Пламен Георгиев все пак спечели една от най-важните битки за справедливостта

Пламен Георгиев все пак спечели една от най-важните битки за справедливостта
Пламен Георгиев, бивш председател на КПКОНПИ, снимка:БНТ

"Без справедливост няма свобода". Това е казал австрийският архитект и публицист Симон Визентал, един от малкото оцелели от нацистките концлагери. В днешна България на 21 век, справедливостта и свободата са морални категории, които хората не само спряха да усещат, но и да разбират. В битката за тази лелеяна справедливост, в условията на демократичната държава, най-голяма роля имат онези институции, които са призвани да бранят свободата и да връщат обратно на народа си ограбеното.

На 18 март т.г. Съдът на Европейския съюз призна на България, че една от най-важните битки за възстановяването на справедливостта е спечелена. Това стана с окончателното решение на съдиите в Люксембург, че гражданската конфискация не е зависима от наказателния процес.

Всъщност, цялата битка започна през 2018 година, когато съдия Екатерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) услужливо изпрати в Съда на ЕС защитната теза на адвокатите на банкера-беглец Цветан Василев, подсъдим за фалита на четвъртата по големина българска банка КТБ, под формата на преюдициално запитване относно гражданската конфискация в България. Съдия Енчева на практика попита съдиите в Люксембург дали Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), тогава оглавяване от Пламен Георгиев, има законово основание да отнеме имуществото на Василев, преди завършека на наказателното мегадело "КТБ". Малко след като изпълни дълга си и изпрати питането в ЕС, съдия Енчева се отдаде на заслужна почивка като "експерт на България в Европейската комисия", без дори да дочака отговора.

Преюдициалното питане на Екатерина Енчева обаче доведе до много по-сериозни последици от блокирането само на делото за отнемане на престъпното имущество на Цветан Василев. Благодарение на него други петнадесет дела в цялата страна бяха спрени, което остави държавата, в лицето на КПКОНПИ, напълно безпомощна в борбата за възстановяването на така мечтаната от всички граждани справедливост.

Много хора не знаят, а и не искат да разберат, чия е заслугата за огромната крачка напред по отношение на конфискацията на незаконно имущество, а докато олигархията насочваше вниманието на обществото върху площта на терасата на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, много хора не чуха думите му, че държавата е блокирана да си върне престъпно имане за милиарди и то от собствената си съдебна система.

"Много съм изненадан от това решение и ще изложа фактите, които ме смущават. През февруари 2016 година внесохме иск за отнема за 2,2 млрд. лв. срещу бившия банкер Цветан Василев. Тогава на нашата искова молба беше даден отговор от другата страна. През тези две години делото така и не тръгна – разменяха се книжа, документи. Безспорно то е изключително сложно и вероятно най-обемистото дело в българската история, но фактът е факт. И чак след две години размяна на книжа съдът преценява, че трябва да направи преюдициално запитване по обстоятелства, които са посочени от другата страна в отговор на нашата исковата молба още в самото начало. Но още повече ме озадачава самото запитване - дали вече отмененият Закон за отнемане на незаконно придобито имущество противоречи на Директива 2014/42/ ЕС. Аз бях силно изумен, защото тази директива изобщо не третира гражданската конфискация, която третира законът. Изрично в Директива 2014/42/ ЕС е записано: " целта на настоящата директива е да се улесни конфискацията на имуществото при наказателните дела". Тоест, няма нищо общо с гражданската конфискация и още по-ясно продължава: "настоящата директива не засяга процедурите, които държавите-членки могат да изпълнят за конфискуване на въпросното имущество". В прав текст в директивата пише – ако имате нещо повече, какъвто е примерът в България, Словакия, Словения, Великобритания, Италия, Ирландия – това изобщо не засяга тази директива", коментира отправеното преюдициално запитване през април 2018 година Пламен Георгиев пред "Правен свят", което предизвика неизмерима по своите мащаби вълна от атаки спрямо него от медии на подсъдими лица, чието имущество е застрашено от конфискация, и близки до тях адвокати и съдии.

Решението на Съда на ЕС от 18 март т.г. напълно потвърждава притесненията на Георгиев относно същината на самото питане и явно идва да покаже, че в крайна сметка той е бил прав, а онези, които работеха системно и упорито за очернянето му не са успели да си заслужат хонорара.

Това обаче не е единствената битката, която бившият председател на КПКОНПИ спечели.

Нека не забравяме и скандалното решение на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ОСГК ВКС), ръководено лично от председателя на съда Лозан Панов, по Тълкувателно дело №4/2016, добило широка известност, поради риска, че можеше да доведе до лавинообразно прекратяване на производства по реда на "гражданската конфискация" на незаконно придобито имущество и на практика да саботира прилагането на антикорупционното законодателство. Според цитираното решение, подписано с особено мнение от 11 върховни магистрати, прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация, което постави под риск отнемането на незаконно придобито имущество за поне 22 млн. лв. Меко казано "съмнителното" решение на Лозан Панов и част от съдиите в Гражданската колегия на ВКС все пак беше обезсилено от Народното събрание чрез спешни законодателни промени, а над 300 дела бяха спасени от това да останат "във фризера". Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов дори коментира, че "ВКС и Лозан Панов се опитват да легитимират и да спасят "всички крадци", на които ще се отнема имуществото".

А фактите сами водят до подобни изводи, като този на правосъдния министър, и в този случай, и в онзи с преюдициалното питане на Екатирана Енчева, в които ясно прозира, че сред лицата, които имат пряк интерес от изхода на Тълкувателно дело №4 и от питането в Люксембург са олигарси като Иво Прокопиев и Цветан Василев, чието имущество е застрашено от конфискация.

И тогава председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев предупреждаваше, че всичко, което се случва около органа, който ръководи, в крайна сметка ще покаже кой реално иска отнемане на незаконно придобито имущество и кой е против."Враговете са много и е естествено организираната престъпност никак да не е доволна от това, че им се отнемат средствата, които са придобили по нечестен път. Те, естествено, са най-големият враг", коментира Георгиев и отново беше прав.

Оттук нататък, въпреки спечелените от бившия председател на КПКОНПИ битки за справедливостта, войната тепърва навлиза в разгара си, а на фронта остава настоящото ръководство на Антикорупционния орган, което трябва да докаже, че жертвите са си стрували. 

Още по темата

Политици се държат като на пир по време на чума*

Предишна новина

Цани Попов встъпи в длъжност заместник-окръжен прокурор на Велико Търново

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 15
  | нерегистриран
  2
  -1

  Справедливостта наистина щеше да възтържествува, ако Пламен Георгиев беше успял да докаже доходите си. Но няма как, поради което и потегли към небитието

 2. 13
  ГЕРБ | нерегистриран
  11
  -3

  В същото време,шумното отстраняване на Пламен от КОНПИ тихо го отстрани и битката за главен прокурор.И така основният конкурент на Гешев бе елиминиран. И пред Гешев се ширна Пътят....Съвпадения,случайни, разбира се.

 3. 12
  войната тепърва навлиза в разгара си | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Нищо съществено! Явно гледа много филми на военна тематика, та за туй....[[_85844_]]

  Ако опонентът ти е с раздразнителен нрав, се стреми да го дразниш.

  До коментар [#6 #409055] от "Нищо":

  До коментар [#7 #409057] от "?":  Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки.

  Сун Дзъ „Изкуството на войната“

  Побеждаващите воини от Антикорупционния орган първо печелят и след това отиват на война, а победените олигарси отиват на война и след това се опитват да спечелят.

 4. 11
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  1
  0

  Няма да успеете!

 5. 8
  | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #7 от "? | нерегистриран":
  Някой може ли да преведе какво е искал да каже анонимният автор с това:

  "Оттук нататък, въпреки спечелените от бившия председател на КПКОНПИ битки за справедливостта, войната тепърва навлиза в разгара си, а на фронта остава настоящото ръководство на Антикорупционния орган, което трябва да докаже, че жертвите са си стрували. "

  Нищо съществено! Явно гледа много филми на военна тематика, та за туй....[[_85844_]]

 6. 7
  ? | нерегистриран
  10
  -4

  Някой може ли да преведе какво е искал да каже анонимният автор с това:

  "Оттук нататък, въпреки спечелените от бившия председател на КПКОНПИ битки за справедливостта, войната тепърва навлиза в разгара си, а на фронта остава настоящото ръководство на Антикорупционния орган, което трябва да докаже, че жертвите са си стрували. "

 7. 6
  Нищо | нерегистриран
  17
  -10

  Нищо не е спечелил Пламен Георгиев, просто Съда на ЕС се е произнесъл по преюдициално запитване. А спирането на 15 дела (а не стотици, както твърдеше "спечелилият" и медийната армада на Пееф) по никакъв начин не е вързала ръцете на КПКОНПИ да си върши работата. По спрените дела има наложени запори и възбрани, които си стоят. Така че по-леко с патетиката.

 8. 4
  Пламен Георгиев си тръгна, без да получи думата в парламента. | нерегистриран
  7
  -12
  До коментар #3 от "Браво | нерегистриран":
  Браво Правен свят. Една статия повече в полза на справедливостта.

  Пламен Георгиев предупреждаваше, че всичко, което се случва около органа, който ръководи, в крайна сметка ще покаже кой реално иска отнемане на незаконно придобито имущество и кой е против. На 18 март т.г. Съдът на Европейския съюз излекува раната, но Пламен Георгиев не е шеф на антикорупционната комисия. Etiam sanato vulnere, cicatrix manet - Дори и след като е излекувана раната, остава белег.„Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”, каза Борисов. Пламен Георгиев: Олигарсите ме свалиха.

 9. 3
  Браво | нерегистриран
  17
  -30

  Браво Правен свят. Една статия повече в полза на справедливостта.

 10. 2
  Запознат | нерегистриран
  17
  -26

  Престъоността има лоби в съда. Действаха комплексно на всички фронтове Дори и из усленият орезидент се намеси и свали доверие от Комисияра но не казс, че и неговите сделки са обект на проверка. По късно оповестените записи го доказаха, че е действам в личен интерес срещу Пламен Георгиев. Сценарият се разви, всичко е ясно. Ясно е, че Пламен Георгиев защитаваше една справедлива кауза. Резултатът за него - jbcbefсвален от олигархията и президента от което се възползва Цацаров. Конфискацията продължава, дано видим резултата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.