ВКС ще тълкува въпроса за давността при висящи изпълнителни процеси отпреди юни 2015 г.

ВКС ще тълкува въпроса за давността при висящи изпълнителни процеси отпреди юни 2015 г.

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) е образувано Тълкувателно дело № 3/2020 г. за постановяване на тълкувателно решение от Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на съда по въпроса за давността при висящи изпълнителни процеси отпреди юни 2015 г., съобщиха от съда.

Конкретният въпрос, с който ОСГТК ще се занимае е:

"От кой момент поражда действие отмяната на Постановление на Пленума на Върховния съд № 3/1980 г., извършена с т. 10 от Тълкувателно решение № 2/26.06.2015 г. по Тълкувателно дело № 2/2013 г. на ОСГТК на ВКС, и прилага ли се последното за вземания по изпълнително дело, което е образувано преди приемането му?"

Тълкувателното дело е образувано по искане от Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, която е предложила на ОСГТК на ВКС да постанови тълкувателно решение по въпроса, поради съществуваща противоречива съдебна практика, постановена по реда на чл. 290 от ГПК.

С т. 10 от Тълкувателно решение № 2/26.06.2015 г. върховните съдии отменят ППВС № 3/1980 г., според което погасителна давност не тече докато трае изпълнителният процес за принудителното осъществяване на вземането. С Тълкувателното решение от 26.06.2015 г. се приема, че когато взискателят не е поискал извършването на изпълнителни действия в продължение на две години и изпълнителното производство е прекратено по чл. 433, ал. 1, т. 8 от ГПК (чл. 330, ал. 1, б. "д" от ГПК отм.), нова погасителна давност за вземането започва да тече от датата, на която е поискано или е предприето последното валидно изпълнително действие.

В искането на Висшия адвокатски съвет е посочено, че според част от съдебните състави на ВКС давността върху вземания, предмет на изпълнително дело, образувано преди 26.06.2015 г., тече от момента на последното валидно изпълнително действие, тъй като давност в изпълнителния процес тече. Изоставя се разбирането, прието в ППВС № 3/1980 г., че давността не тече във висящия изпълнителен процес, включително по отношение на изпълнителни дела, образувани преди 26.06.2015 г.

Според друга част от съдебните състави отмяната на ППВС № 3/1980 г. няма обратно действие и в този смисъл давността върху вземания, предмет на изпълнително дело, образувано преди 26.06.2015 г., не тече.

Учредяват стажантска програма в три столични прокуратури за студенти от УНСС

Предишна новина

Жалбоподател заплашвал със смърт съдия Райна Мартинова от СГС и я преследвал до дома й

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    1
    0

    Време е тълкувателно дело да покаже, че е задължително съделителите по дела за делба по съдебен ред да започнат да си плащат държавните такси. В противен случай делбата следва да се счита за нищожна след 6 месеца от влизане та решението в сила. Дори издаването на изпълнителни листи, повечето дела са прекратени поради изтекла давност.Как е допустимо хора със задължения към съда от неплатени държавни такси да завеждат нови искове или да им се налага глоба по наказателни дела при неплатена предходна. Така се стига до липсата на справедливост и безнаказаност в обществото.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.