Увеличението на заплатите в съдебната система се отлага

Увеличението на заплатите в съдебната система се отлага

Увеличението на заплатите в съдебната система засега се отлага, стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровиците трябваше да индексират възнагражденията на всички съдии, прокурори, следователи и служители с 10%, както бе планувано още през изминалата година. Те обаче още в началото на заседанието оттеглиха точката от дневния си ред.

В магистратските среди отдавна се разпространяват редица становища, че подобно вдигане на заплатите "на калпак" не е справедливо и този модел само ще разтвори още повече вече съществуващата "ножица" между заплатите на различните нива.

След последното увеличение на заплатите през 2019 година, магистратите във върховните съдилища и прокуратури получат основно месечно възнаграждение от близо 4 500 лв.  На ниво апелативен съд и апелативна прокуратура основната заплата е малко над 3 700 лв, а за окръжните нива - малко над 3 000 лв. На районно ниво заплатата е малко под 2 500 лв.

Очаква се между съдебните кадровици да се проведе по-задълбочен дебат дали да се приложи точно този механизъм за изчисляване на индексацията на възнагражденията – с 10% за всички, каквото е за цялата бюджетна сфера – или ще има разлики в увеличенията за отделните нива.

Още в четвъртък главният прокурор Иван Гешев даде заявка, че настроенията в средите на съдии, прокурори и следватели относно начина на увеличение на заплатите им са изострени. Той посочи, че подкрепя идеята за различно заплащане на магистратите, за да се свие огромната разлика в заплащането между нивата, но подчерта, че трябва да е разумна, за да се постигне желаният баланс. "При съдилищата колкото по-горна е инстанцията, толкова е по-натоварена. А в прокуратурата се вижда ясна тенденция, че са натоварени оперативните прокуратури, т.е. първоинстанционните, много повече, отколкото по-горните инстанции. Това е една обективна даденост, която да бъде съобразена при заплащането. Хората в първоинстанционните прокуратури трябва да бъдат стимулирани да си вършат качествено работата. Но има и друга гледна точка, която също трябва да бъде обсъдена – че разлика в заплатите трябва да има, за да има стимул за обновяване на ВКП и ВАП, на апелативните прокуратури. Ако няма разлика, не би имало никакъв стимул за кадрово развитие", посочи Гешев.

Междувременно Пленумът реши, че за 2020 година магистратите и служителите ще получат пари за облекло в размер на две средномесечни заплати. Кадоривиците прецениха още, че максималната стойност на средставата, които ще се отпускат за обзавеждане на ведмоствени жилища за съдебната власт ще е 8000 лв. 

Още по темата

ВКП взе под специален надзор делата за убийствата на Андреа в Галиче и Тоско Бозаджийски в Солун

Предишна новина

Кадровиците ще могат автоматично да се издигат кариерно, след изтичането на мандатите им

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 37
  | нерегистриран
  6
  0

  Всички държавни заплати се вдигат с 10%, освен тези в съдебната система! При това става дума за нещо планирано, включено и гласувано в държавния бюджет!  Целта очевидно е да се направи опит част от парите за заплати да се свият, като се насочат за държавни поръчки, за които се получават солидни комисионни.  Гешев като е почнал да задава въпроси на КС да вземе да попита и дали трябва да се разследват съдебните кадровици за злоупотреба с държавни пари, когато пренасочат част от гласуваните от парламента пари вместо по предназначение към джобовете си!

 2. 36
  Е! | нерегистриран
  16
  -4

  Много се е нажежила темата "райони срещу върховни". Вероятно и със специализираната администрация е така. Тя изнася работата на гърба си, а общата е с неоправдано високи заплати. Искаме справедливост.

 3. 35
  | нерегистриран
  14
  -3
  До коментар #33 от "това е несериозно | нерегистриран":
  е как няма да е двойна? Сякаш няма разлика между районен и върховен съдия. Целите, призванието, ранга, компетенциите - всичко е повече от различно/двойно/. Все едно в министрествата един експерт да взима колкото министър. Или в частния сектор - един регионален мениджър да взима колкото изпълнителен директор. Асистента в университета взима ли колкото професора... Говорят се пълни нелепици. В съда на ЕС съдиите взимат по 18000евро, ако искате и в РС бусманци да взимат също толкова?

  Целите? - Каква е разликата в целите на районния и върховния съдия? Призванието? - Може да се каже, че съдийската професия е призвание, а не мястото в съдебната система. Ранга? - Рангът по смисъла на ЗСВ е понятие с точно определено съдържание; съдия в районен съд може да има ранг на съдия във ВКС. Компетенциите? - Хайде да изясним тази дума в множествено число, пък тогава да говорим...

  Изобщо този вопъл, озаглавен "Това е несериозно" е наистина несериозен, сякаш е част от концепцията на някоя калинка за заемане на пост в административна структура в държавния апарат. Експертът в министерството не издава актове, както прави министърът, докато един районен съдия може да изгледа тежко наказателно дело и да прати някого в затвора за 10 години, точно каквото може да стори и върховният съдия.

 4. 34
  До Вечните Богове от ВКС | нерегистриран
  41
  -3

  А защо никой не даде конкретен пример, да каже как е точно в другите държави в Европа. Защото такова безобразие няма, нали? Разлики в пъти между първа и последна инстанция. А за всички много компетентни, дето мнооого вещо се изказват какви некадърници са районните съдии, които между другото единствени общо взето разбират що е процес по всички параграфи, да ви кажа и вие ще излезете в пенсия един ден и така ще паднете от небето в битието, че свят ще ви се завие!

 5. 33
  това е несериозно | нерегистриран
  13
  -26
  До коментар #23 от "до номер 8 | нерегистриран":
  Разликата между районно и върховно ниво вече е станала ДВОЙНА, въпросът е да не стане тройна и четворна

  е как няма да е двойна? Сякаш няма разлика между районен и върховен съдия. Целите, призванието, ранга, компетенциите - всичко е повече от различно/двойно/. Все едно в министрествата един експерт да взима колкото министър. Или в частния сектор - един регионален мениджър да взима колкото изпълнителен директор. Асистента в университета взима ли колкото професора... Говорят се пълни нелепици. В съда на ЕС съдиите взимат по 18000евро, ако искате и в РС бусманци да взимат също толкова?

 6. 32
  невярващ | нерегистриран
  30
  -2

  Е ,много ми е интересно как точно ще го измислят ,така ,че и вълка да е сит и агнето да е цяло.При така създалата се ситуация няма как да се спре увеличаването на разликата в заплащането между отделните нива в съдебната система без да се увеличат заплатите с различен процент в полза на по-долните нива.Това със сигурност ще мине в прокурорската колегия , въпреки , че някои от членовете реално не са съвсем съгласни ,тъй като Главния прокурор е на позицията да има справедливост ,която позиция му прави чест.Накрая обаче горните нива от съдийската колегия ще имат така наречените възражения ,тъй като пък те самите от една страна са лично заинтересовани това да не се случи,а и няма как да обяснят на колегите си след изтичането на мандата им ,защо са им орязали парите за сметка на по-долните нива.Познайте накрая какво ще се случи от първия път!!!!!Ако е нещо различно от това ,което всички си мислим едиствено заслугата ще е на Главния прокурор който само това да направи за долните нива през мандата си ще се нареди до Татарчев като Главен прокурор ,който наистина е уважаван от колегите си заради дейността си и след като му изтече мандата ,както наистина се случи сТатарчев.Ако обаче този справедлив замисъл не мине ,единствено виновни ще са именно тези ,които ще са прекарани за пореден път ,тъй като именно те са си ги избрали тези от горните нива във ВСС ,както казва един бивш класик от СГП.Без да им давам акъл на членовете на ВСС обаче считам .че за да се реши по -безболезнено казуса със заплатите просто трябва да се направи нова таблица за възнагражденията , в която по нов и по справедлив начин да бъдат определени заплатите на магистратите с по -малки разлики между нивата , включвайки и новия финансов ресурс предвиден за увеличението.Всичко друго ще е несправедливо ,но пък кои сме ние ,че да искаме справедливост,независимо ,че разликите в заплащането са вече наистина големи и стават в пъти .Не следва да се забравя и класа прослужено време ,което при някои от горните нова е над 70 процента. Натам Вие смятайте,ако можете.

 7. 31
  Мислещ | нерегистриран
  27
  -16

  Стига сте бълвали тая мантра с опита във ВКС/ВКП. Ако човек е мислещ и средно интелигентен след 5 години може да работи на което и да е ниво. Нека не забравяме, че ВКС се произнася само по касационните основания. Нищо по същество, а дори и тогава - преписва актовете на предходните произнесли се. За ВКП даже не ми се коментира. Там е трагично!

 8. 30
  | нерегистриран
  7
  -4
  До коментар #29 от "123 | нерегистриран":
  Колега, към настоящия момент не е ненормална тази диференциация. За да имаме един наистина авторитет и добре подготвен съд се изискват много усилия - в личен, в обществен и в държавен аспект (самоусъвършенстване, чувство за справедливост, почитане на чуждото мнение, институционална защита на съда от другите "власти", уважително отношение от страните по дело и пр. и пр.). Едно от важните предпоставки е доброто възнаграждение, макар то да не е най-същественото. Към момента Ви изглеждат доста високи възнагражденията на окръжни, апелативни и върховни съдии, защото все още не сте достигнали до максимума на т. нар. "клас" (добавете общо 40% и два ранга над ВАС и ще получите не лошо възнаграждение). Ако трябва да съчиняваме различни "справедливи" размери на възнаграждения по инстанции, считам, съобразно икономическото състояние в България и за да се покрият нормите за независимост на всеки един съдия от съответното ниво (съобразно и неговата "инстанционна" отговорност), трябва основните възнаграждения да са в следната ориентировъчна поредност - РС (2800 лв.); районен съдия в натоварен съд - 3200 лв.; окръжен съдия - 3600 лв., окръжен съдия в натоварен съд - 4000 лв.; апелативен съдия - 5000 лв., апелативен съдия в натоварен съд - 4600 лв.; върховен съдия - 8000 лв. А, "ножицата" много голяма?! Оставям на Вас да я "посвиете" съобразно Вашите предпочитания - но не забравяйте, че някога и Вие ще бъдете част от по-горната инстанция, за която се готвите!

  Бихте ли ме подпомогнали в осведомяването ми какъв е процентът ми за "клас" и за коя инстанция се готвя?

 9. 29
  123 | нерегистриран
  4
  -16
  До коментар #27 от " | нерегистриран":
  Ще продължавам, но не в този личен план, както се опитвате да насочите разговора без да ме познавате и без да знаете как пиша. Касае се за т. нар. "политика на доходите", в този нюанс на думата "политика" няма нищо мръсно. Намаляването на ножицата във възнагражденията ще способства за кадровото осигуряване на ОСВ от по-ниските нива, за да не се стигне един ден до законоустановената иначе възможност наистина да Ви командироват в районния съд. А освен това всяка прекомерна диференциация води до отчуждение и липса на чувство за общност.

  Колега, към настоящия момент не е ненормална тази диференциация. За да имаме един наистина авторитет и добре подготвен съд се изискват много усилия - в личен, в обществен и в държавен аспект (самоусъвършенстване, чувство за справедливост, почитане на чуждото мнение, институционална защита на съда от другите "власти", уважително отношение от страните по дело и пр. и пр.). Едно от важните предпоставки е доброто възнаграждение, макар то да не е най-същественото. Към момента Ви изглеждат доста високи възнагражденията на окръжни, апелативни и върховни съдии, защото все още не сте достигнали до максимума на т. нар. "клас" (добавете общо 40% и два ранга над ВАС и ще получите не лошо възнаграждение). Ако трябва да съчиняваме различни "справедливи" размери на възнаграждения по инстанции, считам, съобразно икономическото състояние в България и за да се покрият нормите за независимост на всеки един съдия от съответното ниво (съобразно и неговата "инстанционна" отговорност), трябва основните възнаграждения да са в следната ориентировъчна поредност - РС (2800 лв.); районен съдия в натоварен съд - 3200 лв.; окръжен съдия - 3600 лв., окръжен съдия в натоварен съд - 4000 лв.; апелативен съдия - 5000 лв., апелативен съдия в натоварен съд - 4600 лв.; върховен съдия - 8000 лв. А, "ножицата" много голяма?! Оставям на Вас да я "посвиете" съобразно Вашите предпочитания - но не забравяйте, че някога и Вие ще бъдете част от по-горната инстанция, за която се готвите!

 10. 28
  | нерегистриран
  15
  0
  До коментар #26 от "без върховни и апелативни съдии във ВСС | нерегистриран":
  Предлагам да се организираме и да подадем питане до европейските институции дали с такива огромни разлики в заплащането между инстанциите не се нарушават европейски норми, като се има предвид, че в европейските държави на магистратите се заплащат заплати според утвърдени правила, а в България според процентно увеличение, без ясни правила за свършената работа. КЪДЕ СА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ??????????? Или там членуват само върховни и апелативни??????????????

  Видях едно много важно изявление от Вас - "без ясни правила за СВЪРШЕНАТА работа". Това е разковничето - да се отчита натовареността на съответния орган, а не всички "под един знаменател". Но това изисква много съществена аналитична дейност от ВСС, за което, очевидно е, той няма капацитет. Би било добре колеги от районните нива да стават членове на ВСС, но единственото ми опасение да не се "покварят" без време - при все че вече ще се ползват "кариерни бонуси". Та, такива ми ти работи...

 11. 27
  | нерегистриран
  19
  -1
  До коментар #18 от "123 | нерегистриран":
  Продължавайте - по този начин ще докажете именно това, за което говоря: за акт от "по една страничка" не трябва да Ви се увеличава с повече от 10% възнаграждението. Заради тази "една страничка" на първата инстанция въззивът изписва 3-4 в определението по чл. 267 ГПК, т.е. върши Вашата работа. И затова е предвидено той да взима по-високо възнаграждение...

  Ще продължавам, но не в този личен план, както се опитвате да насочите разговора без да ме познавате и без да знаете как пиша. Касае се за т. нар. "политика на доходите", в този нюанс на думата "политика" няма нищо мръсно. Намаляването на ножицата във възнагражденията ще способства за кадровото осигуряване на ОСВ от по-ниските нива, за да не се стигне един ден до законоустановената иначе възможност наистина да Ви командироват в районния съд. А освен това всяка прекомерна диференциация води до отчуждение и липса на чувство за общност.

 12. 26
  без върховни и апелативни съдии във ВСС | нерегистриран
  16
  -5

  Предлагам да се организираме и да подадем питане до европейските институции дали с такива огромни разлики в заплащането между инстанциите не се нарушават европейски норми, като се има предвид, че в европейските държави на магистратите се заплащат заплати според утвърдени правила, а в България според процентно увеличение, без ясни правила за свършената работа. КЪДЕ СА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ??????????? Или там членуват само върховни и апелативни??????????????

 13. 25
  | нерегистриран
  23
  -2

  Ако на всички се увеличи с равна сума пари като количество, пр с 200лв. поне ще се запази сегашния модел и разлика между нивата, а с процентното увеличение ще се увеличава разликата и то драстично. Защо не се вземе европейският модел на възнаграждения на магистратите, където няма такива фрапиращи разлики, а в Италия са равни на всички нива.

 14. 24
  до номер 8 | нерегистриран
  18
  -4

  Разликата между районно и върховно ниво вече е станала ДВОЙНА, въпросът е да не стане тройна и четворна

 15. 23
  до номер 8 | нерегистриран
  10
  -1

  Разликата между районно и върховно ниво вече е станала ДВОЙНА, въпросът е да не стане тройна и четворна

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.