Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков - обвинен е за 7 престъпления

Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков - обвинен е за 7 престъпления
Васил Божков

Издадена е европейска заповед за ареста на Васил Божков. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, след редовното заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). Бизнесменът е със задочно повдигнати 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване. "Обвиненията са за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство в престъпление по служба", посочи Гешев.

"Към момента той има качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване, изготвена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, защото същият е напуснал границите на страната", уточни главният прокурор.

 "Нямам разрешение да коментирам подробности. Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Васил Божков е поредният български олигарх, който бяга от страната.  Ще припомня Димитър Желязков – Очите, който беше в Турция. В момента той е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви, които успяха да се върнат, но имаше задръстване на границата, бяха издирени и то основно с действия на българските служби и прокуратура в Испания и в момента са подсъдими пред българския съд. Банев – по същия начин. Миньо Стайков, също", допълни Гешев.

Обявен за издирване е и Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

Пред медии Васил Божков коментира акциите на Специализираната прокуратура от тази сутрин, но не пожела да уточни къде се намира. Той обаче заяви, че има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата. "Не се крия", коментира още бизнесменът.

От думите на главния прокурор стана ясно, че са задържани общо 16 души в акцията на Спецпрокуратурата и МВР, като 8 от тях са от Комисията по хазарта, включително нейният председател Александър Георгиев. Тази сутрин Специализираната прокуратурата и полицията проведоха акции в Държавната комисия по хазарта, офисите на Васил Божков, както и в кабинетите на "Националната лотария".

Задържаните са с полицейски арест за 24 часа и тепърва наблюдаващият прокурор ще реши на кого да повдигне обвинения. Припомняме, че преди седмица на 22 януари прокуратурата и полицията извършиха претърсвания в Държавната комисия по хазарта. Акцията бе във връзка с разследване на Специализираната прокуратура. Тогава бяха иззети няколко кашона с документи, а от Държавната агенция за финансова инспекция посочиха, че от 2014 година насам държавното тото и частните лотарийни игри са плащали различни налози. Общо събраните държавни такси са в размер на половин милиард лева. Проверката сочи, че ако частните хазартни оператори са правили плащания като държавното тото, събраната сума е щяла да бъде поне с 200 милиона повече.

"Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време. Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите. Време е всеки да плати цената за това, което прави, независимо каква позиция заема. Ние не преследваме богатите, за да не остане впечатление, че мразим богатите. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията. Всеки български гражданин, освен права, има и задължения. Не може задълженията да са за хората с по-малки възможности, а богатите да не ги спазват, а основното задължение е да си плащаш данъците. Не можеш да дължиш на държавата над 559 милиона за всички лотарийни игри – това означава по 100 лв. към всяка пенсия, и да казваш после, че си репресиран", допълни Иван Гешев и добави, че при наличие на доказателства прокуратурата ще повдига обвинения на всеки, независимо какви партии и медии стоят зад него.

По думите му това, че хора, които са изправени пред българския съд, които разполагат с милиарди, са недоволни от работата на прокуратурата, показва само едно – "че се върви в правилната посока и прокуратурата върши работата си добре". И добави, че в неговите задължения не влиза да бъде харесван, а да бъдат повдигани обвинения, когато налице са доказателства за извършени престъпления. "Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Тяхната работа е провеждане на действия за спазване на закона. Такива действия предприема прокуратурата, спрямо всички лица без значение дали става въпрос за потенциал в размер на милиарди като при подсъдимия Цветан Василев и обвиняемия Божков. Ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо каква позиция заема в България. Мисля, че видяхте, че има действащ министър, за който съдът е преценил, че е извършил престъпление, и трябва да бъде задържан под стража, което никога не се е случвало до този момент", допълни Гешев.

Още по темата

Екипът на Иван Гешев е пълен – назначиха Пламена Цветанова за негов заместник

Предишна новина

Асоциацията на прокурорите настоява за еднакъв ръст на заплатите и увеличение на парите за ранг

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  "правата на човека" | нерегистриран
  6
  -6

  Може би сега Красьо от "Хелзинкския" ще се обяви в защита на човека от Магурата. "Нарушени са човешките му права"- така "правозащитниците" разбират човешките права- правата на обвиняемия. Ще се обявят и в защита на "човешките права" на Ветко, Метко, комсомолеца Банев от Хасково ,а другият от Хасково се скри някъде- тариката Бисеров. Него да не го мислим, както и свата . Техните права бяха надеждно защитени вече. За тях да не се безпокоим, правата им са защитени ! Само да напомним, че Гешев не е митрополит или шеф на Самарянско дружество, а прокурор, все пак...

 2. 8
  Данев | нерегистриран
  22
  0
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Търсете го при тъста му...той е не по-малък далавераджия от прехода!!!

  Сватът имаше четири обвинения, но се "оправи" . Някои обвинения не бяха за това, за което трябва, а за такива деяния, по които трудно се доказват. По другите съдът зае "правилна" позиция, а по някои деяние на бай Кольо Филчев не му стигна мандатът да го "приключи" и сега кметът си вари ракия на село- демек "народен" човек. Междувременно продаде общинско имущество като топъл хляб за жълти стотинки.

 3. 6
  ПРБаудио | нерегистриран
  29
  -2

  Не били разпространявани вчера СРС-та, само откъси от постановление за спиране на наказателно производство. Откога прокурорските постановления включват аудио файлове?!?

 4. 5
  | нерегистриран
  12
  0

  Търсете го при тъста му...той е не по-малък далавераджия от прехода!!!

 5. 4
  | нерегистриран
  15
  -1

  Божков за всичките години не беше говорил толкова колкото последните две седмици...но явно тоя път огромното му богатство и влияние не вършат работа. Най-вероятно е и подценил ситуацията, въпреки легендите , които се носят за него като изкл.разсъдлив играч. Поне е предвидил да се изнесе от страната , може би за много дълго време.

 6. 3
  | нерегистриран
  13
  0

  КПКОНПИ да се стяга, да видим докъде ще й стигне капацитета да установи и издири имуществото на Божков, после ще го съпоставим с данните списание Wprost

  1.5 млрд...току виж зейналата дупка от КТБ се позапълни,диалектика,диалектика...

 7. 2
  Федя | нерегистриран
  12
  -5

  Захапа сериозна нишка прокуратурата, да видим ще разплете ли кълбото, Божков е истинска легенда на прехода, човекът, който вярва или вярваше,че ще изчисли всичко до 3.14...и го изчисли,но пропусна едно...не вярваше,че неолиберализма в правоохранителните органи е правопропорционален на безкрая на копюрите от печатницата му....не повярва и махна с ръка и когато му казаха, че конюнктурата е променена...сега е време да се запознае с бг съд от първо лице

 8. 1
  | нерегистриран
  8
  -27

  Не знам Гешев как ще се справи като Гл., но щом и най-хитрият и потаен олигарх започна да гони може би пък и да свърши работа!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.