Ще съдят за тероризъм американците, които заразяват с COVID-19

Ще съдят за тероризъм американците, които заразяват с COVID-19

Жители на Съединените щати, които разпространяват умишлено заразата от COVID19, могат да бъдат съдени за тероризъм съгласно законодателството на страната, коментира зам.-генералният прокурор Джефри Роузен пред "Политико", предаде Dir.bg.

В докладна записка, написана от Роузен до ръководителите на американското министерство на правосъдието, до правоприлагащите органи и американските адвокати, се посочва, че прокурори и следователи могат да попаднат в ситуация, в която "целенасочено се излагат и заразяват други хора с COVID-19".

Според Роузен коронавирусът отговаря на законовото определение за "биологичен агент".

"Заплахите или опитите да се използва COVID-19 като оръжие срещу американците няма да бъдат толерирани", категоричен е Роузен.

За момента американското Министерство на правосъдието е започнало борба с повишаването на цените на стоките от първа необходимост. Преди дни генералният прокурор Бил Бар заяви по време на брифинг, че презапасяването с медицинско оборудване ще бъде преследвано от закона.

Междувременно вчера стана ясно, че САЩ се нареждат трети по брой регистрирани случаи на зараза след Китай и Италия. Световната здравна организация заяви, че наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на коронавируса в страната. През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, каза говорителката на СЗО Маргарет Харис. От тях 40% са в Съединените щати. На въпрос дали те могат да станат нов епицентър на заразата тя отговори: "Сега ние виждаме много голямо ускорение на случаите в САЩ. Така че те имат този потенциал".

Президентът Доналд Тръмп обаче заяви, че "една тежка рецесия или депресия може да вземе повече жертви от новия коронавирус в САЩ", като дори спомена възможността за "хиляди самоубийства". Той добави, че се надява да може да отмени ограничителните мерки преди католическия Великден, който тази година се пада на 12 април.

Прокурори призоваха правителството за национална дарителска кампания заради коронавируса

Предишна новина

Европейският банков орган подкрепя временен мораториум за плащанията по кредити

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.