КПКОНПИ продължава с проверките по върховете на властта

КПКОНПИ продължава с проверките по върховете на властта

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) продължава активните си действия и проверките по върховете на властта. Образувани са нови три производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на три лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6, ал. 1 ЗПКОНПИ, съобщиха от Антикорупционния орган.

Първият срещу когото е стартирала проверка е бивш кмет на Община Костенец по сигнал, че докато е заемал тази длъжност, е представлявал и сдружение с нестопанска цел – футболен клуб, което е получило субсидия от общинския бюджет, с твърдения, че парите са определени по решение на общинския съвет за спонсориране на футболните клубове в общината, но преценката за това, кои от тях да получат финансиране е била изцяло негова.

Вторият, който е проверяван от КПКОНПИ, е общински съветник – Община Варна по сигнал, че едновременно е член и на Съвета на директорите на "Дворец на културата и спорта" ЕАД – Варна, чийто едноличен собственик на капитала е общината, а контрол върху дейността на дружеството упражнява Общински съвет – Варна, в чийто състав съветникът едновременно гласува и такива решения.

Конфликт на интереси ще се търси и при директора на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора д-р Златина Нанева по сигнал, че притежава и хоспис на територията на общината, спрямо който и спрямо конкурентните му обекти контролът се осъществява от подчинените на директора служители от състава на РЗИ.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и  документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За всяко от лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в надлежно подадени сигнали и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Още по темата

Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения

Предишна новина

Яхта, бижута, акции и имоти по цялото Черноморие за над 140 млн. лв. иска КПКОНПИ от Баневи

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    -1

    Е това са вече най-високите върхове на властта.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.