КПКОНПИ иска конфискация на имущество за близо 3 млн. лв. от адвокат на Цветан Василев

КПКОНПИ иска конфискация на имущество за близо 3 млн. лв. от адвокат на Цветан Василев
Лазар Карадалиев, снимка:БНТ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за отнемане на имущество за 2 800 963, 74 лв. срещу един от адвокатите на основния подсъдим по мегаделото КТБ Цветан Василев - Лазар Карадалиев, съобщиха от Антикорупционния орган.

На същото заседание Комисията е взела решение за внасяне общо 12 искови молби за отнемане на имущество в окръжни съдилища в страната, на обща стойност 7 544 917, 26 лв., в това число и този срещу адвоката на Василев.

Според КПКОНПИ Карадалиев е получил неследваща му се сума в качеството на адвокат, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група.

Антикорупционният орган е внесъл в Окръжен съд – Пазарджик и искова молба на стойност 1 997 196,87 лв. срещу Иво М. В цената на иска са включени два недвижими имота, както и парични средства. В периода 2009 г. – 2014 г. той е принудил две лица чрез заплаха да му прехвърлят имоти и да му заплатят пари, с което им е причинил значителни вреди. Предявяването на иска е пряк резултат от повдигнатите от прокуратурата обвинения за изнудване.

В Софийския градски съд КПКОНПИ претендира още паричната сума от 766 438,47 лв. от бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за това, че е ръководил организирана престъпна група, като е поискал и получил неследващ се дар – парична сума, и е упражнил влияние при взимане на решения от длъжностно лице.

В Окръжен съд - Перник е внесена и искова молба срещу Юлиян З. Цената на иска е 383 739,10 лева. Юлиян З. е разследван от прокуратурата за участие в организирана престъпна група, действала на територията на ГКПП Кулата, за това, че в качеството си на длъжностно лице се е сговорил да извърши престъпление – подкуп.

КПКОНПИ е внесла и в Окръжен съд - Стара Загора иск с цена 543 271, 08 лв., в която е включен и един недвижим имот. Искът е срещу Георги П., обвинен за това, че без съответното разрешение е извършвал банкови сделки чрез предоставяне на кредити с договорена лихва за връщане, като по този начин е получил значителни неправомерни доходи.

Комисията внася искови молби и в окръжните съдилища във Варна, Бургас, Търговище, Велико Търново, Шумен и Враца.

ВАП възложи на КЕВР незабавна проверка за състоянието на ВиК мрежата в цялата страна

Предишна новина

Съдът на ЕС решава до месец по преюдициалното питане за обвързаността на гражданската конфискация с наказателния процес

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Симо | нерегистриран
  0
  0

  Абе те ще ги търсят, ама надали ще ги намерят. И тоя сигурно ще се укрие като подопечния му престъпник.

 2. 3
  #1 | нерегистриран
  2
  -1

  Значи,тва дето не са го изхарчили, няма да си го изрежат, тъй ли?

 3. 2
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  КПКОНПИ имат да наваксват десетки хиляди левове по дела по ЗОДОВ, по които са осъдени.А колко още има да плащат, даже нямат представа.Когато пратят някой инспектор по дела по ЗОДОВ, милите хабер си нямат за какво става дума, и какво правят там.

 4. 1
  | нерегистриран
  7
  -14

  Това се казва "събуждане" не всъщност дори не е събуждане, а силен,здрав,организационен ритник на администрацията на КПКОНПИ, дупе да им е яко на престъпниците, всичко ще им вземат, а тва дето са го изхарчили ще си го излежат

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.