Непушачите с бонус от два дни годишен отпуск

Непушачите с бонус от два дни годишен отпуск

Непушачите да получават бонус от два дни годишен отпуск. Това предложениет е вписано в законопроект за допълнение на Кодекса на труда, внесен от депутатите Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабанов от парламентарната група на "Обединените патриоти" на 23 януари. Целта на идеята е да се даде възможност за договаряне между работодателя и работника/служителя за до 2 дни допълнително платен годишен отпуск. Става ясно още, че това ще е възможно по преценка, когато се касае за непушач или служител, който не пуши в работно време извън регламентираните почивки.

"С оглед ограниченията на тютюнопушенето закрепени в закона за здравето, чрез които се наложи тотална забрана за пушене на обществени места, пушачите нямат право да задоволяват вредният си навик на работните си места. Това налага честото им излизане извън работните помещения, което обикновено се случва в различно време от регламентираното време за почивка. Обикновено пушачите излизат да пушат за поне 10 мин на всеки около два часа, което има осигурява допълнителна, нерегламентирана почивка от поне 40 минути на ден при осем часов работен график. Това разбира се поставя непушачите в дискриминационни условия спрямо колегите им пушачи.", така аргументират мотивите си от ВМРО за допълнение в Кодекса на труда.  

Според тримата депутати освен, че вредят на себе си и околните, всъщност тази категория работещи си осигуряват и нерегламентирано допълнително време за почивка.

Народните представители от "Обединение патриоти" са на мнение, че с тази възможност ще се мотивират повече хора да се откажат от тютюнопушенето и ще се премахне дискриминирането по отношение на служителите, които добросъвестно изпълняват трудовите си задължения без да ги прекъсват за нерегламентирани почивки.

За въвеждането на възможността те предлагат да бъде създадена нова разпоредба - чл. 156б в глава осма "Отпуски" от Кодекса на труда.

Още по темата

Пламена Цветанова вече не е член на ВСС

Предишна новина

Върхушката на ССБ забърка нов скандал*

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  да бе да | нерегистриран
  1
  -1

  Това да не пушиш не е подвиг, това е нещо нормално, както и това да пушиш.Личен избор.Защо непушенето да се превръща в привилегия, като се товари работодателя да дава още отпуск. Нека този отпуск да се плаща от държавата като толкова искат някоѝ да въвеждат привилегии или от депутатите, които предлагат това. Аман от хрумки.

 2. 4
  | нерегистриран
  8
  -8

  Няма никаква гаранция, че непушачите запълват изцяло работното си време само с работа. Не е нужно да пушат, за да не работят. Просто могат да се занимават с дейности извън текущите си задължения, без да стават от работното си място. Впрочем, за здравето на работещите "на бюро" и с компютър е препоръчително да стават от него по 10 мин. на всеки час.

 3. 3
  Учуден | нерегистриран
  12
  -4

  И с два дена ще компенсират цяла година, смешно.. Поне седмица трябва да е!

 4. 2
  112 | нерегистриран
  1
  -1

  Пардон - социалните мрежи.

 5. 1
  112 | нерегистриран
  12
  0

  Има някаква логика, но пак опираме до практическото приложение. Може да се помисли и за допълнителен ден за лицата без профили в социалните медии, че и там колко време може да се потроши...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.