Продажбите на оръжие в САЩ скочиха с 800%

Продажбите на оръжие в САЩ скочиха с 800%

Продажбите на оръжие в САЩ избухнаха през последните две седмици, откакто коронавирусната епидемия се влошава и хората се запасяват с оръжие и боеприпаси от страх, че пандемията може да доведе до социални вълнения.

"Имаме около 800% увеличение на продажбите", заяви Дейвид Стоун, собственик на Dong's Guns, Ammo and Reloading в Тулса, Оклахома. "Все още не съм изчерпил оръжията от никакъв калибър, но се приближавам към това."

Стоун каза пред АФП, че общото мнозинство от клиентите, които бързат да се въоръжат и да купят боеприпаси, купуват за първи път, грабват всичко налично.

"Страхът е от коронавируса", каза той. "Самият аз не го разбирам и смятам, че е неразумно."

Няколко други собственици на магазини в Съединените щати заявиха, че също са забелязали скок в продажбите, тъй като хората се опасяват, че социалният ред ще се разклати, ако здравната и икономическата криза, причинена от вируса, ескалира.

Тифани Тийсдейл - собственичката на Lynnwood Gun в щата Вашингтон, един от щатите, най-силно засегнати от вируса - заяви, че е наблюдавала сериозно увеличение в продажбите с клиенти, които се подреждат час преди отварянето на магазина.

"Преди сме имали, както ги наричаме, натоварени дни. 20 до 25 огнестрелни оръжия бивате продавани", каза Тийсдейл, която е наела охранител, за да държи всичко под контрол. "Днес виждаме над 150."

Тя каза, че в цялата страна има недостиг на пушки, заедно с боеприпаси за тях, както и боеприпаси за пистолети.

"Много хора купуват пушки, пистолети, AR-15 (полуавтоматични карабини), всичко", каза Тийсдейл, чийто магазин е отворен седем дни в седмицата.

Подобно на Стоун, тя каза, че повечето от клиентите й са купувачи за първи път, които са подложени на проверка и, ако е необходимо, получават бърз курс за това как да се справят с покупката си.

"Имаме мъже, жени, млади, на средна възраст, по-възрастни, всички купуват оръжия", каза тя. "И от всякакъв етнически произход - черен, азиатски, индийски, испаноговорящи."

Тя каза, че наскоро един клиент, който влязъл в магазина, решил, че е време да се въоръжи, след като станал свидетел как две жени се бият за последната бутилка вода в магазин.

"Имаме клиенти, които също са уплашени, тъй като на правоохранителните органи е казано да не реагират толкова много, защото са с малък персонал", добави тя. "Толкова много хора се плашат, че някой ще влезе в дома им ... да открадне пари, тоалетна хартия, бутилирана вода, храна."

Жителят на Юта Ник Силвърри каза пред Си Би Ес, че наскоро купил пушка за защита, но трудно намира патрони.

"Пушката изглежда като благоразумно огнестрелно оръжие за самозащита, в случай че вирусът COVID-19 накара хората да станат раздразнителни и откачени", каза той.

Джордан Маккормик, маркетинг директор на Delta Team Tactical със седалище в щата Юта, заяви, че неговата компания, която произвежда най-вече комплекти за AR-15, работи непрекъснато, за да отговори на търсенето.

"Миналата седмица нещата се взривиха ", каза пред АФП Маккормик, чиито продукти се продават онлайн и в магазините.

Той каза, че опасенията, че магазините с оръжия ще бъдат затворени в цялата страна, тъй като все повече и повече щати налагат блокировки, са стимулирали продажбите, както и опасенията на привържениците на право за притежание на оръжие, които се притесняват, че правото на носене на оръжие - както е посочено във втората поправка на конституцията на САЩ - може да да бъде заплашено.

"Много хора искат да се защитят", каза той. "Ако хората останат без работа за известно време и започнат да грабят, те искат да имат способността да защитават себе си, имуществото си и семейството си."

Всеки член на правителството дарява по 1000 лева

Предишна новина

Владимир Каролев сам се командировал от София в Разлог докато е под карантина и нарочно се подиграл с властите в социалните мрежи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.