Оборудват 19 съдилища с техника за видеоконферентни връзки

Оборудват 19 съдилища с техника за видеоконферентни връзки

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще оборудва 19 съдилища в страната с техника за видеоконферентни връзки. Това става ясно от протокола от заседанието на Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган, която е одобрила отпускането на средства за закупуването на определената техника.

Видеоконферентните връзки дават възможност за отдалечен разпит на свидетели и вещи лица в реално време, а България е от малкото страни членки на Европейския съюз, която все още не отговаря напълно на препоръките за трансгранично сътрудничество чрез използване на средства за видеоконференции. В много страни по света възможностите на технологиите за съдебната система се използват активно. Пионер в тази област е Австралия, която още през 80-те години на миналия век въвежда ИТ в криминалните си съдилища.

Сега за нуждите на съдебната система и у нас ще бъде закупено нужното оборудване, включващо комуникационен шкаф и резервно електрозахранване. Новите възможности за разпити на свидетели, вещи лица и други участници в процесите се осъществяват по проект "Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебното и съдебното производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването, който се финансира от Европейския съюз.

Съдилищата, които ще се сдобият с новата техника по първоначален план са Административен съд София – град, Окръжен съд-Русе, Районен съд-Варна, Административен съд-Варна, Административен съд-Пловдив, Районен съд-Свиленград, Окръжен съд-Враца, Районен съд-Сливница, Окръжен съд-Кюстендил, Окръжен съд-Хасково, Окръжен съд-Силистра, Административен съд-Перник, Окръжен съд-Добрич, Окръжен съд-Благоевград, Окръжен съд-Шумен, Районен съд-Гоце Делчев, Районен съд-Генерал Тошево, Районен съд-Петрич, Районен съд-Царево.

Предстои въпросът да бъде обсъден на някое от следващите заседания на Пленума на ВСС.

Целите на Софийската адвокатура - повече публичност и дигитализация

Предишна новина

13 години затвор за бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Димитър | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #1 от "СЪДИЯ в СРС | нерегистриран":
  Ще падна от смях. Ако въобще е нужно да се въвежда такава технология, то тя е за съдилищата, които гледат най-много наказателни дела. За какво им е на административните съдилища. За съда в Гоце Делчев и Генерал Тошево въобще нямам думи направо.

  Ами това въобще не е така, защото именно в малките населени места има много сериозни проблеми с вещи лица - много са малко, а тези от други съдебни райони не желаят да поемат ескертизи, а когато го направят, делата се отлагат многократно. Чрез такова оборудване освен свидетели по граждански и наказателни дела, могат да се изслушват вещи лица при съгласие на страните. Да не говорим, че чисто житейски е абсурдно, ако станеш свидетел на ПТП във Варна, а си от Гоце Делчев, да ходиш 3-4-ри пъти до Варна при положение, че можеш да бъдеш разпитан дигитално. Извън темата, не знам какво толкова ще оборудват. Скоро бях на обучение в чужбина. Естонски прокурори бяха оборудвани със слжебни лаптопи, на които има платена версия на скайп и чрез тях могат да разпитват свидетели. В този смисъл не знам дали нещо подобно не е по-ефективно и икономично решение.

 2. 1
  СЪДИЯ в СРС | нерегистриран
  9
  -1

  Ще падна от смях. Ако въобще е нужно да се въвежда такава технология, то тя е за съдилищата, които гледат най-много наказателни дела. За какво им е на административните съдилища. За съда в Гоце Делчев и Генерал Тошево въобще нямам думи направо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.