Нено Димов остава за постоянно в ареста

Нено Димов остава за постоянно в ареста
Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите, обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник

Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд след близо 5-часово заседание. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Бившият министър на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Решението на съдебния състав да остави за постоянно в ареста Нено Димов идва на база свидетелски показания, а от събраните доказателства може да се счита, че ексминистърът е извършил престъплението, за което е обвинен.

На заседанието са представени и два нови тома с доказателства, съдържащи и показанията на заместник-министрите от ресорното министерство, след направени разпити в последните дни.

По-рано днес прокуратурата заяви в съда, че кубик вода за промишлени нужди е продавана за 13 стотинки, а за обществено ползване на гражданите - по 2 лева. Разликата в сумата довела до значителни държавни щети. 

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от язовир "Студена". Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите. По отношение на щетата трябва да се има предвид, че водата за промишлени нужди е платена на цена от 13 стотинки. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да докажат на каква цена е закупуването водата от индустрията и гражданите, защото разликата е огромна", уточни в съда прокурор Росица Славова.

Защитата на бившия министър обаче е на мнение, че Димов не е този, който определя цените, а всички обвинения са предположения, които не могат да бъдат използвани.

"Нито една заявка за вода не е ограничена заради промишлената. Министърът управлява водите, не цените. От това щета няма, защото предприятието има право да получи вода при положение, че има капацитет и да плати цената, на която се отпуска", заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.

На заседанието е станало ясно, че според прокуратурата с подписа си Нено Димов умишлено е дал разрешение да се ползват големи количества вода за промишлени и битови нужди, въпреки че бил наясно с водния ресурс в язовира и тенденцията за намаляване на водния обем.

Показан е и документ, според който графиците за водоподаване са изпращани и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на земеделието.

Хронологията на случая

Водната криза в Перник започна през декември на 2019 година, когато беше въведен режим, заради намаления воден обем в язовир "Студена".

На 9 януари 2020 година Специализираната прокуратура, МВР, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проведоха акции в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Перник. Първоначално ексминистърът беше отведен за разпит. По-късно стана ясно, че остава за 24 часа в ареста на Трето РУ в София.

На 10 януари беше разпоредено задържане за 72 часа, а Нено Димов подаде оставка като министър на околната среда и водите.

Ден по-късно, на 11 януари, беше внесено искане за налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", заради риск Нено Димов да повлияе на наказателното производство, като лице, заемало на най-висшата длъжност в Министерството на околната среда и водите. Специализираният наказателен съд реши на първа инстанция да остави в ареста Нено Динов, към онзи момент министър в оставка. Като основен мотив бяха посочени достатъчно събрани данни за неговата съпричастност за кризата с водата в предоставените от прокуратурата 59 тома доказателства. Тогава Прокуратурата коментира, че е удовлетворена от решението, а защитата на Димов изрази несъгласие и заяви, че ще протестира пред Апелативния спецсъд.

На 14 януари Специализирана прокуратура публикува част от доказателствата срещу бившия екоминистър, заради високия обществен интерес. Прокуратурата на Република България счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети, изразяващи се в разходването на 7,223 млн. куб. м. вода от язовир "Студена", което е довело до намаляване на водния ресурс и до критичните нива, близки до т. нар. "мъртъв обем". Ако ексминистърът не е разрешавал вода за промишлени нужди не би се стигнало до воден режим.

Засега Нено Димов остава единственият отговорен за водната криза в Перник.

Още по темата

Осъдителните присъди на върховните съдии във Великобритания - на живо в ефир

Предишна новина

Адвокатите трябва да кажат НЕ на страха да търсят правата си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    хихихихихихихихихихахахахаххаха | нерегистриран
    7
    -5

    Само не ми е ясно как ще се изчислява претърпяната загуба и за чия сметка, защото в състава влизат само претърпени загуби, а не пропуснатите ползи!!!!Ако не се докаже щетата, няма престъпление!!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.