Правителството дава 4,5 млрд. лв. за бизнеса и до 1500 лв. безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск

Правителството дава 4,5 млрд. лв. за бизнеса и до 1500 лв. безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск
Премиерът Бойко Борисов, снимка:БГНЕС

Правителството дава 4,5 млрд. лв. за бизнеса и до 1500 лв. безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който обяви икономическите мерки, които правителството взема за справяне с кризата с коронавируса.

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР.  За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализира се Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. лв. Освен това - още 200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Отделят се и разходи за запазване на работни места - 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40% - работодателите, ако не уволняват работници и служители. "Мисля, ще надминат 1 млрд. лева тези средства", коментира Борисов.

"Отлагаме неплащането на данъци (финансовият министър уточни, че става дума за корпоративни данъци, не за ДСС - б.р.) до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната. Утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери", каза още премиерът.

Той допълни, че накрая на месеца ще се разбере какви са досега загубите за бюджета заради коронавируса.

"Това ще се види като почнем да плащаме, тогава ще знаем колко е загубила икономиката и като видим колко е износът, но съм сигурен, че са огромни числата. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем", каза Бориосов.

И подчерта: "Зимният туризъм около 15 март приключва. Помните ли големите пари за куверти по Коледа и Нова година? Сиреч, че мазнинка имат. За летния туризъм - имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки".

Борисов коментира и темата с бързите тестове, около чиято достоверност има спорове и за които Кризисният щаб заяви, че засега не ги използва, защото дават фалшиви резултати.

"Няма учен по света, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързите тестове. Питах израелския премиер лично пред още 6 премиери и той каза: Няма бърз тест сигурен, нашите институти в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмица няма да могат и те да създадат". Вчера ЕК прави обща поръчка, ние сме заявили 1 млн. тестове. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар, ще купят и предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, сигурен или качествен. Мисля, че това е едно добро Соломоновско решение, всички в ЕС ще купим един и същи", каза Борисов.

Той съобщи, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Министър-председателят говори и за възможността армията да се включи при необходимост при изпълнението на мерките по време на извънредното положение. "За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. И в други държави вече го правят. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията и полицията по този брутален начин, в този сняг те са навън. Аз съм убеден и, че военните ще питат: Защо да не помогнем на нашите колеги?", коментира той.

Борисов бе категоричен, че Оперативният щаб се справя отлично.

"Перфектни са! Нямам нито една забележка към тях, мисля че обществото - също. Когато българското общество започне да пуска шеги и закачки за някого, това означава, че най-малкото, са взели вниманието на хората. Мисля, че имат и доверието на хората", посочи той и обърна внимание на това как всички четат за ген. Венцислав Мутафчийски във Фейсбук.

Стратегия Чук и Танц ще пребори вируса*

Предишна новина

Майк Помпейо: Китай укрива информация за коронавируса

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Хахахахахааааааа | нерегистриран
  9
  0

  Абе важното е, че за мутрафоните от полицията има мъни

 2. 2
  законодателю, удължи сроковете!!!!!! защо се подиграваш с хората. сега ли точно гражданите да се явявт в НАП? | нерегистриран
  11
  0

  Данъците по ЗДДФЛ неизвестно защо не са отложени-нито като деклариране, нито като плащане и за гражданите, които не упражняват свободни професии, а са получили хонорар,например. Сроъкт за подаване на декларацията е 30 април, изобщо не удължено до 30 юни  За фирмите са отложени и данъци и деклариране.

  За гражданите нито декларирането ,нито плащането е отложено.

 3. 1
  Адвокат | нерегистриран
  9
  0

  Данъците по ГДД за 2019г се дължат до края на Април, т.е. за адвокати и свободни професии не са отложени тези плащания до края на Юни!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.