Съдийската колегия върна на правосъдния министър искането за уволнението на съдия Андон Миталов

Съдийската колегия върна на правосъдния министър искането за уволнението на съдия Андон Миталов
Съдийската колегия на ВСС

Единодушно с 12 гласа "за" Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна на правосъдния министър Данаил Кирилов искането за уволнение на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да навлиза на тяхна територия.

Кадровиците посочиха като основание за това чл. 316, aл. 2 oт Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, според който Кирилов ще има 7-днeвeн cpoĸ, за дa "oтcтpaни нeдocтaтъцитe" нa пpeдлoжeниeтo cи.

Според Съдийската колегия, за да е допустимо искането на правосъдния министър, то той трябва дa излoжи конкретни oбcтoятeлcтвa относно твърденията си, че съдия Миталов не е нeизпълнил cлyжeбнитe си зaдължeния. Кирилов ще трябва да уточни какво точно дисциплинарно нарушение твърди, че е извършено, на кои дaти, откъде е разбрал за него, както и ĸoи paзпopeдби нa HΠK ca били нapyшeни според него.

Междувременно, стана ясно, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изпратил повторно писма до главния прокурор Иван Гешев и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ относно забраната на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Андон Миталов и семейството му да навлизат на американска територия, съобщиха от съда.

"Напомням Ви, че с писмо с изх. И-171/06.02.2020 г. (Ваш вх. № PRB202004647877І/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс", пише в писмото на Панов.

"Напомням Ви, че с писмо с изх. № И-169/06.02.2020 г. (Ваш вх. № ЦУ 01-2225/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод", казва още председателят на ВКС.

И в двете писма Панов посочва, че до вторник (11 февруари 2020 г.), във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06 февруари 2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Още по темата

Пуснаха на свобода срещу 10 000 лв. собственика на депото за отпадъци край Дупница

Предишна новина

Правосъдният министър представи основните политики в областта на детското правосъдие

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 20
  Сталкер | нерегистриран
  0
  -2

  То излиза, че конкретиката си е у нас, но е "от далечния ХХ век", както говорят "мисирките" (по надлежния изказ). За Щатския министър времето е без значение, но за нашия е със. Тогава Лози остава в ролята на амбразурата. Кошмари в кухнята.

 2. 19
  Хо Хо Хо Цацаров герой, Пеевски и ТОЙ | нерегистриран
  9
  -9

  По-добре РАБФАГ , отколкото магнаурски школници с шаячни каскети, покриващи престъпленията на Борисов, Цацаров и Пеевски.

 3. 17
  БОЕЦ | нерегистриран
  10
  -2

  Какво става, бе другари? Къде е Бойкикиев? Замрял е от страх в някоя миша дупка! Каква я чакаше, каква стана? Кои ли ще са следващите в списъка на Държавния департамент? Май ще има пак неприятно изненадани! Във въздуха витае на независимост, та чак се не трае!

 4. 16
  магистрат Другарски | нерегистриран
  13
  -16

  Браво, другари, много защитници за др. "съдия", бивш овенен прокурор, изгонен от бай Кольо Филчев навремето, промъкнал се в университета чрез комунистическата система "РАБФАК". Не заслужаваме никаква помощ-нито от САЩ, нито от ЕС, приличаме на тези селяни, които се блещят на градските хора, направили им забележки за лошия бит: "Може да са ни мръсни дворовете и неизмазани къщите, да живеем като скотове, но това си е наша работа, вие не трябва да ни се месите в нашите вътрешни работи, те са си наши." Демокрация ще има тук на куково лято.

 5. 15
  куку | нерегистриран
  25
  -6

  Браво !!! Много пъти съм плюл съдиите и не без основание . Сега обаче това остана единственото островче на законност в страната !

 6. 14
  | нерегистриран
  8
  -7

  Минчо, не се надувай ! Явно си от състава на ВСС, и достатъчно, но необосновано, си се харесваш!

 7. 12
  | нерегистриран
  6
  -31

  Интересно в какво си качество Лозан иска информация от двете институции - в качеството на административен ръководител - председател на ВКС или в качеството на член на ВСС по право и председателстващ съдийската колегия?

 8. 10
  минчо | нерегистриран
  18
  -9

  Само искам да попитам не мислите ли че, стария състав на Съдийската колегия /във формат /8 : 6/ щеше без доказателства да го уволни и да изпълни "заданието". Все си мисля, че щеше и за това поне сега виждаме /за момента/ че трудно се манипулират съдии от по- високите нива, колкото и да не искаме да го признаваме и да плюем за едно или друго

 9. 8
  ? | нерегистриран
  22
  -2
  До коментар #5 от "гост | нерегистриран":
  Кой го светва ли? Ами Херо бе Херо  Мустафата ли бе?

  Верно сме за бой, щом външни ни диктуват.

 10. 7
  | нерегистриран
  36
  -3

  Кирилов, разбра ли, че нито САЩ, нито европейския мониторинг ще ти/ви свършат работата !!!

 11. 6
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  53
  -1  Поздравления за Съдийската колегия на ВСС!  Държавният секретар на САЩ може да издаде и огласи забрана за влизане в САЩ на каквито "конфиденциални" основания намери за подходящи, но не и да отстранява български съдия, или да указва на българския министър на правосъдието да иска това от негово име. Ако предложението на българския министър (?) е негова инициатива, ще трябва да спази закона, а не указанията на държавния секретар на САЩ, или на друг политик.

 12. 5
  гост | нерегистриран
  28
  0
  До коментар #4 от "??? | нерегистриран":
  Най-интересно ми е какъв е този министър, който прави такива нелепи и необосновани предложения?

  Всеки дребен работодател е наясно, че така не се уволняват хора.

  Този какъв е, че не е наясно с това? Какъв е екипът му? Кой го съветва?

  Кой го светва ли? Ами Херо бе Херо

 13. 4
  ??? | нерегистриран
  52
  -1

  Най-интересно ми е какъв е този министър, който прави такива нелепи и необосновани предложения?

  Всеки дребен работодател е наясно, че така не се уволняват хора.

  Този какъв е, че не е наясно с това? Какъв е екипът му? Кой го съветва?

 14. 3
  ? | нерегистриран
  53
  -2

  "...за да е допустимо искането на правосъдния министър, то той трябва дa излoжи конкретни oбcтoятeлcтвa относно твърденията си, че съдия Миталов не е нeизпълнил cлyжeбнитe си зaдължeния.Кирилов ще трябва да уточни какво точно дисциплинарно нарушение твърди, че е извършено, на кои дaти, откъде е разбрал за него, както и ĸoи paзпopeдби нa HΠK ca били нapyшeни според него."  Това е ясно на всеки селски бакалин, който има две продавачки в магазина си на трудов договор.

  Не можеш да уволниш човек без грам конкретика и доказателство за извършено поне едно сериозно нарушение.

  Наистина ли ни управляват хора, които знаят по-малко от селския бакалин?

 15. 2
  !!! | нерегистриран
  63
  -2

  Браво на колегията!

  Трябва да се отстояват позициите на системата, на държавата, на суверенитета на България и да се защитават хората, когато против тях има само едни голословни нападки без никакви доказателства за извършени неправомерни действия!

  Не може да правим ниски метани до безкрай! Стига вече слугинаж!

  Жалко, че в правителството има хора, които са готови да продължат да раболепничат пред САЩ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.