Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина

Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина

Прокуратурата е образувала повече от 120 досъдебни производства по чл. 355 от НК за нарушаване на задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19, съобщиха от държавното обвинение.
 
Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района – София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, показва, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си.
 
Такъв е случаят на гражданка на бургаския квартал "Зорница", която след завръщането си от Италия в България, е нарушила задължителната карантина, като заедно с двете си деца е посетила сестра си, защото "не се били виждали от години".
 
При друг случай, регистриран преди въвеждането на ограниченията за допускане само на неотложни пътувания между областните центрове, е установено, че жител на гр. Исперих, който се е завърнал от Холандия, не пребивава на посочения адрес, на който е поставен под карантина за срок от 14 дни. След осъществена телефонна връзка, лицето е обяснило, че се намира в свой имот до гр. Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. В тази връзка нарушителят е обявен за общонационално издирване.
 
Част от образуваните досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница.
 
Прокуратурата е образувала досъдебни производства и по чл. 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19.
 
Продължава работата на ПРБ по сигнали за извършването на нарушения и престъпления във връзка с обявеното в Република България извънредно положение.
 

Пълна забрана за придвижване в Гърция

Предишна новина

ЕС ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  112 | нерегистриран
  4
  -1

  Тези производства са безсмислени за момента (не по вина на прокуратурата) - докато той е заразен, никой няма да му предяви обвинението, а преди това не могат да му вземат и 72 часа, респективно - да поискат да бъде пратен в ареста (където му е мястото). Ако му повдигнат обвинение, но не му го предявят, ще му вземат мярка, но някоя от леките, защото тежките се взимат от съд. Не му ли се вземе мярка с повдигането на обвинението, после трябва недобросъвестно поведение, за да се приложи 66 НПК. Така процесуалният закон връзва ръцете на прокуратурата и разни примати си правят, каквото си искат и остават само с подписки (за гаранция трябва предявяване на обвинение, за да започне да тече срок за внасянето). Подписката всички я знаем колко е ефективна. Тъпото е, че не се сещам как това да се преодолее - вкл. и по законодателнен път...

 2. 6
  ? | нерегистриран
  3
  -7

  Каква финансова помощ се изплаща на хората под карантина. В съдебната система заплатите си вървят, дори и на тези, които не се явяват на работа-счетоводители, деловодители и тн, вклч и магистрати , пуснати по домовете, и то без да са п уснати в отпуск. Но това не важи за другите

 3. 5
  Груйчо | нерегистриран
  1
  -1

  А на бас че съдът ще ги пише деветки впоследствие ....

 4. 4
  Дела, дела | нерегистриран
  2
  -4

  и пак дела...

 5. 3
  RRR | нерегистриран
  4
  -4

  Има бе, образ, ама явно не знаеш.

 6. 2
  Как става изхранването на хоранта под карантина? | нерегистриран
  4
  -3

  Няма организирана система за раздаване на храна на лицата под домашна карантина.

  Властта пък ни посъветва и да не се презапасяваме. А и да си се запасил с храна-за колко време ще ти стигне, а?

  Лице под карантина не може да излиза, близките му-също не могат да излизат, не може да поручава храна чрез други лица-контактните лица също се карантинират.

  Е тогава-как да оцелеят лицата под карантина, като няма система да получават хранителни доставки по домовете?

  Решението е спешно държавата да организира раздаването на хранителни пакети , ежедневно и БЕЗПЛАТНО на поставените под карантина. Например-полицаите, които така или иначе проверяват за спаване на карантината да ги носят хранителните доставки. Или хората под карантина трябва да живеят на фотосинтеза?

  каква е тази наказателна репресия репресия, когато задължението е невъзможно за изпълнение? Държавата организира ли система за изхранването на хората под домашна карнтина. В момента оздравелите са държани не за 14 дни, а за 30 дни под карантина.

  В Китай хора в защитно облекло посещават карантинираните, и им носят хранителни пакет(а и каквото друго е нужно от крайна необходимост-например лекарства за хронично болните).

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.