Асоциацията на прокурорите настоява за еднакъв ръст на заплатите и увеличение на парите за ранг

Асоциацията на прокурорите настоява за еднакъв ръст на заплатите и увеличение на парите за ранг

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България настоява подходът за индексиране на възнагражденията на магистратите да бъде - еднакъв ръст на заплатите и увеличение на парите за ранг. Това става ясно от писмо на съсловната организация, изпратено до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На практика от Асоциацията продължават да поддържат  своето становище от 21 януари 2019 г., в което обвинителите са предложили  и аргументирали "смесен подход" за изчисляване на увеличението на магистратските възнаграждения. Тоест - еднакво номинално увеличаване на размера на трудовото възнаграждение на всички магистрати, независимо от нивото на органа на съдебната власт, както и увеличаване възнаграждението за придобит ранг, като по този начин бъде разпределена разликата до размера на предвидените в бюджета средства за увеличаване на основните трудови възнаграждения за цялата система.

"Методът на еднакво процентно увеличение върху различна основа, възприет с отмененото решение на Пленума на ВСС от 14.09.2017 година,  доведе до съществени разлики в заплащането на магистратите, обусловени единствено от нивото на съответния орган на съдебната власт. Този модел обаче е абсолютно неаргументиран и несправедлив, тъй като не взима под внимание и по никакъв начин не отчита редица обективни показатели и критерии, а именно натовареност на съответния орган на съдебната власт, обем на работата, брой на актовете на магистратите, участия в съдебни заседания  и т.н.", написаха през 2019 година от Асоциацията на прокурорите до ВСС.

"Напълно съзнаваме, че подкрепеният от нас "смесен" модел за изчисляване на  трудовите възнаграждения, ще доведе до по- малко увеличение на заплатите на колегите магистрати от върховните инстанции, в сравнение с първоначално обсъждания от Висшия съдебен съвет вариант. Този подход обаче ще спомогне за балансиране на  системата и ще коригира посочените по-горе от нас несправедливости. Изразяваме нашето дълбоко уважение към качествата, труда, компетентността и авторитета на колегите съдии, прокурори и следователи от върховното ниво. Напълно нормално и безусловно необходимо е техният труд и опит да бъдат оценявани с по- високи възнаграждения спрямо тези на колегите от по-ниските  нива в системата. Считаме обаче, че съществуващата в момента разлика в заплащането има  известна аргументация, като не бива да бъде увеличавана повече, за да не се превърне в своеобразна "пропаст", която би създала чувство за несправедливост и недооцененост сред магистратите, най- вече на районно ниво", поддържат и сега от организацията.

Още по темата

Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков - обвинен е за 7 престъпления

Предишна новина

Обявиха конкурс за 35 места за младши прокурори и 31 - за младши следователи

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 14
  | нерегистриран
  4
  0

  До коментар 10

  Прочетох написаното и ми допадна, защото поне някой е казал нещо по този въпрос. Че няма да се вземе предвид е ясно, но пък ми направи впечатление, че това е написано миналата година, пак по повод на дебата за увеличението на заплатите. Просто сега ни се припомня, а тъжното е, че спокойно ще може да се ползва и следващата година, през месец януари, когато отново се обсъжда увеличението на възнагражденията.

  Не е в последния момент, а просто народната памет е много къса.

 2. 12
  | нерегистриран
  6
  -1

  Каква е позицията на асоциацията на прокурорите, досежно прокурорите които пратиха на съд потърпевшите граждани -по делото скъсания пагон, по делото за битите в метрото, или в случая с пребития от милицията пред НДК Р.Б..-биха го-защото е с дълга коса? Каква е тази гнусна практика на съд да бъдат пращани потърпешите от беззакония?

  Всички тези случаи завършиха с оправдателни присъди, и съдът изнесе лекция по право в мотивите(особено по делото скъсания пагон),че в НК не е предвидена наказателна отговорност за потърпевtи от беззакония.

  Ясно,че прокуратурата е на къса каишка към милицията, в добака- видяме и през 2015 и през 2006г как се става прокурор, но практиката - милицията да пребива граждани, а на съд да бъдат пращани пребити и потърпевши е гнусна. Подличко е.

  А да-а милиционерът самоскъсал си пагона, как го отървахте, въпреки видиозаписа-показдан и по Господари на ефира е изумителен. днес давността за шивашките му умения е изтекла. А обезщетението за гражданите ги плати бюджета-пълно неносене на отговороност в прокуратурата за вашите беззакония. След ваши изцепки плаща държавата, е не плащате лично.

 3. 11
  Сталкер | нерегистриран
  0
  -3

  Асото, човекът ви го написа още в кЪнцепцията си, сега ли ви дойде втория акъл? С гигантски крачки сте се запътили към имплозия, а умувате за пари. В тоз исторически момент.

 4. 10
  Незапознат | нерегистриран
  8
  -1

  Вие как си мислите ,че това ще се случи при този ВСС! Ощо от времето на Римската империя сития и по-горещостоящия не е бил равен по право и справедливост с гладният и по - долустоящият независимо в какво отношение е това неравенство. Всъщност със законовия кариерен бонус интереса на всички членове на ВСС,които след края на мандата им ще се самоповишат е да взимат по - голяма заплата ,която поне малко да компенсира разликата със сегашната им заплата ,която разлика ще е поне двойна.Въобще не си мислете ,а и надявайте , че това така наречено настояване ще се вземе в предвид ,още повече ,че настояването идва в последният момент и е малко колкото да се отбие номера и да се замажат очите на магистратите от районните нива.В края на краищата каквото се подхвърли на тези ,които са най долу все ще нещо ,като всичко ще се забрави за три дни ,до следващите избори за членове на ВСС,когато новите кандидати ще ги убеждават именно тези ,които сега ще бъдат прекарани за пореден път ,колко ще мислят и ще се борят за тях и то точно до момента в,който получат новата си двойна заплата.И после всичко от начало.Ако не съм прав в това ,което си мисля ,че ще се случи ,значи има някаква надежда за малко справедливост ,но пък кои сме ние ,че да искаме справедливост,тъй като даването не е като зимането.

 5. 9
  Меченце | нерегистриран
  14
  -1

  Във ВСС мнозинство е това, което в становището наричате "магистрати от върховните инстанции". Това предрешава вота. Все пак, не е изключено някой ентусиаст, угризен от съвестта си, да поиска да взема по-малко. Скоро ще разберем.

 6. 8
  | нерегистриран
  13
  -3

  Поне са взели някакво отношение за разлика от някои други "съсловни" организации.

 7. 3
  112 | нерегистриран
  14
  -8

  Щом стигнахме до там - прокурори да имат повече чувство за справедливост от съда, значи нищо добро не предстои...

 8. 1
  Хахахахаааааааа | нерегистриран
  8
  -5

  Абе много умни ША дойдете. Процент върху хиляди и петолевки на калпак

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.