Главният прокурор няма правомощия да контролира евентуално разследване срещу самия него

Главният прокурор няма правомощия да контролира евентуално разследване срещу самия него

Конституцията и законите не дават правомощие на главния прокурор да контролира евентуално разследване срещу самия него. Това гласи становище на Асоциацията на прокурорите в България по конституционно дело № 15/2019 г.

Делото бе образувано пред Конституционния съд (КС) по искане на Министерския съвет (МС) за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 126, ал. 2 от Конституцията на Република България. Въпросът, който правителството зададе на конституционните съдии, бе: "Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип "никой не може да съди себе си" /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?"

Според съсловната организация на обвинителите, освен това националното ни законодателство съдържа достатъчно механизми и гаранции, за да бъде предотвратена нерегламентираната намеса във вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор, включително и от прокурор от по - висока по степен прокуратура. "Съгласно чл. 43, ал. 3 от НПК указанията на прокурор от по - висока по степен прокуратура са задължителни, ако са писмени и мотивирани. Тази разпоредба кореспондира със забраната за даване на устни разпореждания и указания във връзка с работата по дела - чл. 143, ал. 2 от ЗСВ и чл. 143, ал. 5 от ЗСВ, вменяваща в задължение на прокурорите от по - висока по степен прокуратури да не засягат вътрешното убеждение на прокурора.   Съгласно чл. 200 от НПК "Постановленията на разследващия орган се обжалват пред прокурора. Постановленията на прокурора които не подлежат на съдебен контрол, се обжалват пред прокурор пред по - горестоящата прокуратура, чието постановление не подлежи на обжалване". По аргумент от посочената разпоредба следва извода, че Главният прокурор не разполага с правомощието да осъществява контрол върху действията на разследващите органи. Справедливият съдебен процес е обезпечен и чрез контролните функции на съда по отношение на законността на една значителна част от процесуалните - следствени действия, с които най - интензивно се засяга неприкосновеността на личността", смятат от организацията.

На следващо място Асоциацията на прокурорите счита, че възприемането на тезата, че конституционното правомощие на Главния прокурор да осъществява надзор за спазването на закона може да бъде упражнявано и по дела, при които той е заподозряно/обвиняемо лице попада в противоречие и с конституционния принцип за равенство на гражданите пред закона – чл. 6, ал. 2 от КРБ.

"Това е така, защото на конституционно ниво ще се признае  възможността на Главния прокурор, в качеството си на орган на власт, да участва с ръководно – решаващи функции в провеждането на наказателното производство, водено срещу самия него. По този начин той би бил поставен, по силата на заемания от него държавен пост  в по - благоприятно положение спрямо  лицата, срещу които се води досъдебно производство. Наред с това се нарушава правото на пострадалите лица или ощетените юридически лица на справедлив процес, защото те няма да разполагат с ефективни средства за защита на своите права и законни интереси", смятат прокурорите.

Подобна теза в посока, че главният прокурор не може да оказва влияние върху действията на негов колега, на когото е възложено разследването му, споделиха и мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, както и проф. д.ю.н. Васил Мръчков.

Главният прокурор подписа с КНСБ Меморандум за разбирателство и сътрудничество

Предишна новина

Висшият адвокатски съвет се засегна от реплика на главния прокурор и го декларира писмено

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  питащАма как ще стане това рзследване,скъпи колеги? | нерегистриран
  3
  0

  Как ще стане това разследване скъпи колеги?АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО Е!Тази т.нар "асоциация" така силно се докарва на най-силния,че просто се отчайвам.

 2. 5
  RRR | нерегистриран
  3
  -2

  Дали.Някой май обича да чете Указания Цацарови и да не мисли.

 3. 4
  Хаха | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Спомних си, как дявола чете Евангелието.Айде да не споменавам, на колко нива се обжалват и контролират служебно отказите, въпреки НПК.  Това не е интерпретация на Дявола, а точно прилагане на закона.

 4. 3
  НАИВНИЦИ | нерегистриран
  8
  -4

  ТЕЗИ НИ ВЗЕХА ЗА НАИВНИЦИ. ПРОФ. МРЪЧКОВ БИЛ КАЗАЛ И ТОЙ НЕЩО СИ. ЗАРАДИ МНОГОТО ПРОФЕСОРИ ЦЪФТИМ И ВЪРЖЕМ. ТЕЗИ НА КОГО ОБЯСНЯВАТ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ. НАЛИ ТАЙНО И ПОДЛО ОКОПАЛИТЕ СЕ ОКОЛО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СА В СЪСТОЯНИЕ ДА СЪСИПЯТ ЦЯЛАТА ФАМИЛИЯ НА ПРОКУРОР, КОЙТО СИ ПОМИСЛИ ДА ОБРАЗУВА ПРОИЗВОДСТВО. ТЪНКО, НО БЕЗОТКАЗНО МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СЕ ОКАЖАТ БЕЗРАБОТНИ. ВСС ЩЕ АТЕСТИРА ДРЪЗНАЛИЯ ДА РАЗСЛЕДВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР. ДА СЕ ПОИСКА ОТ ЕК ДА РАЗШИРИ ПРАВОМОЩИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА И КЬОВЕШИ ДА ИЗПРАТИ ЕКИП ОТ ТРИМА ПРОКУРОРИ ЗА ДА ПРОВЕРЯВАТ. ТАКА УСТРОЙВА ЛИ ВИ ИЛИ ЩЕ РЕВЕТЕ КАТО ОПАРЕНИ. САКЪН - НИЕ СМЕ СУВЕРЕННИ, КОГАТО ЩЕ НИ ЩАВЯТ, НО КОГАТО ДЕЛЯТ ПО ЕВРОФОНДОВЕ НЕ СА СУВЕРЕННИ - ПРИБИРАТ ЧУЖДОТО.

 5. 2
  ! | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Спомних си, как дявола чете Евангелието.Айде да не споменавам, на колко нива се обжалват и контролират служебно отказите, въпреки НПК.

  И не само. Обжалвано и потвърдено постановлеие за отказ, след ...N месеца/години се подалага на служебен контрол от по-горна на въззивната инстанция и ..хоп - отменени и двете!Точно най-натоварените от първоинстационнитепрокуратури - районните имат интерес от ясни и категорични правила по отношение на контрола върху постановленията за отказ/прекратяване. Ама, това ще удари и по "пътечките" на много именити кантори и адвокати, които умишлено пропускат срока за съдебно обажалване на прекратяването и "цакат" на по-горна инстация в прокуратурата.

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  15
  -4

  Спомних си, как дявола чете Евангелието.Айде да не споменавам, на колко нива се обжалват и контролират служебно отказите, въпреки НПК.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.