Прокуратурата проверява сдружението, което организира Луковмарш

Прокуратурата проверява сдружението, което организира Луковмарш

Държавното обвинение ще извърши незабавна проверка на дейността на сдружение "Български национален съюз – "Еделвайс", съобщиха от държавното обвинение. Разпореждането е на главния прокурор Иван Гешев към Софийска градска прокуратура. Съюзът е организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, известно като Луковмарш, което е забранено със Заповед на кмета на Столична община.

Разследващите ще проверяват дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии, съобщават от Прокуратурата.

Допълнително е указано главният прокурор да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Генерал Луков е спорна личност в българската история. Той е смятан за патриот от едни и за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма - от други.  Шествието за смъртта на Луков се провежда от 2003 година. Събитието винаги е съпровождано от остри обществени реакции, смятано за пропаганда на расизъм и неонацистки идеи.

Апелативната прокуратура взе на специален надзор делото за взрива във Варна

Предишна новина

Близо 100 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд - Варна

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Кел Файда ? | нерегистриран
    3
    -1

    За какво ни уведомяват всяка година за проверките за този марш.И миналата година "ни уведомиха" и какво от това ? Защо мислите ,че това е важно и интересува някого ? Кажете кога пенсиите ще достигнат линията на бедност, кога излишните милиарди в страната ще се насочат за ограничаване на бедността в най-бедната и корумпирана страна от ЕС ? Това е важното.Майната му на Луков марш.С него и без него.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.