Бившият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини ще бъде изправен пред съд

Бившият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини ще бъде изправен пред съд

Бившият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини ще бъде изправен пред съд за спиране на мигрантите при навлизане в страната. Повдигането на обвинението е поради предполагаемо "отвличане на мигранти", предадоха от Euronews. Италианските сенатори гласуваха в сряда за повдигане на обвинение за лидера на дясната партия "Лига".

Миналият юли, като министър на вътрешните работи, той блокира кораб, превозващ спасени мигранти от докинг в сицилианско пристанище. Тогава 131 мигранти бяха възпрепятствани да  напуснат пристанището почти седмица. Поради това наблюдаващите прокурори го обвиняват в отвличане. По това време Салвини настояваше за затваряне на пристанища за мигранти. От своя страна политикът казва, че той просто е прилагал правителствената политика.

Салвини, коментирайки в Twitter преди гласуването, казва: "Ако ще бъда изправен пред съда, ще обясня на съдиите, че имах задължение да защитавам италианските граждани и ще  вляза спокойно в заседателната зала като представляващ милиони Италианци - това, което направих, беше това, което искаха: проверка на онези, които влизат в Италия и тези, които напускат, каквато бих направил в дома си. Когато не правите нищо нередно, няма от какво да се страхувате. "

Въпреки че делото може да продължи години наред в съдебната система на Италия и би могло да подкопае кандидатурата му за власт, по-рано през януари Салвини инструктира депутатите от неговата партия да не се противопоставят на процеса, за да му позволят да защити действията си. Тази маневра беше тълкувана от някои като опит да спечели подкрепа преди регионалните избори в Емилия Романя, които след това той все пак загуби.

Случаят с кораба "Грегорети" е само един от създалите се правни проблеми на Салвини. Прокурорите искат да му повдигнат обвинение и за отказ за достъп до друг кораб, превозващ мигранти. Ства въпрос за "задържането" на 107 мигранти на лодка на неправителствена организация в Сицилия между 14 и 20 август 2019 г. Първоначалното гласуване по този случай предстои  да се проведе на 27 февруари.

Докато партията "Лига" все още е напред в националните проучвания, Салвини загуби ключов вот миналия месец. Твърди се, че процесът ще му позволи да се представи като жертва на политически мотивирано преследване по делото, но потенциалната виновна присъда би могла да попречи на шансовете му да се кандидатира за премиер в бъдещите избори.

Квалифицирайки случая като политически мотивиран, Салвини казва: "Не мога да приема повече да съм наричан престъпник, за всичко си има граници", предава информационна агенция Ansa. "В демокрацията справедливостта идва от хората."

ВСС гради нов механизъм за изчисляване на заплатите в съдебната система

Предишна новина

Арестуваха почти всички пътни полицаи в Малта заради масови измами

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.