главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.

 

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че при разследване по досъдебно производство е установено, че с решение № УО-110/06.12.2019 г. на компетентен орган - оправомощен заместник-министър на околната среда и водите е дадено съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия.

 

В хода на извършените процесуални действия на площадка в гр. Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

 

В съответствие с реда установен в Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен, главният прокурор сезира министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

 

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки.

 

Още по темата

Пренасянето на пари в брой до 30 000 лв. през граница се ограничава при наличието на задължения към държавата

Предишна новина

463 млн. лева са стрували болничните за 2018 година

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ! | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Пак ще занимават административните отдели с глупости.Този съвсем я подкара по цацаровистски.Асинка куфее.

  "Цацаровистски" е...меко казано. Ще става по-зле за и без това натоварените и вече здраво "нареформирани" РП-та. Сегашната ситуация с ГП-то има един ооогромен проблем и "ТО" ще иска да се "докаже". Ще го сравняват с тези преди него- никой от тях не беше прокурор и бяха далеч от проблемите на работещите, но поне последните трима имаха капацитет да не се излагат пред "хората" и медиите. Сегашния това не го може - всяка поява пред "камера" е повод за изчервяване, но не от гордост. Направо отвсякъде си е "Новичкок" - не се вижда, но когато се появи трябва здраво измиване на всичко, ама последиците пак са...трагични. И затова - битова престъпност, язовири...отпадъци, което обаче пак ще се струпа на РП-тата, в крайна сметка. Защото на по-високите нива на отговорност, дебнат онези "тримата" - тези които не страдат от анорексия!

 2. 2
  Davos | нерегистриран
  3
  0

  Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите.  -----и това в България, видите ли, е работа на прокуратура и полиция!!!

  леле, мале....кое е следващото? колко литра на ден изпива българина ли?

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  2
  -2

  Пак ще занимават административните отдели с глупости.Този съвсем я подкара по цацаровистски.Асинка куфее.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.