Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес

Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес
Румен Радев, президент на България

"Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес". Това заяви държавният глава Румен Радев по време на представянето на отчета на държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова за работата на институцията след третата година от мандата си.

В изказването си президентът Радев открои "колабирането на цели обществени системи и задълбочаването на бедността и неравенствата", както и намаляващото население в страната. На база на отчетеното до момента държавният глава представи и своите приоритети като уточни, че те не са самоцел, а са "функция от политическото и социално-икономическо развитие на страната, от правомощията на институцията и амбициите за бъдещето".

"В отчета си от миналата година ясно заявих, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишаване на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на начина на управление. Посочих и основните проблеми пред българската държавност - липсата на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, който в последните дни продължава. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет. За съжаление допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати. Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия с държава. Аз имам високи амбиции за България, ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава", посочи в изказването си президентът Радев.

Според държавният глава пътят към успеха започва със "свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите". Като приоритет президентът посочи и необходимостта от дългосрочни решения и реформи.

"Най-важният залог за бъдещия ни успех това е инвестицията ни в хора. В рамките на КСНС ще търсим консенсусни решения със законодателна и изпълнителната власт и парламентарно представените партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области: образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства", уточни още Радев.

Отстояването на правовата държава и укрепването на държавността президентът изтъкна като основен приоритет в работата на институцията и през следващите 12 месеца.

"Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността. Затова ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място - възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени - 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите. Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен приоритет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация", отбеляза още Радев.

Президентът очерта и акцентите в работата си, свързани с външната политика на страната, като даде заявка, че ще продължат дейностите по привличането на чуждестранни инвестиции.  

"Във външната политика ще продължа да се ръководя от заложените в Конституцията цели. Разбира се, за защита на правата на българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към Родината. Това са все приоритети в рамките на моите конституционни правомощия", уточни президентът.

Относно социално-икономическата сфера Радев отчете, че президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в тази сфера и посочи, че те са обект на управленската програма на правителството. "Има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа? Основен риск за бъдещето на страната и имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски тренд и то не просто с програми за повишаване на раждаемост и намаляване на смъртност, а с цялостна всеобхватна политика, която да дава перспектива за развитието на страната, така че младите хора да остават в нея. Имаме ли амбиция да развиваме конкурентноспособност", попита Румен Радев.

Държавният глава обърна внимание и попита дали имаме амбицията да мобилизираме наличните ресурси и европейски програми за активиране на научния капитал на нацията и таланта на младите българи, така че България да се развие като център, в който да се развиват нови технологии и иновации. "Това е критерият за успешната страна на бъдещето или ще се превърнем в страна, изоставаща страна, вносител на техонологии и клиент на технологии. Постигаме ли баланс между инвестициите в инфраструктура и в човешки капитал", попита още президентът.

Върховният главнокомандващ не пропусна и сектор "отбрана", като заяви, че нарушаването на консенсуса на КСНС за разсрочено плащане на проектите в отбраната води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили, а развитието им Радев определи като негов "неотменен приоритет""Подписан бе договор за придобиване на нов изтребител, макар и засега с орязани способности и необходимост от допълнителни заплащания. Възстановено беше Висшето военновъздушно училище. В ход е стимулиране на мотивацията на военнослужещите и техния социален статус, макар и в момента в обем, който не може да реши острия недостиг на личен състав", уточни още държавният глава.

Така президентът Румен Радев набеляза и основните акценти в работата на институцията и през 2020 година – образованието, детското здравеопазване и иновациите.

Италия не е гарантирала, че публичните й органи спазват сроковете за плащания по търговски сделки

Предишна новина

Незаконно оръжие и нелегален тютюн хванаха в Малорад

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.