Отмениха предсрочните парламентарни избори в Северна Македония

Отмениха предсрочните парламентарни избори в Северна Македония

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, които трябваше да се състоят на 12 април, се отлагат заради извънредната ситуация във връзка с коронавируса в страната и ще се проведат, когато условията го позволяват, пише македонският ежедневник "Слободен печат", цитиран от "Фокус". Вчера правителството прие указ със силата на закон да се спрат всички действия за провеждане на избори и всички въпроси, свързани с изборния процес.

"Правителството взе това решение заради извънредното положение, въведено за ефикасното предотвратяване на внасянето и разпространението на коронавируса Ковид-19 и заради това, че парламентът на Република Северна Македония не се събира, за да отмени решението за разпускане. При такива обстоятелства и поради необходимостта от успешно прилагане на мерките за справяне с коронавируса в страната, правителството прие указ, който спира всички действия за провеждане на парламентарните избори, насрочени за 12 април 2020 г. С това постановление правителството задължава Държавната избирателна комисия (ДИК) да осигури и поддържа съществуващата предизборна документация до продължаване на провеждането на изборните дейности и изборите, които ще продължат след отмяната на извънредното положение. Декретът предвижда също, че ДИК трябва да издаде ревизиран график за продължаване на изборните дейности на своя уебсайт в рамките на  един ден от края на извънредното положение", заявиха от правителството в неделя.

С това решение временните власти сложиха край на споровете дали изборите да бъдат отложени и започнати отначало, когато има условия за гласуване, или да бъдат отменени изцяло и всички дейности да бъдат започнати отначало на по-късен етап. В обществеността през последните дни се задаваха въпроси и за досегашните разходи, направени за провеждането на избори, както и за това, кой ще обяви извънредното положение, когато парламентът не може да се събере, а председателят му Талат Джафери призова да се обмисли дали изборите да не се проведат по време на извънредното положение, защото не се знае докога ще продължи то.

През последните дни местни експерти изразиха мнение, че изборите трябва да започнат отначало, когато завърши извънредното положение, а на тази позиция са и кандидатите от независимите листи, които не успяха да съберат нужните 1000 подписа, за да се кандидатират и които смятат, че може да получат нов шанс за това. Професор Миряна Найчевска казва, че парламентът може да отложи изборите и ако правителството не може или не иска, това трябва да се направи от правителството.

Изпълнителният директор на "Мост" Дарко Алексов също наскоро заяви, че изборите трябва да започнат отначало, както е било в случая през 2016 година, когато гласуването вместо през юни се проведе през декември и всички предишни изборни дейности бяха анулирани.

От ДИК чахака правителствения указ, за да разберат какво да правят. До вчера те провеждаха ежедневни заседания и досега списъците с кандидати за коалиции и политически партии са потвърдени, заповедта за гласуване и редица други предизборни дейности са изготвени.

ЕС ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония

Предишна новина

С много шум за нищо и нулева конкретика депутатите подкрепиха ветото на президента за фалшивите новини и спекулата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.