Бивш началник на дирекция в ДАНС е окончателно оправдан за търговия с държавна тайна

Бивш началник на дирекция в ДАНС е окончателно оправдан за търговия с държавна тайна

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Софийския апелативен съд (САС), с която Мирослав Маринов – бивш началник отдел в Специализирана дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС, е признат за невинен за разгласяване на държавна тайна, съобщиха от съда.

Секретното наказателно дело бе образувано във ВКС по касационен протест на прокурор при Апелативна прокуратура – София срещу въззивната присъда на САС. С нея е отменена в наказателно-осъдителната ú част първоинстанционната условна присъда от три години затвор с пет години изпитателен срок на Софийския градски съд, като подсъдимият Мирослав Маринов е признат за невинен и на основание чл. 304 от НПК е оправдан изцяло по повдигнатото обвинение по чл. 357 от НК.

На 26 април 2016 г. Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав Маринов за това, че в периода от 27 септември 2013 г. до 01 октомври 2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Според прокуратурата в инкриминирания период Маринов е разгласил в класифицираните документи, като предоставил копия от тях на лице, което няма разрешение за достъп до класифицирана информация и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства.

Документите съдържали сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела.

Лекция за обществените поръчки като способ за предотвратяване на корупцията се проведе в Пловдив

Предишна новина

Затвор за арестанта, избягал от районното управление на Разград

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  3
  -2

  Че те службите днес демонстративно самоубиха протестиращ против престъпната власт(поредния самоубит-забравихте ли за проф. Раданов-след негова експертиза го самоубихае), как пък няма да организират оправдавка на тоя герой. И съд, и прокуратура са под контрола на комунистическите служби,кой съдия или прокурор ще се наруши рахата, и ще тръгне против ченгетата от държавна сигурност? Или ще пспорите ,че не е така, а?

  https://dnes.dir.bg/krimi/natsionalistat-koyto-se-samoubi-v-dans-pohitil-samolet-prez-1981-g

 2. 4
  до 2 | нерегистриран
  5
  0

  тц, явно е друга работата.

 3. 3
  | нерегистриран
  3
  -1

  Правен свят, през 2016г вие пуснахте тази статия

  http://legalworld.bg/52714.shef-v-dans-si-dokarval-dopylnitelno-kato-iznasial-sekretna-informaciia.html  В статията си описвате притеснителни...неща. В момента пишете за оправдателна присъда, и липсва изобщо ... проанализиране на другото изнесено във вашата предишна статия, преди 4 години. Тоест-преди 4 години сте сбъркали ли, или какво?!  ------------------  Друг пример-братът на лицето И.Д., пак от ДАНС по аферата златното пате-с фалшифицирания подпис на Борисов, като беше кмет(пусни гугъл сърч "аферата златното пате") беше оневинен по процедурни причини-прокуратурата закъсня с 1 ден-джакпот, който НЕ се случва на лица без роднини с власт.  Аз лично си правя извода, че и преди 1989г, и днес службите не спят, а си пазят хората, без значение какъв проблем имат, и без значение откъде идва "жегата " за тях. Просто си прочетете предишни статии(докато, евентуално не ви се обядят да я изтриете, или промените?), и каква е развръзката

 4. 2
  Езоп | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #1 от "Или | нерегистриран":
  И сега кво, ще плащаме като попове заради дансарски интриги

  "законен" начин да го отсвирят. Взели са му достъпа и сега няма да му дадат, поради което той няма да може да работи в агенцията.

 5. 1
  Или | нерегистриран
  6
  -2

  И сега кво, ще плащаме като попове заради дансарски интриги

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.