Длъжник-милионер се опитва да завлече кредиторите си като се жалва пред европейски институции*

Длъжник-милионер се опитва да завлече кредиторите си като се жалва пред европейски институции*
Ивайло Иванов

Кредитен милионер, взел над 5 милиона лева от банки, фирми и физически лица, се опитва да завлече кредиторите си като се жалва пред европейски институции. Ивайло Илиев, който доскоро притежаваше и личен хеликоптер, в момента се представя за бедняк и жертва на съдебната система в България. Той е автор на десетки петиции и жалби, в които твърди, че в България спрямо него е осъществяван произвол от страна на съдебно-изпълнителните органи. След като заля европейските институции с оплаквания сега в страната идва група от евродепутати, които ще проверяват дали съдебната власт не отказва да прилага европейското право, както твърди Илиев, при осъществяването на заповедното производство и прилагането на Гражданско-процесуалния кодекс.

Преди време Илиев, известен като най-богатия длъжник в държавата, ползваше "политическата" подкрепа на Мая Манолова, която го разхождаше из телевизиите като бедняк, лишен от жилище, в подкрепа на популистката й война срещу съдебното изпълнение. След залеза на Манолова, Илиев очевидно се е еманципирал и се опитва да пробие сам в европейските институции. В момента двамата дори са нещо като конкуренти за "европейското" внимание, защото бившият Омбудсман и неуспял кандидат-кмет на София също е сезирал Европа по любимата си и крайно популистка тема за съдебно-изпълнителната система в България, която била несправедлива спрямо длъжниците, отказващи да връщат кредити си. За "юриста" Манолова явно правният интерес на кредитора да си върне парите не заслужава защита, важни са само жалбите на кредитните милионери да се развяват по телевизионните студия.

Илиев отдавна е известен като "длъжникът с хеликоптер", завлякъл милиони от банки и граждани, притежаващ дълъг списък от скъпи имоти. Днешният прототип на познатия от прехода "кредитен милионер" призна преди време, че даже му се наложило да продаде личния си хеликоптер, заради необслужвани кредити. Колко жалко.

На този фон е изключително странно защо Илиев получава радушен прием от някои български евродепутати, които услужливо инициираха посещението в България на колегите си от Комисията по жалби и петиции. Иска ни се да вярваме, че това се дължи на непроучване на лицата, с които контактуват, а не на някакви други вредни за България и обществото интереси.

За да си придаде тежест пред Европа "беднякът" Илиев създава и издържа своя неправителствена организация, която именно залива с писма Европейския парламент и се оплаква от съдебната система, от правораздаващите органи, от кредиторите и от съдебните изпълнители. Сдружението му, наречено "Солидарност", има лъскав и ежедневно обновяван сайт, с какъвто не могат да се похвалят дори водещи медии в страната. Снимките на Илиев в сайта очевидно са от специални фотосесии. Показателно е, че вместо да работи, за да върне, това което е взел, Илиев предпочита да харчи чуждите пари за протести, петиции, медии и посещения в Брюксел. Докато хиляди българи и малки фирми трудно плащат кредитите си, Илиев, чрез непрекъснати акции и протести, се надява да не върне нито лев.

Именно с тази цел Илиев започна преди време да организира протести срещу съдебните изпълнители, като този път замисълът му става още по-широк. Атаката е насочена и срещу банките, и срещу цялата съдебна система в България – чувствителна тема за страната ни в Евросъюза. Именно това е накарало и депутати от Комисията по петициите да изпратят група, която "да установи фактите" – или по-точно да установи лъжливите и популистки твърдения на длъжника с хеликоптера. С това именно Илиев се хвали напоследък в медиите, но явно не осъзнава, че може и да "преиграе". Евродепутатите реагират на всякакви жалби, но спазват стриктни процедури и са си уредили срещи с министерства и институции, където манипулациите на Илиев явно ще лъснат.

*В-к "Труд".  Заглавията са на "Правен свят".

Още по темата

Имунитетът на президента не е абсолютен

Предишна новина

За по-малко от 2 месеца Иван Гешев успя да разтревожи ръководството на ССБ

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 15
  Детската градина | нерегистриран
  4
  0

  Взел заеми от такива, дето нямали право да дават заеми.

  И това му е оправданието. Извинението???

  А ние сме в детската градина и си разказваме приказки!

  Илиев, ти си вече Голямо момче!

  Дръж се, като мъж..

 2. 14
  Алооо | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #7 от "Стамби готиното | нерегистриран":
  Що за несериозна статия, само общи приказки. Дайте подробности за делата и петициите на Илиев.

  Всеки българин много добре знае как постъпват не само банкитеи съда, но също така и ЧЕЗ, Топлофикация, мобилните оператори и въобще монополистите. Реакцията на ЕС даже е закъсняла.

  Чак пък ВСЕКИ...

 3. 13
  | нерегистриран
  3
  0

  Поръчково или не - кое от написаното не е вярно ? Може би е върнал кредитите си ?

 4. 11
  небивалици | нерегистриран
  3
  -2

  И понеже няма правни доводи да обжалва действията на ЧСИ, иска поставянето му под запрещение. Добра защита.....

 5. 9
  | нерегистриран
  4
  -5

  Не само той е изпатил от правосъдието ни! Гнили ябълки на корем в БГ-то)))

 6. 8
  | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #7 от "Стамби готиното | нерегистриран":
  Що за несериозна статия, само общи приказки. Дайте подробности за делата и петициите на Илиев.

  Всеки българин много добре знае как постъпват не само банкитеи съда, но също така и ЧЕЗ, Топлофикация, мобилните оператори и въобще монополистите. Реакцията на ЕС даже е закъсняла.

  Статията е вярна . Лицето е теглило МИЛИОНИ от най-различни банки и сега му вземат имотите , които са десетки . Очевидно е искал да бъде спекулант - да купи имоти и да ги препродаде с печалба , но не му се е получило . Реве , че е "потребител" , въпреки че кредитите са фирмени и ЗЗП въобще не се прилага . Понеже губи ВСИЧКИ дела опитва да тормози съдиите с безумни молби ….

 7. 7
  Стамби готиното | нерегистриран
  4
  -11

  Що за несериозна статия, само общи приказки. Дайте подробности за делата и петициите на Илиев.

  Всеки българин много добре знае как постъпват не само банкитеи съда, но също така и ЧЕЗ, Топлофикация, мобилните оператори и въобще монополистите. Реакцията на ЕС даже е закъсняла.

 8. 6
  | нерегистриран
  17
  -1
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  I.НА ДВА ПЪТИ -ВИД ПРЕСТЪПЕН РЕЦИДИВ,ДЪРЖАВАТА - НАП ,НЕПРОПОРЦИОНАЛНО СЕ НАМЕСВА МИРНО ДА ПОЛЗВАМЕ ЧАСТНАТА НИ СОБСТВЕНОСТ.

  -първият път ,чрез незаконно образувани изпълнителни дела №№№№,21936/02г.,26436/02г.и 58/10г , без решителен диспозитив на съд,и без добавка към изпълнителните листи да бъдат изпратени на НАП ,за събиране

  -,и вторият път за несвоевременна реституция на семейството ни на имот.,доказващо ПРЕСТЪПЕН РЕЦИДИВ и ОТМЪЩЕНИЕ извършен от държавни служители ДОКАЗАТЕЛСТВО : писмо изх.№ 94-С-372/15г. на Процесуалният представител на на РБ пред ЕСПЧ с Решение от 16 май 2019г на ЕСПЧ ,по жалба на съпругата ми №61731/11 ,е осъдена държавата /в лицето и на НАП/ за лишаване от собственост свързано с земеделската реституция нарушение на -ЧЛ.,1 от Протокол 1 от Конвенцията.

  II..Още повече между кориците на ИД,ЛИПСВА ПДИ-уведомление от окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана за доброволно изпълнение . СЛЕДОВАТЕЛНО ВЗЕМАНЕТО е било не дължимо . НЕДЪЛЖИМА Е БИЛА и ЛИХВА за забава от 8 хиляди лева .

  1.До сега Покана на съда и от НАП от 2002г. НЕ СЕ УСТАНОВЯВА,попречило своевременно да узнаем за тези ИД.

  II.Налице и едновременна злоупотреба с държавна правосъдна власт и изпълнителна ,целяща да осуетят защитата и законните ни права гарантирани от правото на РБ и ЕКПЧОС .

  С което е налице в пълен ход узаконено от съда и НАП беззаконие ,тъй като не сме знаяли нищо за образувани изпълнителни дела от 2002г., опорочаващо след това всички действия на публичния изпълнител .

  II.По изпълнителните листи титуляри ,кредитори са окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана,ответници и правораздаватели отхвърлили исковете ни срещу тях по Закона за отговорност на държавата/ЗОДВПГ/ и осъдили ни на 4% пропорционална ДТ в размер на 17 хил.лева на основание чл.10,ал.2 от ЗОДВПГ,сега ЗОДОВ,с посочени в изпълнителните листи техни банкови сметки.

  III.ТВЪРДИМ ,ЧЕ ДЕИСТВИЯТА през 2002г. на публичния изпълнител ОБРАЗУВАЛ ИД 26436/02,21938/02 .са отмъщение, и лични битки,на съда и НАП срещу семейството ни ,а не действия за спазване на закона ,с цел да ни нанесат вреди ,който са В РЕЗУЛТАТ от приетата от ЕСПЧ моя Жалба № 37355/97г.за допустима,с последвало осъждане на Държавата с Решение от 23.10.2003г. за нарушаване правата ми по Чл.6,т.1 от ЕКПЧОС,

  Както и ОТМЪЩЕНИЕ заради гр.д.№ 2757/03г. на ВКсъд, по МОЯ жалба е осъден по ЗОДВПГ,съда Враца., поради което и до сега “съда” ,чрез съдебните си актове води лични битки,срещу семейството ни ,а не действия за спазване на закона ,В РЕЗУЛТАТ на осъждането му от ВКсъд.Както и заради осъждане ,на ОСлС Враца ,с гр.д.№1122/02г.

  III.ОТМЪЩЕНИЕ, и лични битки,а не действия за спазване на закона е й заради гр.д.№493/2000г. на ,Апелативен съд София,с което съпругата ми осъди прокуратурата на РБ,и ОСлС Враца , на основание чл.10,ал.2 от ЗОДВПГ,сега ЗОДОВ.

  Й, отмъщение заради отказ от “СЪД “ с гр.д. № 503/97г. на районен съд Враца ,с изплатено ми обезщетение от МП съгласно искане на ИВСС.  Ивайло, когато твърдиш, че някой е извършил беззаконие, ти самият, изплати ли заработените заплати на хората от Видинско, които измами да ти работят без пари, въпреки че нямат такива дори за хляб? Как мислиш,кой е извършил по-голямо беззаконие-този, който е откраднал залъка на бедните хорица, за да си купи хеликопртер, или съдебната система, която иска да му го вземе?

 9. 5
  | нерегистриран
  1
  -11

  I.НА ДВА ПЪТИ -ВИД ПРЕСТЪПЕН РЕЦИДИВ,ДЪРЖАВАТА - НАП ,НЕПРОПОРЦИОНАЛНО СЕ НАМЕСВА МИРНО ДА ПОЛЗВАМЕ ЧАСТНАТА НИ СОБСТВЕНОСТ.

  -първият път ,чрез незаконно образувани изпълнителни дела №№№№,21936/02г.,26436/02г.и 58/10г , без решителен диспозитив на съд,и без добавка към изпълнителните листи да бъдат изпратени на НАП ,за събиране

  -,и вторият път за несвоевременна реституция на семейството ни на имот.,доказващо ПРЕСТЪПЕН РЕЦИДИВ и ОТМЪЩЕНИЕ извършен от държавни служители ДОКАЗАТЕЛСТВО : писмо изх.№ 94-С-372/15г. на Процесуалният представител на на РБ пред ЕСПЧ с Решение от 16 май 2019г на ЕСПЧ ,по жалба на съпругата ми №61731/11 ,е осъдена държавата /в лицето и на НАП/ за лишаване от собственост свързано с земеделската реституция нарушение на -ЧЛ.,1 от Протокол 1 от Конвенцията.

  II..Още повече между кориците на ИД,ЛИПСВА ПДИ-уведомление от окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана за доброволно изпълнение . СЛЕДОВАТЕЛНО ВЗЕМАНЕТО е било не дължимо . НЕДЪЛЖИМА Е БИЛА и ЛИХВА за забава от 8 хиляди лева .

  1.До сега Покана на съда и от НАП от 2002г. НЕ СЕ УСТАНОВЯВА,попречило своевременно да узнаем за тези ИД.

  II.Налице и едновременна злоупотреба с държавна правосъдна власт и изпълнителна ,целяща да осуетят защитата и законните ни права гарантирани от правото на РБ и ЕКПЧОС .

  С което е налице в пълен ход узаконено от съда и НАП беззаконие ,тъй като не сме знаяли нищо за образувани изпълнителни дела от 2002г., опорочаващо след това всички действия на публичния изпълнител .

  II.По изпълнителните листи титуляри ,кредитори са окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана,ответници и правораздаватели отхвърлили исковете ни срещу тях по Закона за отговорност на държавата/ЗОДВПГ/ и осъдили ни на 4% пропорционална ДТ в размер на 17 хил.лева на основание чл.10,ал.2 от ЗОДВПГ,сега ЗОДОВ,с посочени в изпълнителните листи техни банкови сметки.

  III.ТВЪРДИМ ,ЧЕ ДЕИСТВИЯТА през 2002г. на публичния изпълнител ОБРАЗУВАЛ ИД 26436/02,21938/02 .са отмъщение, и лични битки,на съда и НАП срещу семейството ни ,а не действия за спазване на закона ,с цел да ни нанесат вреди ,който са В РЕЗУЛТАТ от приетата от ЕСПЧ моя Жалба № 37355/97г.за допустима,с последвало осъждане на Държавата с Решение от 23.10.2003г. за нарушаване правата ми по Чл.6,т.1 от ЕКПЧОС,

  Както и ОТМЪЩЕНИЕ заради гр.д.№ 2757/03г. на ВКсъд, по МОЯ жалба е осъден по ЗОДВПГ,съда Враца., поради което и до сега “съда” ,чрез съдебните си актове води лични битки,срещу семейството ни ,а не действия за спазване на закона ,В РЕЗУЛТАТ на осъждането му от ВКсъд.Както и заради осъждане ,на ОСлС Враца ,с гр.д.№1122/02г.

  III.ОТМЪЩЕНИЕ, и лични битки,а не действия за спазване на закона е й заради гр.д.№493/2000г. на ,Апелативен съд София,с което съпругата ми осъди прокуратурата на РБ,и ОСлС Враца , на основание чл.10,ал.2 от ЗОДВПГ,сега ЗОДОВ.

  Й, отмъщение заради отказ от “СЪД “ с гр.д. № 503/97г. на районен съд Враца ,с изплатено ми обезщетение от МП съгласно искане на ИВСС. 10. 4
  Правен свят, | нерегистриран
  11
  -1

  Ивайло Илиев Ивайло Радулов ли е, чиято тролска задача беше да ругае и обижда магистратите, и на кого вие охотно предоставяхте трибуна тук за това? Знам, знам-свободата на словото и свободата на изразяване...

 11. 3
  Хахаха | нерегистриран
  11
  -1

  Очевидно господинът с ретро катинарчето ти е много симпатичен???

 12. 1
  Срам за армията | нерегистриран
  13
  -2

  Този Илиев е типичният прототип от приказката Лъжливото овчарче..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.