Нотариалната камара пусна списък с дежурствата по места докато сме в извънредно положение

Нотариалната камара пусна списък с дежурствата по места докато сме в извънредно положение

Нотариалната камара пусна списък с дежурствата по места в рамктие на обявеното извънредно положение.

От него става ясно, че в София например на работа ще останат общо 33-ма нотариуси, но не през всички дни и не по всяко време. Подобен е графикът и за останалите райони в страната.

Както "Правен свят" писа, през седмицата Съветът на нотариус препоръча на колегите си сами да вземат решение дали да затворят канторите си, но да се организират така, че нито район в страната да не остава без нотариус. Съветът излезе и с препоръки за спазване на хигиенни условия при работа с клиенти.

В петък пък Народно събрание вписа в Закона за мерките и действията в извънредно положение, че се ограничават "нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители за съответния район".

След ветото на президента Румен Радев върху части от закона, обявено от енго в събота, предстои да стане ясно дали цитираният текст ще остане в този вид или ще претърпи допълнителни редакции.

Президентът наложи вето на по-високите наказания за фалшиви новини и на максималните цени на стоки и лекарства

Предишна новина

Махаме промените за високите наказания за фалшиви новини и за спекулата

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  notary | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #5 от "Единствено неотложни заверки | нерегистриран":
  Да не забравяме, че дейността на нотариусите е ограничена! Всяка обичайна заверка е забранена, да не говорим за мпс, пълномощни и тн! Всичко е видимо и всеки ще си понесе отговорността, ако наруши Закона за извънредното положение!  Привет!

  Макар и с нежелание се включвам днес!

  Фактите говорят сами за себе си. Ако действително изложеното в сайта lex.bg е истина ви дължа извинение! Надценил съм колегите - нотариуси! Най-вече Съвета на НК. Съжалявам!

  Не споделям мнението на Съвета на нотариусите, че при създалото се положение на форсмажор ("force majeure"), неотложните действия предвидени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., публикуван днес и в сила от днес,са налице 141 на брой "неотложни действия" за извършване на сделки с недвижими имоти само и единствено в гр. София. Липсата на легална дефиниция на "неотложни нотариални производства" не оправдава! Вички ние сме в извънредно положение и следва да се подчиняваме само и единствено на Закона, най-вече нотариусите (това е нашето "Символ верую" - разбирай само и единствано Закона! Нормата предвидена в ЗМДВИП е императивна! Регламентира неотложни нотариални производства (действия)!!! Личното ми мнение на Нотариус, е че следва да се ограничат и да не се извършват сделките с недвижими имоти, МПС и т.н., тези неотложни нотариални производсва да се сведат до завещания, пълномощни, припознаване на деца .... до най -важното и неотложно!!! Друго не се сещам. Допълнете ме. Моя скромен опит и прочит се свежда до това.

  Не споделям препоръките на Съвета на нотариусите, сделките с недвижими имоти да се сведат до "минимум две" на ден, защото видете ли АВ и в частност Службите по вписвания работят при ограничен режим.

  Това граничи с цинизъм!!? "Пир по време на чума!" написан от Джон Уилсън "Чумавият град" (1816) .  https://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80

 2. 5
  Единствено неотложни заверки | нерегистриран
  2
  -2

  Да не забравяме, че дейността на нотариусите е ограничена! Всяка обичайна заверка е забранена, да не говорим за мпс, пълномощни и тн! Всичко е видимо и всеки ще си понесе отговорността, ако наруши Закона за извънредното положение!

 3. 4
  Мъдрост | нерегистриран
  5
  -1

  Всички от гилдията, трябва да са достатъчно отговорни, единни и да са в съзвучие с проблемите които има да решава обществото ни, Майка България, ние Българите всички. Така както работят лекарите, аптекарите и други, така спазвайки указанията трябва да работят и нотариусите. Ако има неотложни нотариални удостоверявания, те трябва да бъдат извършвани. Тук не трябва да се комерсиализират тези удостоверявания, а да се приеме че те са обществено необходими, затова нотариусите трябва да работят и да отговорят на обществените очаквания.uu98b1

 4. 3
  Гергана Радева | нерегистриран
  1
  -1

  И кой ще преценява неотложността на сделката..защото за нотариуса може да е неотложна, но за съдията по вписванията може да не и да откаже вписване само на това основание, защото вписванията, отбелязванията и заличаванията са също вид нот.производство

 5. 2
  Ванко | нерегистриран
  3
  -2

  Какво означава “дежурен” и какво означава “работещ” нотариус? В периода на ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ трябва да работят само ДЕЖУРНИ нотариуси, осигурени от НК!!! В закона не се казва, че ако няма работещи нотариуси, НК осигурява дежурни!!! ! Защо не изпълнявате закона? Защо по районите масово ще работят 70 % от нотариусите? Нали Закона говори за неотложни заверки? Утре нали ще видим колко “неотложни” МПС - сделки ще минат!!! Ще влезете в медиите! НК отново не ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ!!!!

 6. 1
  .... | нерегистриран
  3
  -1

  Нищо не разбрах... Там където срещу имената на нотариусите няма попълени дати, ще разботят или не, или всички са дежурни? Ако всички са дежурни кел файда от тея мярки?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.