Милион и половина гаранция за жената до Васил Божков - Елена Динева

Милион и половина гаранция за жената до Васил Божков - Елена Динева
Жената на Васил Божков - Елена, снимка:Нова телевизия

Специализираният наказателен съд (СНС) определи гаранция от милион и половина лева за жената на Васил Божков - Елена Динева. Тя, както и хазартният бос, е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от съпруга й. Съдът счете, че големият размер на гаранцията за Динева е справедлив, тъй като тя притежава осем фирми, както и, че към момента може да се направи обосновано предположение, че е съпричастна към престъплението, в което е обвинена.

По-рано от прокуратурата поискаха постоянен арест за жената на Божков, но магистратите прецениха, че засега доказателствата са твърде оскъдни.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев потвърди, че документите за екстрадицията на Божков вече са в Обединените арабски емирства. "Оттук-нататък топката е при тях", коментира Гешев от Благоевград, където се намира заедно с главния секретар на МВР във връзка с провеждаща се специализирана операция срещу битовата престъпност. При акцията са арестувани 15 души.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък е разпоредил пълна проверка на звеното в МВР, което е изнесло и предало незаконно на Васил Божков оригинален документ за негова криминална регистрация отпреди 1989 г. Бланката е проверена и се е оказало, че е оригинал. Тя беше намерена в касата на хазартния бос при вчерашната акция в офисите му. "Получих разпореждане от спецпрокуратурата. Разпоредил съм спешна проверка до края на деня. Би трябвало да има две оригинални бланки - едната е в СДВР и е потвърдено, а другата не е открита и вероятно е същата. Нейното място не е в касата, а във въпросното звено на МВР. Ще назнача по-подробна проверка", заяви пред журналисти Ивайло Иванов.

"Това е оригинален документ за крими регистрация преди 1989 г.Това е бланка за крими регистрация, лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей", коментира Иван Гешев.

По повод обвинения от някои медии срещу прокуратурата за акциите с изземването на културните ценности от офисите на Божков, главният прокурор коментира, че това е пропаганда. "Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. И това е нормално - хората си защитават нещата, които са си закупили вероятно от иманяри и си складират по офисите. И си ги защитават с една пропагандна кампания", добави Гешев.

Главният прокурор коментира и темата по повод разпоредената от него проверка на приватизационния процес, че тя ще започне с най-големите сделки и какви пари са влезли в държавата активи.

"Ще започнем от най-големите активи и следващите. Ще се върви на етапи - по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично", уточни той.

"Всеки може да ме обвинява, моята работа е да работя, не е пиар акция проверката на приватизацията. Но нека се упражняват върху прокуратурата, но с всяка наша стъпка ще докажем, че някои си правят вятър на устата, хибридни атаки и защитават лични интереси. Ние си вършим работата", каза още Гешев и допълни: "Ние сме длъжни да затворим тази страница и сме длъжни на българския народ, мисля че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това го знае всеки български гражданин. Знам ,че сега ще кажат, че това са политически речи, но това са думите на българските граждани, това е което говорят хората и с тях контактувам постоянно. И ние сме длъжни да направим всичко възможно да има справедливост", заяви Гешев.

Според него, за да има и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпление, и политиците трябва да си свършат своята работа, а не само да ръкопляскат.

Среща на главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов с общинското ръководство на Благоевград, снимки:ПРБ

Главният прокурор се срещна с окръжния прокурор на Благоевград Христо Георгиев

Главният прокурор Иван Гешев разговаря с кмета на с. Церово Лефтер Едипов

Още по темата

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при трима кметове на общини

Предишна новина

Евтаназията стана обект на обсъждане и в португалския парламент

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 13
  Стефан Кметев | нерегистриран
  5
  0

  Старият кмет-сватът- има къща в с. Поручик Чунчево, Каварненско, но може да замени селската къща с апартамент в София- не че той няма няколко. Има един специално за него и други такива като него, намира се в кв. Банишора, бул. Столетов, №21. Някои негови бивши ортаци избягаха в чужбина, но може да ги върнат.

 2. 12
  Заменков | нерегистриран
  8
  0

  За Софиянски давността не е изтекла. Той бе кмет до 2005г. , раздаваше общинско имущество като топъл хляб на когото трябва. Имаше заменки, одобрени по формална процедура от общински съветници и чиновници от общината. Тия хора трябва да се издирят, преди заменката се е правело "анализ" и съответното "одобрение". Бившият главен архитект Стуци Пияндето- той се пресели в един по-хубав свят, спомина се от пиене- доста финикийски знаци прибра. Но най-се облажиха кмета и кохортата около него, даже бе създал своя партия и съответно група общински съветници в общината, за да прокарват изгодни за тях решения. Доста крадоха и кметове на общини, на почти всички общини, избрани лично от стария кмет. София е ощетена с доста, само вещи лица могат да определят, но поне едно 200 милиона лева има.

 3. 11
  | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #5 от "Сватев | нерегистриран":
  А свата ? Неговата давност не е изтекла, той бе кмет до 2005г.Разпродаде общинско имущество за жълти стотинки на свои приятели, отделно бе приложена схемата на прочутите заменки, които бяха "кон за кокошка". Сега тези, които се сдобиха с общинско имущество и то стана тяхна собственост, не си знаят парите. Само от наеми на месец някои вземат по 200 000 евро. Раздадени бяха сгради, урегулирани терени, части от сгради, апортираха общинска собственост и създадоха смесени предприятия. Общината бе ощетена със стотици милиони, поне.

  Точно така. Ухилено-лигавото лице на престъпността-мафиотчето на прехода е крайно време да го хванат за ушите.Той е отдавна за доживотна. Корумпирани съдии го оправдаха, но давността за останалите му стотици му престъпления не е изтекла.

 4. 8
  фактите | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #7 от "RRR | нерегистриран":
  Много филми гледате, младежи.  Всъщност е типична практиката от МВР да се изнасят документи, и предават незаконно срещу ДМС на заинтересованото лице. Да напомня,че при събитията в Катуница в дома на цар киро бяха намерени множество жалби на граждани срещу него. Гражданите са подавали жалби срещу цар киро в близкото РПУ, а от там някой е предавал жалбите на цар Киро-да си ги има на разположение.

 5. 7
  RRR | нерегистриран
  9
  -1

  Много филми гледате, младежи.

 6. 6
  хорейшо | нерегистриран
  2
  -10

  Кой изнесе бланката е въпрос на елементарна дактилоскопска експертиза. Проверяват се всички отпечматъци по документа, и след разпити и др действия се установя и кой е предал документа. Може и полиграфско изследване, на лицата, имащи досег с бланката. Очевдно е ,че бланката е "пипана" от не повече от 6-7 МВР служителя, тоест е елементарно да се намери кой е сганта, извършил беззаконието.

 7. 5
  Сватев | нерегистриран
  18
  0

  А свата ? Неговата давност не е изтекла, той бе кмет до 2005г.Разпродаде общинско имущество за жълти стотинки на свои приятели, отделно бе приложена схемата на прочутите заменки, които бяха "кон за кокошка". Сега тези, които се сдобиха с общинско имущество и то стана тяхна собственост, не си знаят парите. Само от наеми на месец някои вземат по 200 000 евро. Раздадени бяха сгради, урегулирани терени, части от сгради, апортираха общинска собственост и създадоха смесени предприятия. Общината бе ощетена със стотици милиони, поне.

 8. 2
  Въпросче | нерегистриран
  23
  -4

  А за бабата постоянна мярка ще се иска ли?

 9. 1
  RRR | нерегистриран
  26
  -6

  Кога ли ще свърши пародията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.