ЕС ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония

ЕС ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония
Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, според проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока, цитиран от агенция Ройтерс. Очаква се той да бъде финализиран през седмицата, предаде БНР.
 
Двете балкански държави се надяваха на това многократно през последните години, но страни като Франция и Холандия изразявах скептицизъм по отношение на техните постижения относно демокрацията и борбата с корупцията, страхувайки се да не допускат нови членове ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпроса заради Брекзит.
 
Но Париж и Хага отслабиха възраженията си през последните седмици и това даде тласък на този процес по присъединяване, въпреки че Европа се оказа през март епицентър на пандемията от коронавируса, тръгнал от Китай.
 
Гърция все още не беше взела решение по този въпрос преди изминалия уикенда, като се изисква единодушие сред всички членове на ЕС, но дипломатически източници са заявили пред Ройтерс, че Атина вече е дала одобрение, след като последният проект включва по-силен език по отношение на защита на националните малцинства в Албания.
 

Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина

Предишна новина

Отмениха предсрочните парламентарни избори в Северна Македония

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.