Пленумът на ВСС се саморазпусна до 13 април, отложени са и всички конкурси за младши магистрати

Пленумът на ВСС се саморазпусна до 13 април, отложени са и всички конкурси за младши магистрати

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се саморазпусна и няма да провежда заседания до 13 април, докогато е обявено и извънредно положение в цяла България. Това решиха кадровиците на извънредно заседание в понеделник.

През това време двете ресорни комисии "Бюджет и финанси" и "Управление на собствеността" ще се разпореждат с бюджета и имотите на съдебната власт.

Във времето, в което Пленумът няма да се събира, ще се извършват единствено рутинните плащания към органите на съдебната власт и ще се осъществяат финансовите взаимоотношения с други институции, с които ВСС има сключени договори. Обществени поръчки няма да се обявяват.

Комисията "Управление на собствеността" пък ще взима решения за съдебните сгради, имотите и инвестициите в тази посока. 

Както "Правен свят" писа, в неделя, на извънредно заседание Съдийската колегия прецени, че в настоящата ситуация е необходимо спирането на почти всички дела в страната с малки изключения. Нови дела няма да се образуват в съдилищата до 13 април, а достъпът до съдебнтие сгради ще бъде строго органичен както за граждани, така и за магистрати и служители.

Веднага след заседанието на Пленума, и Съдийската колегия се събра извънредно в понеделник за втори пореден ден. По време на заседанието й бяха отложени всички конкурси, в това число за младши съдии, за първоначално назначаване в Софийския градски съд и в Окръжен съд-Враца. Ще бъдат обявени допълнително новите дати за провеждане на процедурите. Отлагат се и изборите за административни ръководители, насрочени до 13 април. 

Cъдийcĸaтa ĸoлeгия дoпълни и cпиcъĸa нa дeлaтa, ĸoитo щe бъдaт paзглeждaни oт cъдилищaтa в извънpeднoтo пoлoжeниe. В него влизат делата пo чл. 159a HΠK и пo ЗEC и дeлaтa пo чл. 19, aл. 6 oт Зaĸoнa зa тъpгoвcĸия peгиcтъp, във вpъзĸa c чл. 536 ГΠK.

Прокурорската колегия на ВСС също отложи насрочените изпити за младши следователи и младши прокурори в окръжните съдилища до изтичането на извънредното положение. Датата и часът на процедурите също ще бъдат обявени допълнително. Няма да се провеждат и избори за административни ръководители в прокуратурите. В сряда, кадровиците трябваше да изберат Окръжен прокурор на Ямбол, но с решението си от понеделник, Прокурорската колегия отожи събеседването. 

"Дори извънредното положение да не бъде продължено, писменият изпит за младши магистрати, обявен за 25 април, няма как да бъде проведен", обясни Огнян Дамянов.

Междувременно, предстои в рамките на деня внасянето на проекта за закон, касаещ мерките по време на извънредно положение. Очакава се с него да бъде наложен и мораториум на процесуалните срокове. 

Приемът на жалби и съдебни книжа в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив се извършва по нов ред

 

Приемът на жалби и съдебни книжа в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив, от 16 март 2020 г. до 31 март 2020 г., се извършва по нов ред във връзка с обявеното извънредно положение в страната и с цел намаляване на риска от заразяване с коронавирусна инфекция, съобщиха от обвинението.

 

Със заповед на и.ф. апелативния прокурор на гр. Пловдив – Божидара Попова и на основание чл. 140 от Закона за съдебната власт, от днес до 31 март 2020 г., справките по дела и преписки, наблюдавани от трите прокуратури, както и подаването на жалби, се осъществява в Информационния център на сградата, на партерния етаж, на площад „Съединение" №3, в гр. Пловдив. Там е обособено работно място, с бюро и столове, на което гражданите и адвокатите могат да извършват необходимите справки, които ще им се предоставят от съдебните служители.

 

Информация може да се получава и по телефона, както и на интернет страниците на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив. Жалби и съдебни книжа по делата могат да бъдат изпращани по пощата и на електронната поща на прокуратурите, които са указани на интернет страниците им. За периода от 16 март 2020 г. до 31 март 2020 г., временно се преустановява достъпът на граждани до етажите в сградата, където се намират трите прокуратури на площад „Съединение" №3. Временно са преустановени и приемните дни на административните ръководители.

 

“Уверяваме гражданите, че деловодната работа на трите прокуратури продължава безпроблемно и постъпилите документи ще бъдат обработвани в законовия срок”, посочват от дъжавното обвинение.

Още по темата

МВР: Плащайте с карти, не купувайте лекарства от интернет и звънете на 112

Предишна новина

БСП внесе проект за спиране на сроковете по всички производства до края на извънредното положение

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  112 | нерегистриран
  1
  0

  Мислех, че повече няма накъде да ме разочароват, но пак ме изненадаха - вместо да заседават извънредно и да координират целия шит, в който в момента се намира системата, те се оттеглят на дивана в хола. Правителството да не би да се е саморазпуснало? Или пък Парламентът? Ама понеже в момента няма кого да пенсионират и кого да наградят, значи ние можем да изкараме един месец и по инерция, нали? Съдии, прокурори и следователи работят (макар и по графици за дежурства, а в останалото време пишат вкъщи), но съдебният Синод не може?!

 2. 8
  Пореден плешив гербаджийски месия | нерегистриран
  5
  -1

  Който на всичко отгоре бързо започна да изпуска нерви , но побърза да ни уведоми как той и другия плешив бог били изследвани и нищо им нямало . И ако от това не си вадите изводи

 3. 7
  Няколко въпроса | нерегистриран
  12
  -3

  1. Защо ПВСС се е разпуснал до 13 април?

  2. Ако съдебната власт като цяло няма нужда от оперативната подкрепа на ПВСС, защо той се е разпуснал САМО до 13 април?

 4. 6
  | нерегистриран
  4
  -5

  Няма значение с каква компетентност е, но е прав. И на мен ми направи впечатление, че в щаба няма нито един вирусолог. И Кантарджиев, който единствен говори грамотно, също не е. Но в мутренските държави е така

 5. 5
  Номер едно | нерегистриран
  6
  -1

  Уважаеми, а делата ти ли ще ги напишеш като излезем в отпуск? Защото ние ще работим, макар и вкъщи... А, и там носим дрехи...

 6. 4
  RRR | нерегистриран
  8
  -7

  А ти с каква компетентност си.

 7. 3
  | нерегистриран
  13
  -10

  Тъй като тук всички сте много компетентни , няколко въпроса само : Първи въпрос - каква специалност и опит има зелената богомолка началник на така наречения щаб ? Доколкото разбирам извън хирургия нищо ама нищо друго . Тая криза влиза ли в компетенциите му и толкова ли не можа да се намери един някак по - грамотен ?

  Втори въпрос - защо тотопунктовете са изключени от ограниченията ? Гешев , ти нещо?

  Трети въпрос - как е ситуацията в ромските махали , че то има и цели поселища като град Лом примерно чисто ромска територия ?

  Още много има за питане като например всс защо не продължиха работа при засилени мерки - разстояние между лицата дезинфекция ? Няма задачки за решаване ?

 8. 2
  | нерегистриран
  31
  -7

  Мнооо се кефя на тролове като теб. Най ми е кеф как се напъваш, а заплатите и парите за дрехи си вървят и никой не те ебава за жив троле

 9. 1
  СПРЕЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, И СПЕСТЕНОТО ГО ДАЙТЕ НА СЕСТРИТЕ! | нерегистриран
  4
  -52

  Редно е да бъдат спрени заплатите в съдебната система. Или заплатите ще вървят?  В частния сектор хората са пускани в отпуск-платен или НЕПЛАТЕН. аВИЕ ДОРИ НЕ СИ ПУСКАТЕ ОТПУСКА, ПАЗИТЕ СИ ГО-ЗА ДА ГО ПОЛЗВАТЕ КОГАТО ПОИСКАТЕ, ИЛИ ДА ВИ БЪДЕ ПЛАТЕН. ТАРИКАТСКО, А.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.