Висшият адвокатски съвет се засегна от реплика на главния прокурор и го декларира писмено

Висшият адвокатски съвет се засегна от реплика на главния прокурор и го декларира писмено

Висшият адвокатски съвет (ВадвС) се засегна от реплика на главния прокурор Иван Гешев, отправена в четвъртък, във връзка с исканията на група адвокати за засилване на влиянието на съда върху дейността на прокуратурата.

В публично изявление главният прокурор определи като "наглост" призивите за изменения в Конституцията във връзка с бъдещето на държавното обвинение от страна на цитираната група защитници. "Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата, това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата", посочи Гешев.

А както "Правен свят" писа, в средата на седмицата шепа близки или свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев адвокати излязоха с крайно лобистко и политически украсено становище, в което за пореден път настояват за ограничаване на правомощията на прокуратурата.

Определението "наглост" във връзка с това становище обаче явно е засегнало висшия орган на адвокатурата и е предизвикало списването на декларация против него. В нея от ВАдвС посочват, че "всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били "обвиняеми", поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор".

"Процесът няма как да е гарантирано справедлив без участието на адвокати, като защитници на обвинените от прокуратурата лица, защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото", пишат още от адвокатурата.

"Правен свят" публикува пълния текст на декларацията на ВАдвС:

Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се!

Справедливостта, най-висша ценност на правовата държава и всяко цивилизовано общество, е непостижима без правосъдие, почиващо на върховенството на закона и правото. Честно и справедливо правосъдие има само там, където има защита. Защитата е конституционна задача на адвокатурата.

На 27 февруари 2020 г. в изявление пред медиите главният прокурор Иван Гешев определи като "наглост" становището на Фондация "Български адвокати за правата на човека", дадено по повод инициирани от Президента на Република България - Румен Радев, консултации в хода на дебат за промени в Конституцията. Главният прокурор Иван Гешев си позволи да квалифицира адвокати – правозащитници като "адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси", а аргументираните им предложения за промяна в Конституцията сведе до невярната констатация: "все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата".

По този повод, Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична позиция относно следното:

Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което адвокатите няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били "обвиняеми", поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор.

Прокуратурата е институция, която е призвана да ръководи разследването и упражнява общ надзор за законосъобразното му провеждане, но единствено съдът има правомощията да се произнася дали едно лице е виновно, или не. Основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес. Процесът няма как да е гарантирано справедлив без участието на адвокати, като защитници на обвинените от прокуратурата лица, защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото.

Затова всякакви квалификации по отношение на адвокатите, чрез които се правят преки, но неправилни внушения за същността на адвокатската професия и конституционно гарантираното чрез дейността на адвокатите право на защита, не само уронват престижа на адвокатурата, но и посягат на държавността. Защото държавност означава сигурност за всички български граждани, че никой няма да бъде несправедливо обвинен и осъден.

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми.

Адвокатите не само съветват и защитават. Адвокатурата, като институция, има и друга, твърде важна обществена роля, а именно – да отстоява принципите на законността и справедливостта при всички случаи, когато тези принципи са застрашени или нарушени.

Висшият адвокатски съвет счита, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този въпрос не касае конкретната личност, която в определен момент заема длъжността главен прокурор, а има отношение по основния механизъм на функциониране всяка съвременна правова държава – такова разделение на властите, при което се гарантира прякото приложение на принципа "власт, власт възпира", за да не може никоя власт да бъде безконтролна. Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.

Адвокатурата е призвана да защитава правата и интересите на всички граждани – на тези, които са обвинени в извършване на престъпление, но и на тези, които са пострадали от престъпление, затова адвокатурата има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура.

Висшият адвокатски съвет заявява, че силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура, а напротив. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия, която да внася ефективни и проверени обвинителни актове, основани на факти и доказателства, които да водят до справедливи съдебни актове. Единствено при зачитане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и при ефективно функциониране на всички власти в рамките на техните конституционни правомощия, България може да бъде правова държава, защото, както Висшият адвокатски съвет съвсем скоро имаше повод да напомни отново – там, където свършва правото, започва произволът!

Още по темата

Главният прокурор няма правомощия да контролира евентуално разследване срещу самия него

Предишна новина

Обвиняемите задочно за отравянето на Емилиян Гебрев могат да бъдат заловени само, ако напуснат Русия

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  До Първомартеровеца | нерегистриран
  2
  -1

  Свършиха ли хапчетата на 22 февруари? Или се развали сценария от последните 15 години, а?

 2. 4
  Адвокатурата не е срамно сборище да се изражда в политическа секта | нерегистриран
  6
  -3

  Адвокатурата не може и не трябва да се политизира. Адвокатурата не е политическа организация. Адвокатурата не може да се превръща във фашистко,нацистко,неолиберално или посткомунистическо сборище. Адвокатурата не може да се конфронтира със прокуратурата и с когото и да било. Не бива да се създават паралелни структури на адвокатурата, както вън така и вътре в нея,под различни най чудати наименовани,като Адвокати за промяна, Адвокати на свободата,Адвокати на жените, Адвокати на мъжете, Адвокати франкофони, рускоговорящи, Свободни адвокати, Адвокати демократи, Адвокати апостоли, Адвокати на 12 те луни, Атеисти, нацисти,пацифисти, анархисти ,марксисти,адвокати катари, албигойци, валенти, баптисти, анабаптисти,европейци, демократи,реформатори, вегетерианци,антифашисти , адвокати за всеки, Адвокати по гърба вълнати и т.н. Никакви декларации,манифести, прокламации,обръщения,призиви и подобни изстъпления не трябва да противопоставят адвокатите на обществените и държавни институции ! Напоследък хулиганстващи индивиди,явно профашистки,неолиберални,силно политизирани в ляво или дясно, безумно напористи и страдащи от комплекс за власт, подтиснати или явни хомосексуалисти и още други най различни страдащи от различни подобни психически заболявания,жадни за изява и лудуване се стремят пряко или косвено да овладеят адвокатурата за да я конфронтират и използват, като политическо оръжие или поле за лична политическа изява и реализиране на дегенератски политичски прояви,цели и идеи. Адвокатурата трябва да си знае мястото и на събранията си не трябва и не бива да се държи, като тълпа от дюдюкащи и свиркащи,тропащи и крещащи двукраки, с първосигнални примитивни отечественофронтовски или неофашистки,лустраторски или прокомунистически комитети,мрежи ,тайни сговорници и манипулатори ,братя во Христе или братя во Луцифера,тайни общества и подобни.В адвокатурата няма място за фюрери,нацистки водачи, политидеолози,лидери, и всякакви побеснели страдащи от психически разстройства,ръководители.Адвокатурата не е секта и не е място за политическа трибуна ,пропаганда,не е журналистически клуб, не клуб за срамен произвол за анархия,тя не е пронацистка или комунистическа орда и не трябва да се превръща в такава. Ако някои имат подобни и най малки илюзии, ще трябва горчиво да се разочароват,а най добре бързо да се разделят с тях.

 3. 3
  незапознат | нерегистриран
  9
  -7

  ВАдвС след неприемането на отчета няма ли да подава оставка, няма ли да има извънредно ОС и да се избере нов ВАдвС?

 4. 2
  За бойчето | нерегистриран
  9
  -3

  Чакаме да прочетем кой е жабето и кой е жребчето.

 5. 1
  боец | нерегистриран
  6
  -14

  Видяла жабата, че подковават коня...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.