СЕС потвърди, че КПКОНПИ може да конфискува имуществото на Цветан Василев

СЕС потвърди, че КПКОНПИ може да конфискува имуществото на Цветан Василев
Цветан Василев

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с окончателно решение по преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на банкера-беглец Цветан Василев.

С решението си съдии в Люксембург подкрепят тезата на Антикорупционната комисия, че производствата по гражданска конфискация на престъпно имущество не са зависими от наказателните дела.

В края на месец март 2018г. се разбра, че съдия Катерина Енчева от СГС, която разглежда иск за над 2,2 млрд. лв. на КПКОНПИ срещу подсъдимия банкер-беглец Василев, е отправила изненадващо преюдициално запитване до СЕС дали гражданската конфискация е зависима от наказателния процес. Вследствие на запитването на съдия Енчева много от делата за конфискация на престъпно имане, които Антикорупционната комисия води, бяха замразени до произнасянето, в това число и делото за отнемане на имущество от Цветан Василев.

Сега съдът на ЕС обаче отговаря, че висящото пред Софийски градски съд (СГС) производство по конфискация е гражданско производство и че вътрешното право предвижда, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право. "Това производство се концентрира само върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно и се провежда независимо от евентуално наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и евентуална присъда за него", пише в решението на съдиите от СЕС.

Според тях, Рамковото решение относно конфискация на имущество има за цел да задължи държавите членки да въведат общи минимални правила за конфискация на средства и приходи, свързани с престъпления, с оглед на улесняване на взаимното признаване на решения за конфискация по наказателни дела. "Следователно това рамково решение не урежда конфискацията на средства и облаги от незаконни дейности, постановена от юрисдикция на държава членка в хода на или след производство, което не се отнася за установяване на едно или няколко престъпления", пишат съдиите в Люксембург.

При тези обстоятелства Съдът констатира, че решението, което СГС следва да постанови, не е по производство, което се отнася за престъпления и следователно не попада в обхвата на Рамковото решение относно конфискация на имущество.

С оглед на това, Съдът стига до извода, че допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление.

От решението на СЕС следва, че българското законодателство за отнемане на незаконно придобито имущество е в съответствие с правото на ЕС.

До настоящия момент на основание на преюдициалното запитване са спрени 15 дела в съдилищата в страната. КПКОНПИ обяви, че ще предяви незабавно молби за възобновяването им. 

Още по темата

Мъж под карантина избяга от болницата и се напи

Предишна новина

Иван Гешев пита правителството какво прави в ромските махали във връзка с COVID-19

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  exporma | нерегистриран
  0
  0

  <a href=https://vskamagrav.com/>kamagra farmaco[/url]

 2. 8
  Великата екатерина енчева | нерегистриран
  9
  0

  Няма други експерти, само тя

 3. 7
  А иначе | нерегистриран
  6
  -2

  за екстрадицията нищо не се споменава. В началото на сезона /BC-19/ некои проявиха определен ентусиазъм по темата, но после явно всичко замря....

 4. 6
  Много щастие има в този сайт | нерегистриран
  6
  -10

  А правото липсва.

 5. 5
  незаконни и неправомерни действия от страна на съдия | нерегистриран
  14
  -4
  До коментар #4 от "Отзоваване | нерегистриран":
  От решението на СЕС става ясно, че Е. БОНЧЕВА не е разбрала приложното поле на Директива 42/2014 тогава какъв експерт е тя. Да бъде отзована.

  Е. БОНЧЕВА не е разбрала приложното поле на Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз, но явно много добре е разбрала приложното поле на шиканирането за лични блага и облаги с незаконни действия или бездействия.

 6. 4
  Отзоваване | нерегистриран
  14
  -3

  От решението на СЕС става ясно, че Е. БОНЧЕВА не е разбрала приложното поле на Директива 42/2014 тогава какъв експерт е тя. Да бъде отзована.

 7. 3
  ефрейтора | нерегистриран
  16
  -1

  Интересно...Досега , вече няколко часа , в олигархическите сайтове няма дума по темата...

 8. 2
  Катерина Енчева, трето лице – помагач | нерегистриран
  17
  -3

  Заради запитването на съдия Катерина Енчева от СГС много от делата за конфискация на престъпно имане, които КПКОНПИ води, са замразени. Месеци след като отправи питането до СЕС съдия Енчева скоростно бе командирована като експерт на България в Европейската комисия, разбира се не без определена подкрепа от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет командирова Катерина Енчева – съдия в Софийски градски съд, като командирован национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия за първоначален период от 2 години, считано от 01.11.2018 г. в гр. Брюксел, Белгия, като запазва за периода на командироване правото си да получава полагащото ѝ се трудово възнаграждение за заеманата от нея длъжност като съдия.  Катерина Енчева е одобрена за участие в процедура на ЕК за подбор на командировани национални експерти в ГД „Правосъдие и потребители“ на ЕК с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 12/17.04.2018 г.

 9. 1
  ефрейтора | нерегистриран
  15
  -1

  Да видим сега какви аргументи ще дъвчат солт@шаците на беглеца...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.